Hur allt började

Stadiums historia
Historien om Stadium tog sin början 1974 när Ulf Eklöf bestämde sig för att bli bäst på sport och sportmode. Uppväxt i föräldrarnas livsmedelsbutik hade han fått känsla för företagande och butiksförsäljning. Sportintresset fanns med redan från barnsben med mycket tid upp och ner i slalombacken i uppväxtorten Norrköping.

I unga år när Ulf fortfarande pluggade på Handelshögskolan köpte han sportbutiken Spiralen Sport i Norrköping. Spiralen Sport var en traditionell sportbutik där varorna såldes över disk. Lillebror Bo anslöt efter ett par år och båda bröderna, drivna av en enorm energi och entreprenörsanda, vände upp och ner på allting vad traditionell sporthandel hette. Efter Spiralen Sport i Norrköping och ett antal olika butiker och koncept runt om i landet växtes idén fram om att öppna en stor sportbutik i Stockholm. Den 25 mars 1987 slog portarna upp till den allra första Stadium-butiken, på Sergelgatan i Stockholm. Succén visade sig vara ett faktum redan dag ett, resten är ”historia” som det heter på idrottsspråk.

Sedan Stadium Sergelgatan öppnade i Stockholm har företaget utvecklats till en av de största sportkedjorna i Norra Europa. Butiken på Sergelgatan har fått sällskap av ett tresiffrigt antal sport- och sportmodevaruhus utspridda i Sverige, Finland och Norge. Med ständig utveckling och nya koncept så som Stadium Team Sales, online-satsningar, Stadium Outlet, Stadium Ski och Sneakers Point fortsätter verksamheten att drivas med visionen om att aktivera världen.

Dessutom ligger Stadium bakom Stadium Sports Camp, Sveriges största och förmodligen världens roligaste, idrottsläger för barn och ungdomar som startade 1995. Hit kommer varje år cirka 8 000 deltagare och skapar minnen för livet. Stadium Sports Camp är ett SVB-bolag (Särskild Vinstutdelningsbegränsning) och verkställs genom att en stor del av överskottet tillfaller samarbetsföreningarna. Sedan starten har närmare 65 miljoner kronor delats ut totalt.

Stadium in i 2000-talet

2000 Den första butiken utanför Sverige öppnades i köpcentret Fisketorvet i Köpenhamn.

2001 Nästa steg blev Finland, med en första butik i Forum i centrala Helsingfors.

2005 Stadium delar för första gången ut aktivitetsväskor, en väska fylld av aktivitet, till förstaklassare runt om i landet. Årligen delas cirka 4 500 väskor ut.

2006 Stadium inviger centrallagret i Norrköping.

2007 Stadiums 20-årsjubileum firas med den första online-butiken, stadium.se.

2009 Den första Stadium Outlet öppnar.

2013 Stadium hållbarhetsrapporterar för första gången.

2017 Stadium lanserar tjänsten ”Order in store” som tillgängliggör det totala sortimentet för kunden. Koncernen har växt till närmare 170 butiker och 3 500 anställda. Cirka 100 000 barn och ungdomar har hittills aktiverats på Stadium Sports Camp.

2019 Stadium instiftar och delar ut det nya Fair Play-priset på Idrottsgalan. Stadium Outlet öppnar två fysiska butiker i Norge, en i Kristiansand och en i Moss.

2020 Stadium Sports Camp firar 25 år men ställs in på grund av Covid-19 med sikte på 2021 då också e-sport tas in i programmet. Stadium-koncernens nya robotlager tas i fullt bruk för att möta den ökade e-handeln.