5 myter om träning

Träningsvärk visar effekten av din träning – eller är det verkligen så? När det kommer till träning finns en rad olika skrönor om vad man ska göra och inte göra. Vi reder ut 5 vanliga myter om träning.

”Löpning är dåligt för styrketräningen och vise versa”
Styrketräning inom rimliga gränser är positivt för alla som tränar kondition. Styrketräning kan också stärka utsatta muskler, vilket minskar risken att drabbas av skador. Likaså hjälper löpning dig som styrketränar då det ser till att öka muskelmassan i underkroppen samtidigt som det stärker skelettet.

”Om man inte får träningsvärk har man tränat för dåligt”
Det är högst personligt hur mycket träningsvärk du får eller inte får. Oftast beror träningsvärk på kroppens ovana med en specifik övning, rörelse eller träningsmetod. Nya träningsformer och träning av andra muskler man vanligtvis inte brukar träna kan ge träningsvärk till en början för att musklerna är ovana vid den muskelaktiviteten. Med det sagt, träningen kan ge precis samma effekt även om man inte får träningsvärk efteråt.

”För gammal för att styrketräna”
Vissa hävdar att äldre personer inte ska ägna sig åt styrketräning. Ny forskning visar raka motsatsen och menar på att styrketräning är den mest effektiva träningen för personer i högre åldrar. Visserligen försämras styrkan i musklerna med åldern, men genom rätt sorts styrketräning kan du öka din muskelvolym.

”Att stretcha minskar skaderisken”
Studier visar att stretching före träningen gör våra muskler instabila och mindre mottagliga för hård träning, framförallt styrketräning. Att värma upp är däremot att rekommendera då det gör att du får igång blodcirkulationen innan du börjar ditt träningspass. Värt att nämna är också att inget tyder på att stretching skulle vara skadligt efter träningen, snarare visar det sig ha en positiv påverkan på kroppen.

”Om du inte svettas har du inte tagit ut dig tillräckligt”
Vissa svettas mer än andra, så enkelt är det. Personer som tränar exakt samma typ av träning, i samma takt, och med samma ambition kan alltså svettas helt olika. Hur mycket en person svettas styrs av det som kallas för det sympatiska nervsystemet som man inte kan kontrollera med viljan. Alltså, hur mycket du svettas behöver inte ha någon betydelse för hur hårt du har tränat.