På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Utrustning för cykelpendlaren

Pendlar du med cykel till och från jobbet? Gör det till din nya träningsform! Vi tipsar om utrustning för cykelpendlaren med träningsambitioner.

När det kommer till att välja cykelutrustning är en bra cykelmodell med goda förutsättningar för ändamålet det första steget. Hur ser din cykelväg till jobbet ut? Är det stadstrafik, skog, grusväg eller landsväg? Börja med att välja bland cyklar efter var du ska cykla, därefter tar den övriga utrustningen vid.

Vi guidar dig till en komplett utrustning som hjälper dig att få ut maximalt av cykelträningen.

Cykelhjälm
När du väljer cykelhjälm bör du ha passform och skydd i åtanke. Och som med all typ av utrustning är passformen det absolut viktigaste för att det ska kännas såväl bekvämt som tryggt. En för stor hjälm kan skada istället för att skydda i och med att den kan glida från sin ursprungliga skyddande position, medan en för liten kan trycka på för hårt och kännas obekväm. Se också till att hjälmen täcker pannan, bakhuvudet och hjässan av huvudet för maximal säkerhet. Ett annat tips är att använda en cykelhjälm med MIPS-teknologi som ökar skyddet mot hjärnan vid en olycka.

Cykelskor
Måste man ha cykelskor? Cykelskor ger mer kraft och utväxling i tramptagen så vill man cykla snabbt och få så mycket hjälp som möjligt bör man använda skor anpassade för cykling. Cykelskor med många spännen som man kan dra åt ordentligt är också att föredra, likaså är en hård sula något att tänka på när du väljer skor. En hård sula gör att du inte förlorar någon kraft mellan sko och pedal – men se till att sulan inte är allt för styv då det kan göra det jobbigt att trycka ned pedalerna. De allra bästa cykelskorna ger dig komfort, bra plats för tårna, bra grepp om hälen och en stadig känsla runt vristen. Glöm inte heller skoöverdrag – detta gäller både om du har cykelskor eller vanliga skor. Ett enkelt knep för att skydda skorna samtidigt som man kommer fram till jobbet med torra fötter!

Cykelbyxor
Välj ett par praktiska, bekväma cykelbyxor – gärna med luftiga och breda hängslen om man ska cykla långa sträckor, det är mest skonsamt för huden. Vanliga träningsbyxor eller tights går också bra men se till att de går högre upp i ländryggen så de skyddar mot stark vind och fukt.

Handskar
Välj handskar efter väder och vind. Använd långfingerhandskar om det är kallt ute och kortfingerhandskar i svettabsorberande material under varmare dagar. Cyklar du längre sträckor? I så fall är cykelhandskar med gel-vaddering något för dig. Dessa minskar trycket i handflatorna och ser till att de inte domnar bort.

Glasögon
Sportglasögon är din räddning mot regndroppar, sol, insekter och andra distraktioner. Välj ett par som sitter tight mot huvudet och material som sitter på plats trots svett och regnväder.

Cykeljacka
Välj cykeljacka efter väder och vind. Finns det risk för regn är det alltid bra att ha med sig regnkläder anpassade för cykling då passformen på dessa är optimerade för att passa din position på sadeln. Jackan är lite längre baktill och byxorna är smalare kring vader och benslut. Regnkläder anpassade för cykling funkar dessutom oavsett om du har cykelkläder eller vanliga kläder under. För regnfria dagar är en vindjacka som andas väl att föredra. Men oavsett vilken jacka du har med dig på turen – välj en som enkelt går att packa ihop och förvara i fickan då du kanske inte behöver den hela cykelturen.

Lyse och lås
Investera i ordentliga lysen och lås - dessa kan rädda livet på både dig och din cykel.

Skärmar
Skärmar är bra att ha med oavsett om du cyklar kortare eller längre turer. Skärmen skyddar mot regn, lera och smuts som stänker upp.

Cykeltillbehör
Cyklingen blir ännu roligare med tillbehör. Låt pulsklockan följa med och guida dig genom dina pulsnivåer. Eller varför inte investera i en trådlös cykeldator som mäter hastighet och sträcka?

Psst! Glöm inte ryggsäck eller ramväska där du kan förvara mindre saker såsom handskar, mobil och andra tillbehör. En sadelväska är också en god idé för de lite längre cykelturerna då du kan förvara större saker som verktyg, pump och överdragskläder i den.

Här kan du läsa mer om hur du väljer cykel.