Black week på Stadium – upp till 60% rabatt på utvalda produkter Shoppa

Bästa tipsen inför Göteborgsvarvet

Ska du springa Göteborgsvarvet? Mattias Grahn, arrangör av Göteborgsvarvet, ger här en checklista över hur du förbereder dig, lägger upp loppet och varvar ner efter målgång.
1. Måltider som ger energi.
Redan ett par dagar innan loppet är det bra om du fyller på kroppen med extra kolhydrater. Låt varje måltid innehålla exempelvis potatis, ris eller pasta. Du behöver inte äta större portioner som i stället kan bli jobbigt för kroppen att ta hand om. Lägg hellre in några extra mellanmål med smörgås, banan eller yoghurt.

2. Klä dig efter väder – ha med ombyte.
Lägg gärna fram dina tävlingsplagg dagen innan loppet så du inte glömmer något. Byt gärna ut dina tyngre och mer dämpade mängdträningsskor mot ett par lättare tävlingsskor under loppet. Se även till att dina löparkläder inte har någon söm eller liknande som ger dig skav. Provspring därför alltid dina tävlingskläder några rundor innan du startar med dem i ett lopp. Packa med extra kläder som passar ifall vädret skulle slå om. Tänk på att hålla dig varm och torr innan loppet, dina muskler ska vara uppvärmda och redo att springa över två mil. En varmare och vindtät tröja eller jacka, och en regnjacka kan vara avgörande för ditt resultat.

3. Vätska innan loppet.
Ät gärna något salt ett par timmar innan loppet, speciellt om det är varmt ute, så du inte förlorar för mycket vätska via svett. Drick lagom mycket vatten innan loppet. Vätskeförlust försämrar din prestation då dina muskler kan få svårare att syresätta musklerna. Läs gärna tävlingsläkarens råd om hur du dricker smartast under varvet här.

4. Uppvärmning.
Sätt igång kroppen cirka en timme innan loppet startar. Jogga dig varm och kör gärna några stegringsintervaller (du springer fortare och fortare), det förebygger att mjölksyran kickar in det första som händer under själva loppet. Även dynamisk stretching förbereder musklerna för löpning, det vill säga stretching i rörelse och inte fixerad i en statisk position. Gå igenom vader, baksida lår, framsida lår, rumpa och höfter. När du känner dig uppvärmd och redo klär du dig varmt fram till start.

5. Det obligatoriska toalettbesöket.
Gå på toa en extra gång innan du går in i startfållan. Det spelar ingen roll om det känns som att du inte behöver uppsöka toaletten just där och då, tänk på att du ska springa ett tag framöver. Passa på, om du vill, att se över din urin – är färgen mörk behöver du dricka lite mer vatten.

6. Vätska under loppet.
Drick lite och ofta under hela loppet. Under Göteborgsvarvet finns tio vätskestationer utplacerade med jämna mellanrum. För extra energi väljer du muggen med sportdryck i stället för vatten, den innehåller socker som ger energi. Sportdryck innehåller dessutom viktiga salter som gör att din kropp håller en bra vätskebalans.7. Planera varvet.
Inled loppet lugnt och spara kraft till andra bron. Känner du dig hyfsat stark när du svänger in på Vasagatan efter 17 km har du lyckats hushålla med din energi på ett bra sätt. Då har du krafter kvar att både avancera i fältet och njuta lite extra av den sista biten in mot mål. Fundera på hur du kan dela upp din resa i lagom stora etapper som passar dig. Tänk också på hur du ska belöna dig själv med beröm efter varje deletapp, till exempel varje kilometer eller halvmil, med ett ord som triggar eller en vänlig tanke till dig själv. Glöm inte bort att du springer för att det är roligt – njut av dagen!

8. Sträckor att ha koll på.
– 1 km: Dags för Säldammsbacken, en ganska tuff stigning. Ta det lugnt här!
– 5 km: Även här behöver några tuffa höjdmeter besegras. Från toppen av bron väntar sedan en skön utförslöpa in på Hisingen och 8 km ganska flack löpning längs vattnet till 13,5 km.
– Götaälvbron (andra bron): Här börjar det kännas i benen för många, speciellt hos de som sprungit lite för snabbt mellan broarna. Har du planerat ditt lopp väl bör du ändå ha krafter kvar för att antingen börja trycka på lite extra eller fortsätta njuta in i mål.
– 15 km: Härifrån är det en längre, men inte så brant, stigning fram till Götaplatsen där du rundar Poseidon efter 16,7 km. Det är dags att ta fram fightern i dig och ge dig själv mycket beröm.
– 20 km: Nu har du kommit fram till Slottskogen, även om du känner dig trött och sliten så passa på att ha roligt sista biten av banan. På Slottskogsvallen väntar den underbara känslan av att korsa mållinjen och ta emot din välförtjänta medalj.

9. Har du planerat ett ryck?
Det är högst individuellt när det är bäst att trycka på lite extra. För många kan det vara smart att spara på rycket till spurtrakan på Slottskogsvallen. Men för eliten brukar stigningen upp på andra bron efter drygt 13 km vara ett bra ställe att trycka på lite extra.

10. Efter loppet.
Även om det frestar att sätta sig, och ta det lugnt resten av dagen, försök att småjogga eller gå lite grann efter loppet för att varva ner. Det minimerar risken för både skador och yrsel. Fyll även på med energi som exempelvis en banan eller sportdryck, då återhämtar du dig snabbare. Men framför allt – klappa dig själv på axeln för din fantastiska prestation över 21,1 km och fortsätt att njuta av dagen och den härliga stämningen!

Lycka till på Göteborgsvarvet!

Här hittar du löparskor, löparkläder och de officiella tröjorna för Göteborgsvarvet 2018
Checklista kläder och tillbehör
Här är några punkter som är bra att tänka på:
– Energibars- gel- tabletter att fylla på med under loppet
– Vätskebälte
– Keps eller solglasögon
– Funktionsstrumpor
– Funktionsunderkläder
Checklista kläder och tillbehör
Här är några punkter som är bra att tänka på:
– Energibars- gel- tabletter att fylla på med under loppet
– Vätskebälte
– Keps eller solglasögon
– Funktionsstrumpor
– Funktionsunderkläder