25 % för dig som är eller blir medlem.

Mästerlig utemat med Henrik Orre

Att mat smakar bättre utomhus är något som stjärnkocken och cykelentusiasten Henrik Orre, även känd som Vélochef, verkligen bevisar i kokboken Outside is free. Här delar han med sig av sina bästa tips och recept för en mästerlig lunch under bar himmel.Allt för matlagning utomhus

Under titeln ”Velochef” har Henrik Orre givit ut flertalet kokböcker som alla handlar om hans två stora passioner i livet – mat och cykling. Mycket har handlat om hur man genom maten kan maxa sina prestationer. Hans senaste kokbok, Outside is free, har dock ett lugnare tempo och handlar mer om cykling som umgängesform, och glädjen i att mötas kring maten. Alla recept i boken är lagade på ett enkelt gasolkök eller över öppen eld.

Med din senaste kokbok har du tagit matlagning på något så enkelt som ett stormkök till en helt ny nivå. Vad är hemligheten för att lyckas med mat som både är god och mättande?
– Det behöver inte vara så svårt egentligen, men det kräver planering och förberedelser. Börja med att ställa dig frågorna; Hur länge du ska vara ute? Vilka råvaror håller sig? Handlar det om en dagsutflykt, ja, då kan du ta med dig färska råvaror. Ska du vara borta lite längre kan det vara bättre att ta med sig till exempel rökta råvaror som håller bättre. Planera menyerna dag för dag så blir det enklare att ta bort sånt som är överflödigt.

Vilka redskap är bra att ha med sig?
– Färdas man på cykel gäller det att tänka på vikten, och att ta med så få redskap som möjligt. Det finns stormkök av olika slag, välj det du är bekväm med. Är du nybörjare är det en god idé att prova grejerna hemma innan du ger dig av. En spoork (sked och gaffel i ett), kåsa, fällkniv med konservöppnare, tändare, gas, stekspade och rivjärn står även med på min packningslista.


Henrik Orre preparerar musslor som står på dagens meny vid en bäck. Foto: Patrik Engström/Outside is Free

I boken framhåller du vikten av förberedelser och kryddor?

– När man färdas till cykel har man inte en 70 liters vandringssäck med sig, utan endast plats för små cykelväskor. Det gör att man tvingas bli en mästare på att packa så lite som möjligt. A och O för att lyckas är förberedelser. Förbereder man och preppar så mycket det bara går, så det går snabbare när man väl kommer ut. Använd zipplastpåsar för att portionsförpacka maten och skala och hacka grönsakerna redan innan du ger dig iväg. Pannkakor till exempel är supersmidigt. Förbereder du smeten hemma, och häller upp den i en cykelflaska, har du färdiga pannkakor på 5 minuter. Men för mig är det viktigaste av allt kryddorna! Att förhöja smakerna och njutningen av maten är viktigt och jag har alltid med mig flingsalt, svartpepparkvarn, soya, vitvinsvinäger, olivolja och honung för att kunna spetsa till exempel en tomatsås. Kan låta mycket, men som kock tycker jag det är värt det. Burkarna är små. Sist men inte minst, glöm inte diskmedel och skursvamp.

Man brukar säga att mat smakar bättre utomhus. Du som är proffs på det här, stämmer det?
– Åh ja, det tycker jag. Det finns nog många bidragande orsaker till att mat smakar bättre utomhus. Ofta är man på en vacker plats med goda vänner vilket såklart påverkar. Men också det faktum att man efter en vandring eller cykeltur är trött och hungrig. Mat smakar aldrig så bra som när den äts utomhus efter ansträngning.

Bästa matminne?
– Oj, svår fråga. Jag har gjort så många resor som varit bra. Det är ofta en här och nu känsla. Men generellt tycker jag det är fantastiskt att laga mat tillsammans utomhus med vänner och familj.

Har du någon personlig favorit bland alla härliga recept i boken?
– Nu när det är höst så är det nog pannkakorna med hemgjord jordgubbsylt. Perfekt när man är ute med familjen en förmiddag och vill bjuda på något riktigt gott. Den godaste jordgubbsylten gör man på mindre än en minut genom att droppa lite vatten på frystorkade jordgubbar i en kopp.


Foto: Patrik Engström/Outside is Free



3 mumsiga recept ur kokboken "Outside is free":

Risoni med färsk salsiccia

2 personer

1 schalottenlök
2 dl risoni
1 tärning kycklingbuljong
4–5 dl vatten
50 g riven parmesanost + till topping
1 msk smör
½ citron, saften
200 g färsk salcicciafärs (korv utan fjällster)
olivolja till stekning
salt och svartpeppar

1. Hacka löken och fräs den i olivolja.
2. Häll på risoni och späd försiktigt med vattner. Smula samtidigt ner buljongtärningen så att den får koka med från början.
3. Låt koka tills pastan känns mjuk, 10-11 minuter.
4. Rör in parmesanost och smör. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft.
5. Skär korvfärsen i små bitar och stek lite i olja i en panna tills de blir lätt krispiga. Lägg korven över pastakornen. Toppa med skuren salladslök och nyriven parmesanost.

Pasta med hemgjord pesto

1 sats (ca 3 dl)

1 kruka basilika (så många blad som möjligt)
50 g rostade pinjenötter
1 vitlöksklyfta
50 g finriven parmesanost
ca 2 dl olivolja
salt och svartpeppar
pasta (gärna spaghetti)

1. Förberdelser hemma: Kör alla ingredienser i blendern tills peston är slät. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg peston i en plastpåse eller en burk och ta med ut.
2. På plats: Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Häll av vattnet och blanda pastan med pesto. Riv över lite parmesan.

Pannkakor med jordgubbssylt och créme fraiche

4-5 pannkakor

2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 ägg
Smör till stekning
jordgubbssylt till topping
créme fraiche till topping

Jordgubbssylt:
1 ½ dl frystorkade jordgubbar
3–4 msk vatten
2 msk farinsocker

1. Förberedelser hemma: Blanda ihop mjölk, vetemjöl och salt.
2. Vispa i äggen.
3. Låt smeten stå och svälla i cirka 30 minuter. Späd med lite mjölk om smeten blir för tjock. Häll upp på en cykelflaska.

1. På plats: Grädda tunna pannkakor i lite smör i en stekpanna på medelhög värme.
2. Servera med hemgjord jordgubbssylt och en klick créme fraiche.

Jordgubbssylt:
1. Droppa försiktigt lite vatten på jordgubbarna och låt dem suga upp vätskan.
2. Smaka av med farinsocker.