Så väljer du rätt skidor

Vägen till det perfekta åket börjar i valet av skidor. Se filmen eller läs mer längre ner.

Om varför det är viktigt att köpa rätt skidor.

Valet av skidor kan vara helt avgörande i jakten på det perfekta åket. Som sista länken mellan kroppen och snön har skidorna en enorm betydelse för din åkning. Den kan göra upplevelsen i backen både enklare och roligare, eller få dig att ta nästa steg i din utveckling. Allt för enkla skidor till en erfaren åkare är som att köpa en lyxbil med dåliga däck. Medan en nybörjare som satsar på för avancerade skidor kommer få det hopplöst svårt att hantera dem. Att välja skidor är en hel vetenskap. Det kan lätt kännas överväldigande när man står inför en ocean av alternativ i fråga om bredd, spann, svängradie, vridstyvhet och flex. Men det finns en enkel fråga som du alltid ska ta avstamp i:
Vad vill du ha ut av din åkning?
Gillar du snabba svängar passar en slalomskida med kort svängradie. Kör du hellre långa, svepande skär ska du kolla in en skida med längre svängradie. Föredrar du att åka offpist köper du en bredare freerideskida och håller du dig mest i pisten väljer du en smalare pistskida.

Nästa steg handlar om att utgå från din längd och vikt för att hitta rätt längd och hårdhet på skidan. En tumregel är att skidan bör vara cirka 10 cm kortare än din kroppslängd (för twintipskidor, välj samma som din kroppslängd). Men du måste också ta hänsyn till din åkarnivå och kroppsstyrka. I de flesta fall gäller formeln att ju tyngre eller mer erfaren du är, desto längre och hårdare skida klarar du att åka på.

Exempel 1: Två personer är lika långa, men den ena väger 60 kg och den andra 80 kg. Då ska den som väger mer välja en längre och/eller styvare skida än den som väger mindre.

Exempel 2: Två personer är lika långa och väger lika mycket, men den ena tränar sällan och den andra tränar regelbundet. Då kan den mer vältränade ha fördel av en något längre och/eller styvare skida, eftersom den kommer att orka trycka ner stålkanten mer i snön.

En annan bra tumregel är att hellre välja en skida som är lite över din förmåga än lite under din förmåga. De allra flesta vill kunna utveckla sin åkning och för att göra det behöver du en skida som tillåter dig att göra framsteg. Köper du en skida som är för mjuk eller helt enkelt inte tillräckligt bra, så är det skidan som sätter gränserna och inte du själv. Så känner du att du vill vidare till nästa nivå, är det väl värt att satsa på en mer avancerad skida.
Med nya material, konstruktioner och geometrier ändras förutsättningarna ständigt för vilka egenskaper som kan kombineras i en enda skida. Detta har resulterat i att många skidor idag har ett bredare användningsområde än tidigare. Vilket innebär att många moderna pistskidor har relativt bra egenskaper även utanför pisten och att de flesta offpist-skidor fungerar relativt bra även i pisten. Det har helt enkelt blivit enklare att hitta en skida som fungerar till det mesta.
Idag används exempelvis rockerprofilen, som från början bara hittas på offpistskidor, på i stort sett alla typer av skidor. Rocker är en upphöjning fram och ibland även bak, som ger skidorna en konvex figur. Detta gör att bredare skidor går att köra med även i pisten och ger överlag ett bättre flyt oavsett snödjup och underlag. Oddsen för att du ska hitta just din optimala skida har med andra ord aldrig varit bättre.


TÄNK PÅ ATT

  • Välj alltid skida efter var, när och hur du vill åka.
  • Köp inte en för hård skida om du väger lite mindre.
  • Köp inte en för mjuk skida om du väger lite mer.

VISSTE DU ATT

Rockertekniken, som initialt utvecklades för offpist, finns i dag på alla skidtyper. Den allra första rockerskidan var Volant Spatula som kom vintern 2002 och designades av friåkaren Shane McConkey. Inspirationen hämtades från en surfingbräda.




SKIDTYPER

Om valet mellan pist, park, freeride och all mountain.


All mountain. Som namnet antyder är det här en skida för hela berget och för alla snötyper. Passar dig som åker till Åre eller Sälen för att köra pist, men ändå vill ha möjlighet att ta en sväng i pudret när det snöat ordentligt. All mountain är dessutom roliga och lättåkta i klassiskt vårslask då skidans bredd gör att den inte skär ner lika djupt och ligger stadigare mot snön. Skidorna har normalt en midja på 85–100 mm och en svängradie på 16–25 meter.

