Köp för 600:- få 100:- rabatt, köp för 1500:- få 300:- rabatt, köp för 2500:- få 600:- rabatt!

Erbjudandet gäller på stadium.se t.o.m. den 6/12 2021. Erbjudandet gäller på samtliga priser, dock ej på cyklar, SUP, elektronik eller produkter som levereras direkt från våra samarbetspartners. Erbjudandet gäller ej i kombination med andra rabatter/erbjudanden, vid köp av presentkort, föreningsprodukter, vid betalning av Stadium Sports Camp, på Stadium Outlet eller stadiumoutlet.se. Rabatten dras av i kassan.

Giltigt t.o.m. 2021-12-06

Köp för 600:- få 100:- rabatt, köp för 1500:- få 300:- rabatt, köp för 2500:- få 600:- rabatt! Villkor

Så väljer du rätt skidor

Vägen till det perfekta åket börjar i valet av skidor


Välj rätt skidor med vår skidguide

Om varför det är viktigt att köpa rätt skidor.

Vägen till det perfekta åket
börjar i valet av skidor. Som sista länken mellan kroppen och snön har skidorna en enorm betydelse för din åkning. Den kan göra upplevelsen i backen både enklare och roligare, eller få dig att ta nästa steg i din utveckling. Allt för enkla skidor till en erfaren åkare är som att köpa en lyxbil med dåliga däck. Medan en nybörjare som satsar på för avancerade skidor kommer få det hopplöst svårt att hantera dem. Konsten att välja skidor är en hel vetenskap. Det kan lätt kännas överväldigande när man står inför en ocean av alternativ i fråga om bredd, spann, svängradie, vridstyvhet och flex. Men det finns en enkel fråga som du alltid ska ta avstamp i: Vad vill du ha ut av din åkning? Gillar du snabba svängar passar en slalomskida med kort svängradie. Kör du hellre långa, svepande skär ska du kolla in en skida med längre svängradie. Föredrar du att åka offpist köper du en bredare freeride och håller du dig mest i pisten väljer du en smalare pistskida.

Nästa steg handlar om att utgå från din längd och vikt för att hitta rätt längd och hårdhet på skidan. Här är tumregeln att skidan ska vara cirka 10 cm kortare än din kroppslängd. Men du måste också ta hänsyn till din åkarnivå och kroppsstyrka. I de flesta fall gäller formeln att ju tyngre eller mer erfaren du är, desto längre och hårdare skida klarar du att åka på.

Exempel 1: Två personer är lika långa, men den ena väger 60 kilo och den andra 80 kilo. Då ska den som väger mer välja en längre eller styvare skida än den som väger mindre.

Exempel 2: Två personer är lika långa och väger lika mycket, men den ena tränar sällan och den andra tränar regelbundet. Då kan den mer vältränade ha fördel av en något längre eller styvare skida, eftersom den kommer att orka trycka ner stålkanten mer i snön.

En annan bra tumregel är att hellre välja en skida som är lite över din förmåga än lite under din förmåga. De allra flesta vill kunna utveckla sin åkning och för att göra det behöver du en skida som tillåter dig att göra framsteg. Köper du en skida som är för mjuk eller helt enkelt inte tillräckligt bra, så är det skidan som sätter gränserna och inte du själv. Så känner du att du vill vidare till nästa nivå? Lägg lite extra på en mer avancerad skida.

Utvecklingen inom alpina skidor har gått extremt snabbt på senare år. Nya konstruktioner, finesser, geometrier och material dyker ständigt upp. Branschens fokus har framför allt legat på att vässa utbudet inom offpist, men det leder samtidigt till att tekniska landvinningar för avancerade puderskidor implementeras även i enklare pistskidor. En win-win för alla.

Om det förr knappt gick att använda fel skidor i fel terräng, så har alla skidor i dag blivit mer lättåkta och mer allround. Till exempel finns nu rockerprofilen, en upphöjning fram eller bak på skidorna, på i stort sett alla skidtyper. Den konvexa figuren gör att bredare skidor går att köra med även i pisten och ger överlag ett bättre flyt oavsett snödjup och underlag. Oddsen för att du ska hitta just din optimala skida har med andra ord aldrig varit bättre.


TÄNK PÅ ATT

 • Välj alltid skida efter var, när och hur du vill åka.
 • Köp inte en för hård skida om du väger lite mindre.
 • Köp inte en för mjuk skida om du väger lite mer.

