3 för 2 på alla skor i butik och online!3 för 2 på alla skor! Gäller i butik och online t.o.m. 2/4.

Hur väljer du rätt cykel?

Cykelexperten Oskar Snell, Stadium Barkaby, berättar hur man kan tänka när man ska köpa cykel.

Först – vad är det bästa med cykling tycker du?
– Kombinationen av natur och prylar lockar väldigt mycket. Jag gillar att bara ta hojjen och se vart lederna tar mig. Blir det en återvändsgränd så blir det liksom. Friheten är oslagbar!


Vilka är skillnaderna på alla olika cyklar?
City: En vanlig klassisk cykel, brukar ligga på 3–7 växlar och används i regel kortare sträckor till och från jobb, skola, tunnelbana och så vidare.


– Hybrid: Sen finns det hybrid som är en blandning mellan MTB och citycykel. En standardcykel med MTB-växlar är ett sätt att beskriva den. Används som pendlingscykel om man har lite längre sträcka att resa, ungefär en mil eller längre.

– MTB: Träningscykel för icke-urban terräng, MTB finns i otal olika storlekar och materialval. Har fått ett stort uppsving sen 29-tummarnas intåg på marknaden.

– Race: En ren träningscykel som även används för pendling om man har lång resväg. Här sätter fantasin och plånboken gräns för hur mycket man vill gräva ner sig i material och uppgraderingar.

Hur sköter man om sin cykel?
– Första och bästa tipset är: HÅLL DEN REN! Ta den lilla tid som krävs för att torka bort den värsta smutsen, det förlänger cykelns livslängd rejält. Sen ska man se till att smörja kedjan och byta bromsbelägg, vevlager och andra slitdelar kontinuerligt.


Ditt bästa köptips!
– Tänk noga igenom vad du ska ha cykeln till. Träning? Pendling? Köpa mjölk? Sätt sedan en budget där du räknat in nödvändiga tillbehör (cykelskor, -kläder och så vidare). Ibland kan det kanske var läge att gå ner i prisklass på cykeln för att få med alla tillbehör som gör att helhetsupplevelsen blir bättre.Stadiums sortiment av cyklar och cykeltillbehör hittar du här.