På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Rätt sko för terränglöpning

Löpning som motionsform går att variera i alla möjliga former och svårighetsgrader. En av de hetaste formerna av löpning just nu är terränglöpning, eller trail running som det också kallas.

Terränglöpning är ett fantastiskt komplement till den vanliga löpträningen. Här går vi igenom hur man maximerar upplevelsen med rätt typ av skor!

Skorna är den viktigaste delen av utrustningen. När man ska ge sig ut på ett träningspass i skog och mark är det därför alltid viktigt att se över vad man har på fötterna. Vill du få en maxad löpupplevelse i skogen bör du ha en sko som passar både dig och underlaget. De flesta löparskor är byggda för asfaltlöpning och passar därför inte lika bra på skogsunderlag. Ett par löparskor för terräng är därför ett hett tips.

Det är framförallt är 3 faktorer som avgör ifall en sko lämpar sig för terränglöpning eller inte: Sulan, höjden och ovandelen.

Sulan:

– Satsa på en sula med ett bra grepp. En styvare sula hjälper dig att undvika vassa föremål som kan finnas på underlaget.

Höjden:

– Asfaltsskor är lite högre i hälen vilket kan ställa till det om man springer med dem på terräng. Om du till exempel trampar snett ger det oftast en värre stukning än om du skulle trampa snett på asfalt. Satsa därför på en sko med lite lägre hälhöjd för att få en bättre, kontrollerad fotisättning.

Ovandelen:

– Precis som sulan och höjden så är ovandelen en viktig aspekt i valet av terränglöparsko. En tunn och slitstark ovandel i snabbtorkande lätt material är att föredra då det finns stor risk att skorna blir blöta.

Utöver ett par bra skor kan det vara bra att ta med sig tillbehör för träningspasset.

Ska du springa längre eller kanske till och med träna inför ett trail-lopp bör du ha med dig en bra löparväska där du kan förvara vatten och energirefiller. Sen får man inte glömma att löparklockan är löparens bästa träningskompis!


Att springa i varierad terräng gör löpningen till ett äventyr.

Ett träningspass i skog och mark

Hur man sedan bör lägga upp ett terränglöpningspass är helt beroende på vad man har för mål med sin löpning.

Många springer trail som ett distanspass. Ett bra tips är att köra i lugnt tempo till en början och istället satsa på en längre träningstid. Spring i lugnt tempo och var vaksam med blicken så du vet var du ska ta nästa steg. Att springa i varierad terräng innebär att man måste vara uppmärksam på hur och var man placerar fötterna i nedför- respektive uppförsbacke. När du springer uppför – se till att lyfta på fötterna och knäna. När du springer nedför är det viktigt att titta på var du sätter fötterna och att du håller dig koncentrerad.

Fördelarna med terränglöpning är många. Fotlederna blir oerhört starka av alla små steg man tar, och man aktiverar de små musklerna ännu mer än vid löpning på plan mark. Dessutom är underlaget i skogen mycket mer skonsamt för fötterna. Asfalt är hårt, och det sliter mycket. Skogsunderlag är mjukt och mer skonsamt. Men framför allt är terränglöpning väldigt roligt – det är inte bara träning utan också en upplevelse och ett äventyr!