VISSTE DU ATT

Rockertekniken, som initialt utvecklades för offpist, finns i dag på alla skidtyper. Den allra första rockerskidan var Volant Spatula som kom vintern 2002 och designades av friåkaren Shane McConkey. Inspirationen hämtades från en surfingbräda.
Skidtyper

Om valet mellan pist, park, freeride och all mountain.All mountain


Som namnet antyder är det här en skida för hela berget och för alla snötyper. Passar dig som åker till Åre eller Sälen för att köra pist, men ändå vill passa på att ta en sväng i pudret när det snöat på ordentligt. All mountain är dessutom roliga och lättåkta i klassiskt vårslask då skidans bredd gör att den inte skär ner lika djupt och ligger stadigare mot snön. Vanligen har den en midja på 85–100 mm och en svängradie på 16–25 meter.

Passar för: All mountain är den skida som är mest populär bland medelåkare just nu. Den är ett mellanting mellan pist och freeride, vilket gör att den passar nästan alla nivåer och underlag. För dig som bara vill ha en enda skida hemma är den ett väldigt bra val.


Pistskidor


Det här är skidan för alla som i första hand vill köra pist. Skidans smala midja på 70–85 mm gör att den är väldigt lätt att få upp på kant, vilket ger bättre bett på hårda, släta och isiga underlag eller i en nypistad manchester-backe. Den typiska pistskidan har ett långt spann under foten som ger en skönt fjädrande känsla. Svängradien går att variera beroende på om du föredrar tvära slalomsvängar eller större svepande storslalomåkning.

Passar för: Det finns pistskidor för alla typer av åkare. Om du är erfaren bör du satsa på ett par med hög vridstyvhet, det ger mer exakta skär och högre acceleration ut ur svängen. Men det finns också många mjuka varianter som är lätta att svänga för nybörjare.


Freeride


Drömmer du om episka äventyr i fluffig nysnö långt från liften? Freeride är skidan du ser i skidfilmerna. Skidan för dig som vill gå på tur med stighudar och spade. Den breda midjan är fantastisk i pudersnö, men blir lätt klumpig i pisten. Sikta på 100–115 mm om du kör i skandinaviska berg medan 115–130 mm är ett bra mått om du ska åka dit snön vräker ner. Men då har du en kompromisslös skida och får jobba hårt när det blir hårt och isigt.

Passar för: Alla som vill pumpa puder i Japan, Kanada eller Alaska. Freeride är snarare en livsstil än en åkstil. Skidan surfar ovanpå underlaget, vilket gör att det nästan känns som att stå på en plywoodskiva. Men freeride ställer krav och är inget för nybörjaren.


Parkskidor


Om du älskar att hoppa, leka och göra tricks är parksidan det självklara valet. Den har alltid twintip och är ofta lika bred fram som bak för att det ska gå att åka och landa säkert både framlänges och baklänges. Parkskidans tyngdpunkt är i regel något framflyttad, du står alltså närmare skidans mitt, för att det ska bli lättare att snurra och göra tricks. Tänk på att twintip-konstruktionen gör att skidan bör vara lite längre – nästan din fulla längd.

Passar för: Dig som vill åka lekfullt. Parkskidan något mjukare än andra för att de ska bli mer poppiga och spänstiga. I vissa fall är även stålkanten förstärkt så att den håller för railning. Dock ska det tilläggas att ingenting håller för evigt om man railar mycket.TÄNK PÅ ATT

 • Välj svängradie efter om du vill ha tvära eller stabila svängar.
 • Komplettera gärna med valla, kantslip och skidremmar.
 • Glöm inte att bra skötsel förlänger livet på dina skidor.

VISSTE DU ATT

Tycker du det är tungt och svårt att åka i mjukt vårslask? Pröva en bredare pistskida eller en all mountain. Skidans bredd gör att den inte skär fast och ligger stadigare mot snön. All mountain har snabbt den mest populära skidan bland medelåkare över hela Europa.
Åkarnivåer

Så ska du tänka som nybörjare, medel- och avancerad åkare
Nybörjaren

Så ska du tänka om du precis har börjat åka skidor.

Det finns förstås många sätt att definiera en nybörjare på skidor, men ett enkelt mått är carvingtekniken. Om du inte klarar att göra en skärande sväng med skidan, utan snarare sladdar runt utan kontroll, då är du en nybörjare. Vissa har precis börjat åka skidor, andra åkte mycket som barn men har inte stått i backen på 20 år. För den här typen av åkare finns en grundregel: komfort före prestanda. Skidan måste kännas bekväm.

