På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Tio tips för en lyckad vinter-hike

Pulsa fram i snön tillsammans med vännerna – vandringssäsongen behöver inte vara över bara för att vi går mot kyligare väder. Vi delar med oss av våra bästa tips till dig som är sugen på en hike i vinter.

Planera din resa noggrant
Se över vandringsledens avstånd och svårighet. Även om du klarar av leden utan större problem under sommaren bör man ha i åtanke att is, djupsnö och oplogade vägar innebär en svårare vandring. Välj en vandringsled du vet att du kan hantera utan problem!

Kolla väderförhållandena
Det är viktigt att få en fullständig bild av villkoren för resan och inte bara temperaturen. Titta på nederbörd, vindhastighet och lavinrapporter och läs på ordentligt om hur vinterväder påverkar vandringen.


Bra utrustning är a och o
Investera i stegjärn eller snöskor, vattentäta byxor och jacka, knähöga damasker, vattentäta stövlar, en isolerad jacka, en lätt ryggsäck, vandringsstavar, handskar och skyddsglasögon för en ultimat packning.

Lager på lager-metoden
Metoden är särskilt viktig när du går i kyligare väder, detta eftersom temperaturen kan variera längst ned i leden och på toppen av berget. Välj ett underställ som andas och håller dig varm och torr. Isolerande kläder ovanpå varandra kommer göra det bekvämt och hjälpa dig att reglera kroppstemperaturen.

Var rädd om dig
Förutom vandringsredskap bör du alltid ha ett första hjälpen-kit, en kompass, en fickkniv, ett handuppvärmnings-paket och en strålkastare med i packningen.

Vandra i grupp
Det är inte bara roligare att dela äventyret med andra, det är också säkrare att vandra i grupp – särskilt på vintern. En erfaren vän kan hjälpa dig med att välja redskap, hjälpa dig med stegjärn eller snöskor, och identifiera farliga förhållanden.Använd stegjärn vid bergsbestigning
När vandringsleden är isig kan stegjärn göra skillnaden mellan att fortsätta eller att vända om. Om du inte använt stegjärn tidigare läs på innan och prova dem på ett lättare vägunderlag.

Drick mycket vatten
Det är viktigt att få i sig massor av vatten då uttorkning är ett vanligt problem vid längre vandringar på vintern. Eller varför inte göra te, kaffe eller varm choklad i en termos. En varm dryck håller både värmen och ger en trevlig paus från vandringen.