På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Övning: Squat

Squat är en effektiv övning som liknar knäböj. Den stärker framför allt lår, rumpa och höfter, och utmanar din rörlighet. Men hur gör man en squat?

1. Stå med fötterna något bredare än höftbredd. Puta rumpan bakåt och nedåt, som om du ska sätta dig på en stol. Gå ner genom att böja benen så djupt att de är i cirka 90 graders vinkel, gå sedan upp igen. Det ska kännas mest i lår, rumpa och höfter.

2. Tänk på att försöka hålla ryggen så rakt som möjligt i en bra hållning uppåt. Samtidigt ska du trycka rumpan så långt bak som möjligt. Håll balansen genom att suga in naveln, spänna rumpan och hålla armarna framåt.

3. För att minimera risken för skador ska knäna, som vanligt, peka i tårnas riktning. Fötterna pekar aningens utåt och tyngdpunkten ligger hela tiden på hälarna.

4. Vill du ha extra utmaning? Gör övningen tyngre genom att hålla i hantlar eller lös viktplatta, eller lägga en skivstång med vikter över axlarna.

5. Utveckla dig själv genom att med tiden gå ner i djupare squats. Variera även träningen genom att göra färre repetitioner med tyngre vikt, och flera repetitioner med mindre eller ingen vikt alls.