Nybörjare kör betydligt långsammare än mer erfarna åkare och får därför inte någon automatisk servoeffekt. Samtidigt fäster de inte blicken lika långt fram i backen, så det kan ändå kännas som det går jättefort. Men det blir alltså svårare att styra när man åker sakta, vilket gör det extra viktigt att välja en skida med bra grepp. Du bör även sikta in dig på en något smalare, mjukare och mindre vridstyv skida.
Skidor för nybörjare är vanligen pistskidor, eftersom det är i pisten som de allra flesta lär sig att åka. Men även för den som nöjer sig med att sladda lite försiktigt i gröna backen finns det viktiga frågor att ställa. Hur vältränad är du? Åker du bara när solen skiner eller även när det snöar? Och framför allt: hur mycket väger du?

Här är grundregeln att en lätt nybörjare ska ha en mjuk skida som är cirka 10 cm kortare än dig själv. Är du en tyngre eller starkare åkare kan det däremot vara bra att gå upp till en lite hårdare medelskida, annars kan skidan upplevas som orolig och börja fladdra.


TÄNK PÅ ATT

 • Prioritera komfort före prestanda.
 • Anpassa skidans hårdhet efter din vikt.
 • Skidan bör vara cirka 10 cm kortare än du.

VISSTE DU ATT

Nästan alla nybörjare är rädda för att ramla och slå sig, vilket leder till att man lutar sig för mycket bakåt. Men bakåtlutning gör det svårare att kontrollera skidorna och bör undvikas.

Medelåkaren

Så ska du tänka om du åker skidor regelbundet.

Den typiske medelåkaren åker skidor några gånger om året, klarar av att ta sig ner för de flesta backar och behärskar carvingtekniken. Men när det blir riktigt brant vågar man inte hålla i åkningen och släppa på farten. För den här typen av åkare handlar det om att hitta en balans mellan komfort och prestanda. Här finns ett brett spektrum av valmöjligheter.

Ett generellt tips till de flesta medelåkare är att försöka våga mer. För när du vågar släppa på farten så kommer skidorna också att bita bättre. Ett vanligt misstag är att medelåkare köper en skida som ligger snäppet under deras förmåga, i stället för snäppet över. Då har man inte utrymme att utvecklas. Ju högre fart du siktar mot desto mer avancerad skida bör du välja.

För många medelåkare är all mountain ett bra alternativ. Då kan du sladda runt med barnen, men också sticka iväg på mer krävande puderåkning bortom pisten. Högre farter och tyngre åkare kräver hårdare skidor med mer vridstyvhet. Gillar du långa, lugna svängar väljer du ett par med lång svängradie och föredrar du tvära skär är det kort svängradie som gäller.

Medelskidor ska passa en bred målgrupp och finns i de flesta typer och bredder. Beroende på vad det är för sorts skida kan den vara 0–10 cm kortare än din längd. Medelskidor finns i både mjuka och hårda varianter, så det går ofta att hitta en bra kompromiss mellan hur lätta de är att hantera i backen och hur bra prestanda skidan har.TÄNK PÅ ATT

 • Hitta din balans mellan komfort och prestanda.
 • Högre farter kräver hårdare och mer avancerade skidor.
 • Skidan bör vara cirka 0–10 cm kortare än du.

VISSTE DU ATT

Ett vanligt misstag bland medelåkare är att köpa för enkla skidor. Investera hellre i ett par som ligger snäppet över din förmåga så du får chansen att utvecklas till nästa nivå.Avancerad åkare

Så ska du tänka om du åker skidor väldigt ofta.

Du har åkt skidor hela ditt liv. Du vet vad du vill ha ut av din utrustning. Och du är beredd att betala för att den ska stödja din åkning maximalt. Eller så är du kanske en medelåkare som har bestämt dig för att ta nästa stora kliv i utvecklingen. För den här typen av åkare ligger fokus helt på prestanda. Nu gäller det att skräddarsy egenskaperna efter dina behov.

För en erfaren åkare måste skidan kännas trygg och säker när man kör riktigt fort, oavsett om det är pist, park eller freeride. Du behöver högre vridstyvhet på både mjuka och hårda skidor, samtidigt som du kan gå upp mer i bredd om du kör offpist. Här är det självklart viktigt att inte köpa en för enkel skida, för då måste du byta väldigt ofta.

Skidor för avancerade åkare finns i alla möjliga sorter och varianter, så det gäller att veta exakt vad man gillar. Vill du ha något snabbt och racevänligt till en hård pist i Åre? Eller ska du åka till Japan och pumpa puder? Eller vill du kanske ha skidor som funkar hyfsat till allt?

