På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Funktionella underkläder

Vi har frågat Helena Finnäs som arbetar som produktchef på Stadium om varför funktionsunderkläder är ett måste för träningen.

Funktionsunderkläder fyller en viktig funktion - oavsett vad du tränar för något, eller hur hårt du tränar. Underkläder i funktionsmaterial transporterar bort fukt från kroppen, samtidigt som avsaknaden av sömmar på dessa plagg minskar risken för skavsår.
– Om man utövar en träningsform där man svettas mycket är det såklart en fördel att använda funktionsunderkläder. Funktionskläder med bra passform är dessutom extra viktigt ifall man utövar en rörlig sport, säger Helena.

Den främsta anledningen till varför man bör använda funktionsunderkläder är att dessa underkläder oftast är i fukttransporterande material samtidigt som de är seamless – vilket innebär att vissa sömmar är skurna, limmade eller tejpade.
– Detta ger en ”plattare” yta vilket i sin tur leder till mindre risk för skavsår på oönskade ställen. Underkläder som är seamless gör även att du döljer troskanten som annars kan synas i exempelvis ett par tights, säger Helena.

Funktionsunderkläder är dessutom ofta medvetet designade för att ge maximal komfort närmast kroppen.
– Funktionella underkläder är ofta tunnare. Likaså är det vanligt att man använder paneler av mesh för att ge plagget ökad ventilation på rätt plats. Vid midjan på exempelvis kalsonger finns oftast ett bredare elastisk band för extra komfort, säger Helena.

En komfortabel underdel i all ära – man får heller inte glömma värdet i en riktigt bra sport-bh med bra stöd. En bra sport-bh håller tillbaka bysten, sitter bekvämt men tajt och är anpassad för din bysts storlek och den träning du utövar.

Och som med alla funktionskläder är det alltid viktigt att vårda dem väl, så att dem håller längre och inte förlorar sin funktion. Att tvätta rätt håller underkläderna i skick.
– 40 grader utan sköljmedel är att föredra. Sköljmedel täpper nämligen till porerna i materialet vilket gör att svettodörerna kan stanna kvar i tyget, säger Helena.

Här hittar du Stadiums sortiment av funktionsunderkläder för dam.
Här hittar du Stadiums sortiment av funktionsunderkläder för herr.