Passar för: All mountain är den skidtyp som är mest populär bland medelåkare, men är även populär bland avancerade åkare. Den är ett mellanting mellan pist och freeride, vilket gör att den passar nästan alla nivåer och underlag. För dig som bara vill ha ett par skidor, är all mountain ett väldigt bra val.

All mountain-skidor

Pist. Det här är skidan för alla som i första hand vill köra pist. Skidans smala midja på 70–85 mm gör att den är väldigt lätt att få upp på kant, vilket ger ett bättre grepp på hårda och isiga underlag, men även i nypistade backar. Den typiska pistskidan har ett långt spann under foten som ger en skönt fjädrande känsla. Svängradien går att variera beroende på om du föredrar tvära slalomsvängar eller större och mer svepande svängar.

Passar för: Det finns pistskidor för alla typer av åkare. Om du är erfaren bör du satsa på ett par med hög vridstyvhet, det ger mer exakta skär och högre acceleration ut ur svängen. Men det finns också många mjuka och mer lättsvängda varianter som passar nybörjare.

Pistskidor

Freeride. Skidan för dig som inte tvekar att offra bra piståk i jakten på det perfekta puderåket. Den breda midjan hjälper dig att komma upp ovanpå snön och ger en skön surfkänsla i djupsnön. De flesta freerideskidor fungerar relativt bra även i pisten, men kan lätt kännas lite klumpiga och det krävs mer styrka av åkaren för att orka få skidan på kant i svängarna – speciellt om det är hårt och isigt.

För dig som huvudsakligen åker i Skandinavien är midjemått på 100–115 mm oftast optimalt, medan du får ut som mest av de klassiska puderparadisen med midjemått på 115–130 mm.

Passar för: Alla som vill pumpa puder i Japan, Kanada eller Alaska. Freeride är snarare en livsstil än en åkstil. Skidan surfar ovanpå underlaget, vilket gör att det nästan känns som att stå på en plywoodskiva. Men freeride ställer krav och är inget för nybörjaren.

Freerideskidor

Park. Om du spenderar den mesta tiden i parken med mycket hopp och rails är en parkskida ett självklart val. Den har alltid twintip och är ofta lika bred fram som bak för att det ska gå att åka och landa säkert både framlänges och baklänges. Parkskidans tyngdpunkt är i regel något framflyttad, du står alltså närmare skidans mitt, för att det ska bli lättare att snurra och göra tricks. Tänk på att twintip-konstruktionen gör att skidan bör vara lite längre. Välj en skida i din egen kroppslängd.

Passar för: Dig som vill åka lekfullt. Parkskidan är något mjukare än andra för att de ska bli mer poppiga och spänstiga. I vissa fall är även stålkanten förstärkt, så att den ska hålla bättre när du åker rail. Dock ska det tilläggas att ingenting håller för evigt om man åker mycket rail.


Parkskidor

Topptur. För dig som vill upptäcka platser på berget dit liften inte tar dig, bör du överväga en topptursskida. Det är stor variation inom kategorin topptursskidor, men oavsett vilken skida du väljer, behöver du stighudar och speciellt anpassade topptursbindningar för att kunna gå uppför.

För dig som går kortare turer, spelar inte vikten så stor. Då är ofta en all mountain- eller freerideskida ett bra alternativ. Visserligen väger den mer än en riktig topptursskida, men istället kan du få optimala åkegenskaper utför och en skida som även fungerar bra i pist.
Gillar du att gå mycket och långt, är det värt mycket att hålla vikten nere. En riktigt topptursskida väger mindre, vilket gör turen uppför mer behaglig, men tappar i regel stabilitet utför.
Topptur är fantastiskt på många sätt, men var medveten om riskerna. Ta reda på lavinfaran i området, åk aldrig ensam, använd lavinutristning och se till att lär dig hur den används.


TÄNK PÅ ATT

  • Välj svängradie efter om du vill ha tvära eller stabila svängar.
  • Komplettera gärna med valla, kantslip och skidremmar.
  • Glöm inte att bra skötsel förlänger livet på dina skidor.

VISSTE DU ATT

Tycker du det är tungt och svårt att åka i mjukt vårslask? Pröva en bredare pistskida eller en all mountain. Skidans bredd gör att den inte skär fast och ligger stadigare mot snön.




ÅKARNIVÅER

Så ska du tänka som nybörjare, medel- och avancerad åkare.


