Nu startar Mid Season Sale på Stadium- upp till 50% rabatt.
Nu startar Mid Season Sale på Stadium- upp till 50% rabatt.
Shoppa nu!

André Myhrer:
”Jag hoppas kunna avsluta i topp"

Redan i 14–15 års ålder bestämde sig skidproffset André Myhrer för att han skulle vara med och tävla om OS-medaljerna i alpint. Nu står han inför karriärens sista säsong och siktet är inställt på att kamma hem sin tionde världscupseger.

– Just den där känslan av att ha förberett sig så länge på något och sen stå inför första racet för säsongen. Vart står man, nervositeten, peppet, ja den känslan är oslagbar, säger André Myhrer.

André Myhrer startade sin första världscuptävling 2004 och har tagit hela två OS-medaljer i slalom. Men allt började på hemmaklubben Bergsjö Hassela Alpina.

– I hemmaklubben Bergsjö Hassela Alpina har jag haft otroliga förutsättningar med duktiga ledare och en bra backe att åka i. Jag insåg vid 14–15 års ålder att det här vill jag satsa och bli bäst i. Därifrån la jag upp en plan på hur jag ville ta mig till världseliten och tävla om OS-medaljer.

Snabbt därefter kom han med i juniorlandslaget och där fick han den hjälp han behövde för att ta nästa steg i karriären. Men med en efterhängsen skada blev det en tuff start, så tuff att han var nära att lägga av.

– Jag slet länge med att få till det på tävling i Europa Cup, med en efterhängsen skada var jag nära att ta beslutet att sluta men kämpade mig igenom det och efter operation blev det bättre.


André Myhrer visste redan när han var 14–15 år att han ville satsa på slalom. Foto: Helly Hansen.

Det lossnade ordentligt efter att han startat sin andra världscupstävling i Schladming, där åkte han hem med sina första världscuppoäng.

– Efter det har det rullat på och jag har lyckats klättra upp på prispallen trettio gånger varav åtta av de överst. 2010 fick jag min efterlängtade OS-medalj då jag tog brons i slalom i Vancouver och i mitt sista OS 2018 i Pyeongchang fick jag kliva högst upp på pallen och ta emot mitt efterlängtade guld som jag strävat så länge efter.

– Vägen dit har varit lång, men fantastisk. Jag har från det att jag bestämde mig för att satsa helhjärtat på alpint jobbat mot det målet och det har både gått upp och ner men jag har ändå lyckats hålla fokus, jobbat målmedvetet och hårt. Det är nog därför jag lyckats hålla mig i världstoppen i över 15 säsonger.


Nu väntar sista säsongen för André Myhrer. Foto: Helly Hansen.

Efter att uppnått sin dröm om ett OS-guld och lyckats hålla sig kvar i världstoppen i över 15 säsonger har André Myhrer beslutat sig för att den kommande säsongen blir den sista.

– Jag kände efter förra att jag inte var riktigt klar och att jag ville satsa ett år till. Dels för att jag känner att jag har mer att ge, men också för att få köra med den vetskapen att det här blir sista. Jag hoppas kunna avsluta med flaggan i topp och det känns väldigt inspirerande att få dra igång ännu en säsong. Målet för året är att ta hem minst två race så jag kan avsluta karriären med tio segrar.

För att hålla sig varm i backen satsar André Myhrer på bra utrustning. En ny favorit för året är Helly Hansens Active Winter Parka som håller honom varm mellan varje åk och som tål det tuffare väder.


Helly Hansen M Swift 4.0 JKT har flera praktiska fickor för allt du behöver i backen. Foto: Helly Hansen.
4 tips från Myhrer


André Myhrers bästa tips för en dag i backen:

  1. Jag ser alltid till att ha ett bra underställ som andas och håller mig torr och varm.
  2. Tänk lager på lager för att enkelt kunna reglera värmen.
  3. Värm upp ordentligt, så att kroppen är redo för den tuffa åkningen.
  4. En bra och tålig jacka som klarar tuffare väder som Helly Hansen M Swift 4.0 Jkt.