EM-guiden: Grupp B

Dödens grupp i EM? Tyskland, Danmark och Spanien gör upp om två platser i slutspelet. Kvar har vi Finland som hoppas kunna överraska.




Tyskland

Världsranking: 5
Bästa EM-placering: Guld (senast 2013)
Förbundskapten: Martina Voss-Tecklenburg
Lagkapten: Alexandra Popp

Tyskland är överlägsna i EM-sammanhang med åtta guld och när de tagit sig till final har de aldrig förlorat. Under de senaste åren har dock ”Die Nationalelf” tagit ett steg tillbaka. Tyskland har inte tagit någon mästerskapsmedalj sedan OS 2016 och åkt ut i kvartsfinal två gånger i rad (EM 2017 och VM 2019). Nu har man också hamnat i en tuff grupp där man ska ta sig förbi både Danmark och ett Spanien som är på uppgång.

Men man ska aldrig räkna bort Tyskland som kommer med ett slagkraftigt lag inför EM. I truppen finns etablerade stjärnor som Sara Däbritz, Svenja Huth, Alexandra Popp, Lea Schüller, Lena Oberdorf och Lina Magull som alla varit framgångsrika på både klubb- och landslagsnivå. Tyskorna får dock klara sig utan de stora stjärnorna Dzsenifer Marozsan som är knäskadad och Melanie Leupolz som är gravid. Det finns även vissa frågetecken kring lagets form – under året har Tyskland förlorat mot både England och Kanada, samt kryssat mot Spanien i Arnold Clark Cup där man slutade sist.

Nyckelspelaren: Sara Däbritz gjorde landslagsdebut när Tyskland vann sitt senaste EM-guld (2013) och sedan dess har hon utvecklats till en av de bästa centrala mittfältarna i Europa. 27-åringen är en av Paris Saint-Germains viktigaste spelare och under den gångna säsongen stod hon för åtta mål och nio assist i ligan. Hon var även med och tog PSG till semifinal i Champions League där ligarivalen Lyon blev för svåra. Under EM blir Däbritz spelaren som skapa målchanser för anfallarna Alexandra Popp och Lea Schüller.

Unga stjärnan: Som 17-åring var Lena Oberdorf med i Tysklands senaste VM-trupp och sedan dess har utvecklingskurvan pekat spikrakt uppåt. Den defensiva mittfältaren har blivit tre år äldre och är redan en av Europas bästa på sin position med sin energi och tuffhet. Oberdorf har varit mycket värdefull för Wolfsburg som vann Bundesliga i våras och är redo att ta ett större kliv i landslaget.

Möjlig startelva (4–3–3): Marle Frohms – Maximiliane Rall, Lena Oberdorf, Jana Feldkamp, Giulia Gwinn – Sara Däbritz, Jule Brand, Svenja Huth – Klara Bühl, Lea Schüller, Alexandra Popp.




Danmark

Världsranking: 15
Bästa EM-placering: Silver (2017)
Förbundskapten: Lars Søndergaard
Lagkapten: Pernille Harder

2017 stod Danmark för sin bästa mästerskapsprestation någonsin när man tog sig hela vägen till EM-final. Detta följde man upp med att inte ens kvalificera sig för VM 2019 och inför det här mästerskapet är läget ovisst. Att sig vidare från gruppen blir en tillräckligt stor utmaning med tanke på att man måste sluta högre upp än Tyskland eller Spanien. Danmark har inte övertygat under det senaste året och i februari fick man dra sig ur Algarve Cup på grund av coronasmitta i laget.

Mycket hänger på superstjärnan Pernille Harder som blir helt avgörande ifall Danmark ska gå vidare till slutspel och utmana om medaljerna. I övrigt har Danmark inte så många spelare i de största ligorna, men det finns gott om rutin hos spelare som Simone Boye Sörensen (Arsenal), Katrine Veje (FC Rosengård) och Sofie Junge Pedersen (Juventus). Men om Danmark kan pricka formen på samma sätt som de gjorde i förra EM-turneringen kan de bli en obehaglig överraskning för många lag.

Nyckelspelaren: Här går det inte att välja någon annan än Pernille Harder som anses vara en av världens bästa. Anfallaren slog igenom i Linköpings FC och har därefter skördat stora framgångar i Wolfsburg (fyra ligatitlar) och Chelsea där hon nyligen vann sitt andra raka ligaguld. Harder är en målskytt av högsta klass, men har inte övertygat lika mycket på sistone. 29-åringen har dragits med småskador och mäktade bara med sex ligamål för Chelsea säsongen 2021/22.

