Prepping: Så förbereder du dig för en kris

Hur länge skulle du klara dig om betalkorten, elen eller vattnet skulle sluta fungera? En växande grupp i samhället är prepparna som förbereder sig för just detta. Men vad behöver man egentligen om krisen skulle komma?

Prepping handlar om att förbereda sig för ett scenario där viktiga samhällsfunktioner av olika anledningar stängs av och där du måste klara dig själv under kort eller lång tidsperiod. Det kan vara på grund av extremväder, it-attacker, pandemier, militära konflikter eller andra typer av kriser. 2018 skickade myndigheten för samhällsskydd och beredskap (msb) ut en broschyr med namnet Om krisen eller kriget kommer. Där uppmanar myndigheten att vi bör vara förberedda på att klara oss själva i minst 72 timmar vid en kris.

Så vad är då en prepper? En prepper är en person som är väl förbered när krisen kommer med förnödenheter som mat, rent vatten och annan överlevnadsutrustning. En av fördelarna med att preppa är att det hjälper samhället vid en kris att snabbare komma på fötterna igen om du klarar dig själv under en tid. Samtidigt kan samhällets resurser gå till de som är mest utsatta. Här är några tips till dig som vill börja preppa eller som bara vill vara förberedd.

Så kommer du igång

Det är bra att ha en krislåda hemma med saker som du kan behöva vid en större samhällskris. Det finns olika åsikterna om vad som bör ingå i lådan, men gemensamt är att innehållet ska kunna tillgodose våra grundläggande behov av vatten, mat och värme.

Mat och vatten
Vid en krissituation är det viktigt att du får i dig mat och vatten för att du ska ska kunna tänka klart och din kropp ska fungera fullt ut. Man brukar säga att kroppen klarar tre dagar utan vatten och tre veckor utan mat.

En person behöver minst tre liter vatten per dag och vid ett längre elavbrott behöver du ha en plan eftersom de kommunala pumparna som förser din kran med vatten stängs av. Det finns vissa preppers som förvarar litervis med vatten i sitt förråd, men detta tar upp en del plats. Enklare är att ha vikbara dunkar som du snabbt kan fylla upp vid behov.

När elen försvinner blir kyl och frys också obrukbara och färska råvaror blir snabbt dåliga. Därför är det bra att redan innan krisen ha ett förråd med mat som håller i rumstemperatur och har lång hållbarhet – då slipper du också att ge dig ut för att leta efter mat direkt. Mat på konservburk, havregryn, pasta och ris är exempel på mat som klarar sig i rumstemperatur och har lång hållbarhet. Köp sånt som du och din familj gillar i vanliga fall.

Frystorkad mat har ofta minst 25 års hållbarhet och är en bra investering för den som preppar och vill ha näringsrik mat som är lätt att tillaga med varmt eller kallt vatten. Hos oss hittar ett stort sortiment av frystorkad mat.

Laga mat utan el

När elen försvinner behöver vi också kunna laga mat utan spis och ugn. Även om det går att äta kall mat så blir det i längden lite tråkigt. Med ett stormkök kan du enkelt laga mat eller värma upp vatten.

Köp här

Håll dig uppdaterad
Vid en krissituation är information superviktigt för att du ska veta vad som händer och hur du ska förhålla dig till det nya läget. Följ de instruktioner som ges. Om elen försvinner kommer inte din tv att fungera och din mobiltelefon behöver internet för att kunna ge dig samhällsinformation. Därför är det bra att ha en radio som inte är beroende av el som till exempel en vevradio.

Värme
Vid ett långvarigt strömavbrott vintertid behöver du ha en plan för hur du ska behålla värmen i både kropp och bostad. Lager på lager brukar man säga är det bästa för att isolera värmen när man är ute en kall dag. Samma metod funkar även för att isolera värmen i din bostad. Genom att hänga upp filtar eller täcken för fönster och dörrar kan du behålla ett behagligt klimat inomhus längre. Att avgränsa rum i en större bostad är också ett bra tips.

Första hjälpen
Vid en krissituation kan sjukhus bli överbelastade och vägarna dit kan bli svårframkomliga. Om du inte kan ta dig till ett sjukhus är det viktigt att du själv kan ta hand om enklare skador för att undvika infektioner. Ett första hjälpen-kit och kunskap kring hur du tar hand om olika sårskador är därför ovärderligt! Komplettera med nödvändiga mediciner och sårtvätt som du eventuellt kan behöva.

Första hjälpen-kit

Den här väskan innehåller det mesta du kan tänkas behöva om olyckan är framme. Bland annat plåster, engångshandskar, sax, bandage, kompresser, skavsårsplåster, pincett, fästingborttagare och en Första hjälpen-guide.

Övrigt
En pannlampa och en ficklampa är smidigt att ha vid ett längre strömavbrott, detsamma gäller värmeljus och oljelampa. En annan sak som kan vara bra att ha i sin krislåda är tändstickor så att du kan tända ljus eller stormköket, men även ett tändstål är praktiskt om du skulle behöva göra upp eld utomhus. Våtservetter och handdesinfektion gör det enklare att ta hand om hygienen. Kom ihåg att det är bra att bekanta dig med din utrustning så att du har koll på hur allt fungerar innan ett krisläge uppstår.


Outdoor