20% på underställ och värmande accessoarer Shoppa

Underbara sagofigurer värmer de allra minsta i vinter

I december kan alla barn, trollbundna av barnboksförfattaren Jonna Björnstjernas magiska sagovärld, möta vintern i värmande underställ från Everest prydda av den underbara familjen Kanin och andra mystiska varelser.


Everest samarbetar i vinter med prisade barnboksförfattaren Jonna Björnstjerna. Resultatet? En gullig kollektion underställ som smyckas av den underbara familjen Kanin.

Illustratören och barnboksförfattaren Jonna Björnstjerna har fångat en trogen fanskara av både barn och vuxna som förälskat sig i hennes magiska sagovärld. En värld som snillrikt blandar humor och skräck med en rejäl dos fantasi. Hennes första barnbok om den underbara familjen Kanin föddes 2005 när Jonna gick andra året på Serieskolan i Malmö.


– Jag hade som projekt att göra en barnbok. Eftersom jag alltid gillat skräck, monster och spöken blev mina utkast ganska otäcka. För att lätta upp det hela ritade jag då det fånigaste jag kunde komma på – den underbara familjen Kanin!

Inspirationen till sina historier hittar Jonna i det bubblande London där hon bor, men också från klassiska sagor, fabler och skräcklitteratur för vuxna.

– Gamla folksagor och fabler tycker jag är intressanta eftersom de befolkar skog, mark och gårdar med magiska väsen som tomtar, troll, skogsrån och vättar. Allt detta passar bra in i familjen Kanins sagoskog. Klassiska sagor, som de av bröderna Grimm till exempel, gillar jag av samma anledning. Och att de ofta är ganska ogenerat grymma. CS Lewis, Michael Ende och Roald Dahl är andra fantastiska berättare som alla beskriver magiska världar som inspirerat mig. Stephen King är grym på att berätta läskiga historier. Sen älskar jag illustratörer som John Bauer och Tim Burton. Tim Burton för hans humoristiskt makabra stil och John Bauer för hans underbara bilder av skogen.


Illustration från en av de prisade barnböckerna om familjen Kanin som fångat både ung och gammal med sitt detaljerade och finurliga bildspråk.

Denna vinter är dock Jonna och hennes kaniner aktuella på ett lite annorlunda sätt. 19 december lanserades nämligen en limiterad underställskollektion för barn tillsammans med Everest prydd av familjen Kanin och andra välkända figurer som våghalsigt kastar sig ut i skidbacken.

– Det här var första gången jag gjorde illustrationer till kläder och det här med att mönstret ska kunna upprepas var en utmaning. Men jag fick hjälp av Everests underbara designer Sofia Renck. Hon hjälpte mig med alla tekniska detaljer runt mönstret för att det skulle se bra ut som textiltryck.Den här kollektionen riktar sig till de allra minsta, men det är föräldrarna som köper plaggen åt dem. Att fånga både ung och vuxen är något du verkligen lyckats med när det gäller dina barnböcker. Vad är den hemliga ingrediensen i ditt författande och bildspråk tror du?

– Jag försöker alltid lägga in grejer som blir roliga också för föräldrar och pedagoger, eftersom de är mina läsare lika mycket som barnen. Barnen tror jag fångats av mina böcker för att de är lite läskiga men också för att det finns mycket att titta på i dem.Den 19 december lanserades den limiterade kollektionen online och i Stadiums butiker. Ta en titt på hela kollektionen här.