På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

3 tips inför Ultravasan

Den 19 augusti är det dags för Utravasan. Vasaloppscoachen Håkon Breistrand delar med sig av sina bästa tips inför loppet.

1. Förbered dig väl
Det är viktigt att vänja kroppen vid den långvariga belastningen genom långa pass i liknande terräng som tävlingen går i. Kom ihåg att det är tiden du ska bli trött av, inte intensiteten. Det är även under de långa passen som du kan testa utrustningen samt vänja kroppen med den mat du tänker äta under tävlingen. Ultravasan 90 startar kl 05.00 på morgon, vilket de flesta är ovana med. Därför är det bra att även testa att träna kl 05.00.

2. Disponera loppet
Under långvarigt arbete gillar kroppen jämn belastning. Därför är det smart att öppna i det tempo du tänker avsluta tävlingen i. Det är lätt att dras med i början och att öppna lite för fort, konsekvensen av detta kan dock bli att du springer slut på dina kolhydratlager och tempot måste sänkas rejält. Förutom att det går mycket långsammare blir det fysiskt och psykiskt plågsamt. Disponerar du loppet väl kommer din resa mot mål bli mycket behagligare!

3. Spring smart
Att springa en ultra handlar om att spara energi under hela tiden du springer. Att sänka tempot i uppförsbackar eller eventuellt gå uppför är viktigt. Man tjänar väldigt lite tid på att köra hårt uppför, men det kostar desto mer energi. Spring utifrån vad kroppen orkar, det vill säga spring tekniskt med lätta steg. När du inte orkar springa tekniskt längre, gå en stund och återhämta dig. Det är viktigt att fylla på med energi tidigt i loppet, men ät bara mat som du har testat på träning så minskar du risken att få problem med magen. Slutligen - glöm inte att njuta och kom ihåg att du skapar ett minne för livet!