Nybörjaren. Det finns förstås många sätt att definiera en nybörjare på skidor, men ett enkelt mått är carvingtekniken. Om du inte klarar att göra en skärande sväng med skidan, utan snarare sladdar runt utan kontroll, då är du en nybörjare. Vissa har precis börjat åka skidor, andra åkte mycket som barn men har inte stått i backen på 20 år. För den här typen av åkare finns en grundregel – komfort före prestanda. Skidan måste kännas bekväm.

Nybörjare kör betydligt långsammare än mer erfarna åkare och får därför inte någon hjälp av farten in i svängen. Därför är det extra viktigt att välja en skida med bra grepp. Du bör även sikta in dig på en något smalare, mjukare och mindre vridstyv skida. De flesta skidor för nybörjare är pistskidor, eftersom det är i pisten som de allra flesta lär sig att åka. Men även för den som nöjer sig med att sladda lite försiktigt i gröna backen finns det viktiga frågor att ställa sig. Hur vältränad är du? Åker du bara när solen skiner eller även när det snöar? Och framför allt: Hur mycket väger du?

Här är grundregeln att en lätt nybörjare ska ha en mjuk skida som är cirka 10 cm kortare än dig själv. Är du en tyngre och/eller starkare åkare kan det däremot vara bra att gå upp till en lite hårdare medelskida, annars kan skidan upplevas som orolig och börja fladdra.


TÄNK PÅ ATT

  • Prioritera komfort före prestanda.
  • Anpassa skidans hårdhet efter din vikt.
  • Skidan bör vara cirka 10 cm kortare än du.

VISSTE DU ATT

Nästan alla nybörjare är rädda för att ramla och slå sig, vilket leder till att man lutar sig för mycket bakåt. Men bakåtlutning gör det svårare att kontrollera skidorna och bör undvikas.




Medelåkaren. Den typiske medelåkaren åker skidor några gånger om året, klarar av att ta sig ner för de flesta backar och behärskar carvingtekniken. Men när det blir riktigt brant vågar man ibland inte hålla i åkningen och släppa på farten. För den här typen av åkare handlar det om att hitta en balans mellan komfort och prestanda.

Ett generellt tips till de flesta medelåkare är att försöka våga mer. För när du vågar släppa på farten så kommer skidorna också att bita bättre. Ett vanligt misstag är att medelåkare köper en skida som ligger snäppet under deras förmåga, i stället för snäppet över. Då har man inte utrymme att utvecklas. Ju högre fart du siktar mot desto mer avancerad skida bör du välja.

För många medelåkare är all mountain ett bra alternativ. Då kan du sladda runt med barnen, carva i pisten och ge dig ut på mer krävande åkning utanför pisten. Högre farter och tyngre åkare kräver hårdare skidor med mer vridstyvhet. Gillar du långa, lugna svängar väljer du ett par med lång svängradie och föredrar du tvära skär är det kort svängradie som gäller.

Skidor för medelåkare finns i de flesta typer och bredder. Beroende på vad det är för sorts skida kan den vara 0–10 cm kortare än din längd. Medelskidor finns i både mjuka och hårda varianter, så det går alltid att hitta en skida med bra balans mellan komfort och prestanda.

TÄNK PÅ ATT

  • Hitta din balans mellan komfort och prestanda.
  • Högre farter kräver hårdare och mer avancerade skidor.
  • Skidan bör vara cirka 0–10 cm kortare än du.

VISSTE DU ATT

Ett vanligt misstag bland medelåkare är att köpa för enkla skidor. Investera hellre i ett par som ligger snäppet över din förmåga så du får chansen att utvecklas till nästa nivå.




Avancerad åkare. Du åker mycket skidor och vet vad du vill ha ut av din utrustning. Eller så är du kanske en medelåkare som har bestämt dig för att ta nästa stora kliv i utvecklingen. För den här typen av åkare ligger fokus helt på prestanda. Nu gäller det att skräddarsy egenskaperna efter dina behov.

För en erfaren åkare måste skidan kännas trygg och säker när man kör riktigt fort, oavsett om du åker i pisten eller utanför. Du behöver högre vridstyvhet på både mjuka och hårda skidor, samtidigt som du kan gå upp mer i bredd om du kör offpist. Här är det självklart viktigt att inte köpa en för enkel skida, för då måste du byta väldigt ofta.

Skidor för avancerade åkare finns i alla möjliga sorter och varianter, så det gäller att lista ut vad man gillar. Vill du ha något snabbt och racevänligt till en hård pist i Åre, något surfigt att jaga puder i Japan med eller ett par skidor som funkar hyfsat till allt?


