Vår vision är att aktivera världen och att alla ska få chansen till ett aktivt liv. Men under rådande omständigheter där ens rutiner påverkas av det rådande läget som coronaviruset, COVID-19, orsakar förstår vi att det kan kännas svårt att hålla sig aktiv. Därför har vi sammanställt några frågor och svar som vi hoppas kan hjälpa dig att fortsätta vara aktiv.
Kan jag fortsätta träna som vanligt?
Absolut! Att hålla sig aktiv är viktigt för både hälsan och ditt välmående. Följ de rekommendationer och restriktioner som finns och håll dig uppdaterad om läget. Eftersom fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta, anser Folkhälsomyndigheten. De rekommenderar träning utomhus för att minska smittspridning, men du kan ju självklart också träna hemma.
När bör jag inte träna?
Att träna när man är sjuk innebär alltid en risk och även ett vanligt förkylningsvirus kan orsaka hjärtmuskelinflammation! Risken är större i början av infektionen och ju kraftigare infektionen är. Känner du dig så pass bra att du orkar träna kan du köra lättare styrketräning eller teknik, men du bör undvika att bli andfådd. Vid feber ska du dock aldrig träna eller idrotta.
Har du insjuknat till följd av coronaviruset ska du enligt Folkhälsomyndigheten stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknad, det innebär att träning utanför hemmet i detta läget är uteslutet. Insjuknar du under en aktivitet ska du direkt åka hem eftersom coronaviruset är smittsamt redan vid första symtom.
Ska jag undvika träningsanläggningar?
Träningar, matcher eller lokala cuper behöver inte ställas in med anledning av epidemin, och gym, simhallar och idrottshallar kan hålla öppet anser Folkhälsomyndigheten. Däremot kan aktiviteterna behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning. Det nya beslutet om allmänna sammankomster med fler än 50 personer blev förbjudet från 29 mars gäller inte gym- träningsanläggningar och simhallar.
Några träningsanläggningar håller stängt eller har gjort ändringar i schemat för att minska smittspridningsrisken. Om din träningsanläggning är öppen är det enligt Folkhälsomyndigheten ok att gå dit och träna. Det du ska tänka på om du tränar tillsammans med andra är att hålla avstånd, tvätta händerna både före och efter träning, torka av redskapen efter användning och är det mycket folk på just ditt gym bör du välja en annan tid att träna. Följa de regler som din anläggning har satt upp. Gruppträningar bör man vara försiktigare med eftersom man ofta tränar på mindre yta och luften blandas vilket ökar smittorisken.
Hur ska jag tänka om jag vill börja träna hemma?
Det finns massor av alternativ för dig som vill fortsätta hålla dig aktiv, men som av olika anledningar inte kan eller bör träna som du kanske brukar. Ett alternativ är att träna hemma – det är enklare än vad man kan tro och du behöver inte massor av redskap.
• Använd vattenfyllda pet-flaskor som vikter, använd möbler som redskap eller träna med din egen kroppsvikt – bara fantasin sätter stopp.
• Flera gym och träningsappar har också digitala träningspass som är perfekt om du behöver lite träningspepp och inspiration.
• Folkhälsomyndigheten rekommenderar också träning utomhus, så ta en rask promenad eller löptur i vårsolen.
• Längst ner i denna artikeln hittar du inspirerande lästips på hur du kan hålla igång.
Vad bör jag tänka på när jag tränar tillsammans med andra?
Aktiviteterna kan behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning. Moment med närkontakt är inte att rekommendera – gör andra övningar eller aktiviteter i stället. Du bör också tänka på att inte dela vattenflaska eller annat som kan överföra saliv. Håll avstånd till andra och håll god handhygien – för din och dina medmänniskor bästa. Tvätta händerna både innan och efter träning.
Hur kan jag som äldre fortsätta vara aktiv?
Det är viktigt för hälsan att man som äldre fortsätter vara aktiva och röra på sig. Fysisk aktivitet i hemmet och promenader utomhus är bra och innebär betydligt mindre smittspridningsrisk. Den sociala biten är också viktig att försöka upprätthålla när man känner att ens rörelsefrihet begränsas. Ring eller använd digitala verktyg för att fortsätta hålla kontakt med dina nära och kära. Folkhälsomyndigheten uppmanar att man ska följa rekommendationen om social distansering. Personer över 70 år ska inte delta i gruppaktiviteter inomhus, och bör begränsa sina sociala kontakter tills vidare.
Vad ska jag tänka på vid tävlingar, cuper och matcher?
Regeringen har tillsvidare förbjudit allmänna sammankomster och offentliga tillställningar över 50 personer. Detta påverkar såklart även idrotten. Arrangemang under 50 personer får genomföras, men bör då utföras på ett sätt som minimerar risken för smittspridning. Folkhälsomyndigheten uppmanar arrangören av verksamheten att överväga att ställa in om det innebär deltagande från andra länder eller andra delar av Sverige. Lokala arrangemang kan genomföras som vanligt. För dig som tänkt delta gäller rekommendationerna som vi tagit upp i svaren ovanför – håll avstånd till andra, undvik trängsel, stanna hemma vid minsta symtom och håll god handhygien.
*Texten uppdateras efter rådande riktlinjer och beslut!
Här är fler tips på hur du håller dig aktiv:
Hemmaträning med Sverige Springer
Så bygger du ett hemmagym
Träna med hjälp av din kroppsvikt
Träning för hela familjen
Stärk rumpmusklerna – 4 övningar med gummiband
Så kommer du igång med löpningen
Varva ner med 5 enkla och effektiva yogaövningar
5 övningar att göra under arbetsdagen
Boosta ditt immunförsvar
Övning: Squat
Övning: Utfallssteg