På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Så väljer du rätt tennisracket

Vad bör man tänka på när man köper tennisracket? Vi ger dig de bästa tipsen inför köpet.

Tennisträningen blir roligare med ett racket som är anpassat för just dig. Ett racket som passar din spelstil och nivå är en bra början, men det finns en rad andra faktorer som också är avgörande för en maxad tennisupplevelse. Nedan följer saker att tänka på inför racket-köpet.

Rambredd
Tennisrackets rambredd har större påverkan på tennisrackets egenskaper än vad man kan tro. Exempelvis, ett racket med smal rambredd har oftast en mindre sweetspot. Racket med en mindre sweetspot har större flexibilitet och passar erfarna spelare med bra teknik och som har förmågan att få mycket fart i svingen. Ett racket med en tjockare rambredd och andra sidan, passar motionären och nybörjaren väldigt bra. Ett sådant racket har en större sweetspot och är lättare att spela med då det genererar fart som spelaren inte behöver kontrollera själv i samma utsträckning.

Strängningsmönster
Principen när man väljer strängningsmönster på racketen är relativt enkel. Ett racket med tätt strängningsmönster ger mer kontroll, samtidigt som strängarna håller längre. Ett glesare strängningsmönster och andra sidan - ger bättre fart och bollgrepp. Kort och gott, välj ett racket med strängningsmönster som tillgodoser dina behov.

Träffyta
Ju större träffytan är, desto större sweetspot. Man kan tänka sig att en så stor sweetspot som möjligt alltid är att föredra, men detta varierar beroende på nivå på spelaren. För en rutinerad spelare är en liten träffyta att rekommendera, medan en motionär bör använda ett racket med stor träffyta då ett sådant racket är mer lättspelat.

Racketvikt
Hur mycket ett racket bör väga beror i synnerhet på spelstil. Ett tyngre racket kan ofta upplevas som stabilare samtidigt som de känns kraftfullare vid själva bollträffen. Ett lättare racket hjälper dig att uppnå en högre hastighet i svingen - vilket passar nybörjaren som kanske behöver lite hjälp på traven vad det gäller tekniken. Ett allt för lätt racket är dock inte att föredra för en nybörjare då man vid snabba bollväxlingar kan skada sig i handleden eller armen.

Viktiga begrepp
Vad är sweetspot?
Sweetspot är den del av träffytan som ger en ren bollträff.

Vad är strängningsmönster?
Viktiga begrepp
Vad är sweetspot?
Sweetspot är den del av träffytan som ger en ren bollträff.

Vad är strängningsmönster?