TÄNK PÅ ATT

  • Våga fokusera helt och hållet på prestanda.
  • Välj en skida med mindre flex och högre vridstyvhet.
  • Köp inte en för enkel skida.

VISSTE DU ATT

Många avancerade åkare växlar ofta mellan flera par skidor – exempelvis ett par pistskidor med hög vridstyvhet och ett par breda freerideskidor. På så sätt blir åkningen nästan alltid rolig, även dagar när det inte är favoritföret i backen.

SKIDOR FÖR BARN

Så ska du tänka när du köper skidor till barn.


Det viktigaste rådet när du ska köpa skidor till ett barn är att aldrig köpa för långa skidor. Många föräldrar gör misstaget att tänka att barnet ska växa i skidorna. Men för långa skidor är svåra att hantera och kan lätt leda till olyckor som får barnen att tappa intresset för skidåkning. Att åka skidor ska alltid vara roligt.

Här finns några generella riktlinjer: När barnen är riktigt små, 2–4 år, ska skidorna nå mellan överkanten av bröstet och strax under hakan. För barn 5–7 år ska de nå mellan haka och näsa. För barn 8 år och uppåt ska de nå till näsan. Skidor med twintip kan dock vara cirka 5–10 cm längre jämfört med traditionell skidor.

I de flesta fall har barnskidor mycket flex, men om barnet har stor skidvana kan även en något hårdare skida passa. Här spelar även vikten in. Men lika viktigt som en skida med rätt specifikationer, är att hitta en skida som barnet själv gillar – den måste kännas bekväm, vara kul att åka på och väcka åklust.

Fokus när barnen är små är alltså en lättåkt skida som gör det roligare att vara i backen. När de blir lite äldre är det viktigare att skidan hänger med barnets åkarförmåga. Åker ni mycket kan det därför absolut vara värt att investera i en mer avancerad barnskida, annars blir det skidan som sätter ribban för hur mycket barnet kan utveckla sin åkning.

TÄNK PÅ ATT

  • Köp aldrig en för lång skida till ett barn – det kan vara farligt.
  • Twintip gör skidan mer lekfull och lätthanterlig.
  • Låt barnet vara med och välja – skidan ska väcka åklust.

VISSTE DU ATT

Åker ni mycket, blir det snabbt mer ekonomiskt att köpa skidor till barnen, istället för att hyra. Dessutom växer åkglädjen om barnen har sina egna skidor.

ORDLISTA

Här listar vi några nyckelord inom alpin skidåkning.


Skidans olika delar:

Tip. Spetsen längst fram på skidan.
Tail. Spetsen längst bak på skidan.
Kärna. Materialet som skidans inre består av.
Belag. Underdelen som har kontakt med snön.
Stålkant. Kanten som ger fäste när underlaget är hårt.
Spann. Upphöjd del under foten.
Bindning. Fästet för pjäxan på skidan.

Twintip. Skidans spetsar är uppböjda både fram och bak. Alla parksidor har twintip, men även många barnskidor för att de ska bli mer lekfulla. Tänk på att du förlorar åkyta på dessa skidor, så de bör vara lika långa som du eller bara någon centimeter kortare.

Rocker. Enkelt uttryckt en upphöjning av tip och/eller tail på skidan. Rocker ger bättre flyt i mjuk snö och gör det lättare att svänga med lägre risk för att kanten ska fastna i snön. Rockerprofilens konvexa figur finns idag på nästan alla skidtyper.

Camber. Den traditionella profilen med en uppåtgående del (spann) på mitten av skidan som gör att den buktar upp från marken. Den konkava figuren kräver mer exakt svänginitiering, men erbjuder fantastisk precision med fjädrande kraft i pist och på hårdare snö.



Svängradie.
Måttet på hur snabbt eller långsamt skidan svänger. Värdet anges i meter. Ju lägre värde desto snabbare sväng. De flesta skidor har en svängradie inom 12–25.

Vridstyvhet. Hur hård en skida är från kant till kant. Ju mer du kan vrida skidan när du håller i den framtill och baktill, desto mindre vridstyv är den. En skida med hög vridstyvhet kräver mer fart för att svänga och passar i regel bättre till erfarna åkare.

Flex. Hur hård en skida är från tip till tail. Ju mer skidan böjer sig när du håller i spetsen och trycker på mitten, desto mer flex har den. En skida med mycket flex är lättare att svänga med och passar bättre till nybörjare eller åkare som väger lite mindre.