Möjlig startelva (3–4–3): Lene Christensen – Simone Boye Sørensen, Stine Pedersen, Katrine Veje – Janni Thomsen, Sanne Troelsgaard, Sofie Junge Pedersen, Sofie Svava – Signe Bruun, Pernille Harder, Stine Larsen.




Spanien

Världsranking: 7
Bästa EM-placering: Semifinal (1997)
Förbundskapten: Jorge Vilda
Lagkapten: Irene Paredes

Spanien är en fotbollsnation som är på frammarsch. I takt med Barcelonas framgångar har också landslaget tagit sig till en ny nivå – från att ha varit i skymundan av de andra toppnationerna rankas det spanska landslaget nu som en av de tio bästa. Spanien har tagit sig till två raka EM-kvartsfinaler och bör sikta på att sa sig vidare från gruppspelet för att sedan utmana om medaljerna.

Med tanke på stjärnorna i laget finns det goda chanser för ”La Roja” att lyckas. Truppen präglas av spelare från Barcelona som vann ligan överlägset och gick till final i Champions League där man förlorade mot Lyon med 3–1. Den största stjärnan är Alexia Putellas som vann Ballon d’Or i höstas, men det finns även andra högklassiga Barça-spelare som Jennifer Hermoso, Irene Paredes och Aitana Bonmati. Med dessa spelare i centrallinjen blir Spanien ett lag att räkna med i EM.

Nyckelspelaren: Alexia Putellas har några fantastiska säsonger bakom sig där hon både tagit hem individuella utmärkelser och vunnit titlar med Barcelona. För ett år sedan låg hon bakom Barças första Champions League-titel och i höstas blev hon den första spanjorskan att vinna Ballon d’Or. Världens bästa fotbollsspelare har fortsatt att dominera och den här säsongen stod hon för 17 mål och 16 assist i ligaspelet. I spanska landslaget är hon dessutom den meste spelaren någonsin med 98 landskamper och 26 mål. Om Spanien skulle ta sig hela vägen till i detta mästerskapet lär det troligen vara Alexia Putellas förtjänst.




Finland

Världsranking: 29
Bästa EM-placering: Semifinal (2005)
Förbundskapten: Anna Signeul
Lagkapten: Tinja-Riikka Korpela

I varje mästerskap brukar det utses en ”dödens grupp” och så är nog fallet i Grupp B där Tyskland, Danmark och Spanien gör upp om två platser i slutspelet. Kvar har vi Finland som får anses vara en kraftig underdog, men så har det inte alltid varit. Finlands damer har aldrig tagit sig till ett världsmästerskap, men under början av 2000-talet var man lyckosamma i EM. 2005 stod landslaget för sin bästa insats hittills när man gick till semifinal med Sanna Valkonen, Anne Mäkinen och Laura Österberg Kalmari i laget. Detta följde man upp med en kvartsfinal när man var arrangör för EM 2009.

Då gjorde en 21-årig Linda Sällström mästerskapsdebut och nu är hon en av veteranerna i sommarens EM-trupp. Utöver Sällström tillhör även flera andra finska EM-spelare svenska klubbar – Ria Öling spelar för FC Rosengård och Emmi Alanen representerar Kristianstads DFF. Men Finland har också spelare i de stora ligorna som Emma Koivisto (Brighton), Tinja-Riikka Korpela (Tottenham) och Nora Heroum (Lazio).

Nyckelspelaren: Natalia Kuikka har blivit utsedd till årets spelare i Finland tre gånger (senast i fjol) och spelar sedan förra året för Portland Timbers i USA. Tidigare har Kuikka även spelat för Kopparbergs/Göteborg där hon vann damallsvenskan och blev utsedd till årets försvarare 2020. Den 26-åriga mittbaken blir en av de viktigaste spelarna om Finland ska kunna skrälla i EM.


Spelschema

8 juli
17.00: Spanien–Finland Stadium MK, Milton Keynes
20.00: Tyskland–Danmark Brentford Community Stadium, London

12 juli
17.00: Danmark–Finland Stadium MK, Milton Keynes
20.00: Tyskland–Spanien Brentford Community Stadium, London

16 juli
20.00: Finland–Tyskland Stadium MK, Milton Keynes
20.00: Danmark–Spanien Brentford Community Stadium, London