Den här typen av skidor är oftast lite hårdare i både flex och vridstyvhet. Men de är också tillverkade i bättre material som gör att vibrationer som uppstår i höga hastigheter dämpas. För avancerade åkare ligger fokus på skidor som inte fladdrar när du drar på.TÄNK PÅ ATT

 • Våga fokusera helt och hållet på prestanda.
 • Välj en skida med mindre flex och högre vridstyvhet.
 • Köp inte en för enkel skida – kvalitet kostar.

VISSTE DU ATT

Många avancerade åkare satsar ofta på att växla mellan två skidor – en pistskida med hög vridstyvhet och en bred freeride. På så sätt kan du åka överallt på berget oavsett underlag.
Skidor för barn

Så ska du tänka när du köper skidor till barn.

Det viktigaste rådet när du ska köpa skidor till ett barn är att aldrig köpa för långa skidor. Många föräldrar gör misstaget att tänka att barnet ska växa i skidorna. Men en kort person har inte kraft nog i benen för att hantera långa skidor, därför kan det göra åkningen väldigt svår eller rentav farlig för barnet.

Här finns några generella riktlinjer: När barnen är riktigt små, 2–4 år, ska skidorna nå upp till överkanten av bröstet, strax under hakan. För barn 5–7 år ska de nå mellan haka och näsa. För barn 8 år och uppåt ska de nå till näsan. Och om är det en skida med twintip kan de vara cirka 5–10 cm längre jämfört med en traditionell skida.

Barn föredrar ofta skidor med twintip, eftersom de är lätta att leka med och ser häftiga ut. I de flesta fall har barnskidor mycket flex, men om barnet har stor skidvana kan även en något hårdare skida passa. Här spelar även vikten in. Men lika viktigt som detaljerna är att hitta en skida som barnet själv gillar – den måste kännas bekväm och kul att åka med.

Fokus när barnen är små är alltså en lättåkt skida som gör det roligare att vara i backen. När de blir lite äldre är det viktigare att skidan hänger med barnets åkarförmåga. Åker ni mycket kan det därför absolut vara värt att investera i en mer avancerad barnskida. Annars blir det skidan som sätter ribban för hur mycket barnet kan utveckla sin åkning.TÄNK PÅ ATT

 • Köp aldrig en för lång skida till ett barn – det kan vara farligt.
 • Twintip gör skidan mer lekfull, lätthanterlig och barnvänlig.
 • Låt barnet vara med och välja – skidan ska väcka åklust.

VISSTE DU ATT

Åker ni två veckor per år eller mer är det oftast mer ekonomiskt att köpa skidor till barnen, i stället för att hyra. Dessutom växer åkglädjen om barnen har sina egna skidor.
Ordlista

Här listar vi några nyckelord inom alpin skidåkning.
Skidans olika delar:


Tip. Spetsen längst fram på skidan.
Tail. Spetsen längst bak på skidan.
Kärna. Materialet som skidans inre består av.
Belag. Underdelen som har kontakt med snön.
Stålkant. Kanten som ger fäste på packad snö.
Spann. Upphöjd del under foten.
Bindning. Fästet för pjäxan på skidan.

Twintip. Skidans spetsar är uppböjda både fram och bak. Alla parksidor har twintip, men även många barnskidor för att de ska bli mer lekfulla. Tänk på att du förlorar åkyta på dessa skidor, så de bör lika långa som du eller bara någon centimeter kortare.

Rocker. Enkelt uttryckt en upphöjning av antingen tip eller tail på skidan. Rocker ger bättre flyt i mjuk snö och gör det lättare att svänga med lägre risk för att kanten ska fastna i snön. Rockerprofilen konvexa figur finns i dag på nästan alla skidtyper.

Camber. Den traditionella profilen med en uppåtgående del (spann) på mitten av skidan som gör att den buktar upp från marken. Den konkava figuren kräver mer exakt svänginitiering, men erbjuder fantastisk precision med fjädrande kraft på pist och hårdare snö.

Svängradie. Måttet på hur snabbt eller långsamt skidan svänger. Värdet anges från 12 till 20, där en låg siffra ger korta, tvära svängar medan en hög siffra ger långa och stabilare svängar. Svängradien beräknas utifrån hur bred skidan är fram, bak och på mitten.

Vridstyvhet. Hur hård en skida är från kant till kant. Ju mer du kan vrida skidan när du håller i den framtill och baktill, desto mindre vridstyv är den. En skida med hög vridstyvhet kräver mer fart för att svänga och passar i regel bättre till en erfaren åkare.

Flex. Hur hård en skida är från tip till tail. Ju mer skidan böjer sig när du håller i spetsen och trycker på mitten, desto mer flex har den. En skida med mycket flex är lättare att svänga med och passar bättre till nybörjare eller åkare som väger lite mindre.