25 % för dig som är eller blir medlem.

DEL 1: Smarta tips inför Ultravasan

Ska du springa Ultravasan? Här kommer smarta tips från Vasaloppskolan på hur du förbereder dig inför loppet.


1. Träna rätt

Vänj kroppen vid långa pass
Ska du springa något av Ultraloppen är det viktigt att vänja kroppen vid långa pass. På dessa pass är det viktigt att det är tiden du ska bli trött av och inte intensiteten. Så spring lugnt, men ändå tekniskt bra. Du ska kunna prata obehindrat, och faktiskt kunna stänga munnen och andas kortare stunder genom näsan. Under de långa passen så vänjer du även kroppen med att vara ute länge och du vänjer muskelaturen, ledband och leder med den monotona belastningen. Och du minskar därmed risken för skador.

Ett hårdare pass i veckan
Även om det är de långa, lugna passen som är de viktigaste passen när du ska springa en Ultra, så är det bra att komplettera med ett pass i veckan när du kör lite hårdare för att låta hjärtats muskelatur få jobba. Hjärtat är vår motorn, och motorn måste vi ha oavsett om vi ska springa kort eller långt. Om din kropp ska hålla så är det viktigt att du bygger en kropp som orkar springa.

Styrka och rörlighet
Det är bra att komplettera med lite styrke- och rörlighetsträning så du bygger en bra fysik som håller för långa distanser.

Liknande terräng
Ska du springa Ultravasan 90 så är det mycket av sträckan som går på stig, spång, sten och rötter och då är det viktigt att du lägger ner mycket tid på att träna i just den terrängen. Detta för att du ska bli van att lyfta på benen så att när du kommer till tävlingen är förberedd. Annars är det lätt att en typ av muskelatur som du inte är van med att använda fort tar slut och du kommer bli trött onödigt tidigt. Du kanske väljer att gå vissa delar av sträckan och då är det viktigt att du tränar på att gå – särskilt i backar för att få in vanan inför tävlingsdagen.

Tidigt på dagen
Det som är speciellt med Ultravasan 90 är att starten går kl 05.00 på morgonen. Om du inte är van att träna vid den här tiden så är det bra att testa innan att gå upp och träna tidigt på morgonen så att kroppen blir van med det. Under dessa tävlingar på långa distanser så kommer det att serveras mat, därför är det bra att testa maten i samband med träning så att kroppen är van att ta hand om maten. Annars finns det en stor risk att du får problem med magen, och det kommer bli många onödiga toalettbesök.


2. Välj rätt löparsko
I Vasaloppsarenan stöter man på många olika typer av underlag. Det är de olika typerna av underlag som styr ditt val av sko när du ska springa ditt lopp.

Fram till Evertsberg:
Springer du Ultravasan 90 så har man mycket teknisk löpning framför sig, främst på den första delen. Där finns mycket spång, rötter, stenar och teknisk stig. På dessa delar är det absolut en fördel att ha en terrängsko. En terrängsko har ett grövre material i sulan vilket ger bättre grepp och en ovandel som inte samlar på sig lika mycket vatten jämfört med andra skor och då håller man nere våtvikten på skon. Den är heller inte lika töjbar som en vanlig sko är.

Efter Evertsberg: Asfaltsko
Många väljer också att byta sko i Evertsberg där man har sin dropbag liggande. Där kanske man går över till en mer vanlig, traditionell asfaltssko eller en lättare och smidigare sko som man kan avsluta loppet med.

Väljer man att springa Ultravasan 45 kan man springa hela loppet med en vanlig asfaltsko. Det är korta partier med stig men det är inga problem att ta dem med en vanlig sko. Däremot, är det väldigt blött eller regnar mycket, kan det vara en fördel att ändå använda en terrängsko för att den inte samlar på sig lika mycket vatten och blir tung.

Springer man staffeten eller kvartetten beror det helt på var man springer nånstans längs med banan när det kommer till vilken sko man bör springa med. Springer man på den övre delen, särskilt mellan Smågan och Evertsberg, så är det en fördel att ha en terrängsko. Springer man på de nedre delarna kan man springa med en helt vanlig sko.


3. Planera loppet


3. Planera loppet

Oavsett om du springer 90 eller 45 km på Ultravasan så är det superviktigt att disponera loppet. Går du ut lite för hårt för att det känns lätt, är härlig stämning, och du har mycket adrenalin så är det lätt att du inte kommer hela vägen fram.

Gå ut i ett långsamt tempo
Gå ut i ett långsamt tempo, och tänk att du hellre ska hålla det här tempot hela dagen. Oavsett om du springer Ultravasan 45 eller Utravasan 90 så har du god tid. Det betyder att du kan gå större delar av loppet men ändå ta dig ner.

Spara energi
Men ska man ta långa sträckor så är det viktigt att spara energi. För den här energin kommer du behöva i slutet av loppet. Spara energi gör du genom att dra ner tempot i backarna, eller alternativt gå i backarna. Väljer du att gå i backarna är det bra att börja gå ganska tidigt och inte bara i slutet. Det är viktigt att ta det lugnt på de tekniska bitarna så du inte bränner mycket onödig energi där. Och om du väljer att springa om, spring om på ställen där det är fint att springa om istället för att springa runt i skogen för det bränner väldigt mycket energi i slutändan.

Dela upp loppet
Ett tips till dig som ska springa Ultravasan, oavsett om du ska springa 45 eller 90, är att dela upp loppet i delar. Det är så lätt att man ser 90 km som just 90 km, istället för att dela upp det i de olika kontrollerna. Ta en kontroll i taget och på sätt kommer man jobba sig sakta men säkert ner till Mora.

Fyll på med energi
Att springa en ultra innebär att du kommer att förbruka väldigt mycket energi. Då är det väldigt viktigt att du fyller på med energi hela dagen, även på första kontrollen. Men det är viktigt att du testar dessa produkter innan så att du vänjer magen.

Läs mer om Ultravasan 45 och Ultravasan 90 här.