Black week på Stadium – upp till 60% rabatt på utvalda produkter Shoppa

Inför allsvenska starten

I helgen drar herrallsvenskan äntligen igång! Journalisten och fotbollsfanatikern Mattias Dahlström ger sin syn på statusen i lagen inför premiären.

IF Elfsborg
Elfsborg fortsätter att vara en av landets kanske bäst skötta klubbar med stark ungdomssatsning, egen spelidé och smarta värvningar. Med tanke på att andra klubbar har värvat större och haussats mer kan boråsarna i år spela utan någon större press. Det brukar passa dem ganska bra.

Håll ögonen på: Jesper Karlsson var en av landets mest jagade tonåriga talanger när hans Falkenberg åkte ur serien i höstas. Elfsborg vann dragkampen och har, med sin rutin av talangutveckling, stora möjligheter att i lugn och ro utveckla den tekniska och rappa spelaren.

AIK
Först och främst - defensivt behöver AIK inte oroa sig avsevärt, försvaret är både säkert och samspelt. Längre fram i planen är det lite mer osäkert. På mittfältet har man värvat intressanta namn men längst fram blir förlusten av Alexander Isak så klart kännbar. Anfallsbesättningen är fysisk och tung, men möjligen saknar den fart och teknik.

Håll ögonen på: I en allsvenska med ovanligt många unga målvaktstalanger är Oskar Linnér den som kommer leva under störst tryck. Det mesta tyder på att han faktiskt kommer att tackla det galant.

Djurgårdens IF
Frispråkige tränaren Özkan Melkemichel har redan sagt att han skulle vilja ha förstärkningar till både försvar och anfall och det är inte svårt att förstå honom. Djurgården har tveklöst stjärnglans, men finns stadgan och spetsen runt de tunga värvningarna?

Håll ögonen på: Jonathan Augustinsson plockades över från Brommapojkarna i vintras och har snabbheten och spelintelligensen som behövs för att bli det ytterbackshot Djurgården saknat.

AFC Eskilstuna
Inför säsongen har det varit mycket snack om AFC:s kontroversiella flytt från Solna till Eskilstuna. Just därför är rekryteringen av Pelle Olsson väldigt smart - ingen tränare är lugnare i Allsvenskan. Ingen vet hellre bättre hur man får underlägsna lag att nå resultat.

Håll ögonen på: Det blev sjutton poäng (varav tio mål) för Mohamed Buya Turay förra året och Sierra Leoniern ryktades vara på väg till större klubbar. Nu stannade han, vilket kan vara helt avgörande för AFC:s chanser att hänga kvar.

IFK Göteborg
Eftersom utrymmet i budgeten inte riktigt finns för stora värvningar har Blåvitt fått nöja sig med vad som kan ses som chansningar. Men man har också – vilket känns mer spännande – fått lyfta upp en del talanger underifrån.

Håll ögonen på: Tillsammans med AIK:s Oskar Linnér är IFK:s Pontus Dahlberg Allsvenskans mest lovande målvakt. Kommer han rätt in i säsongen kan han bli en attraktion.

Halmstads BK
HBK satsar ungt. Snittåldern ligger under 23 år och här finns ett knippe hyperintressanta spelare födda 1999. Det är en spännande och på många sätt och vis beundransvärd satsning, men ska den hålla krävs nog en bra start.

Håll ögonen på: Sead Haksabanovic. Det går inte att säga så mycket annat. Den tekniske supertalangen är bara sjutton år gammal, men redan jagad av, som man brukar säga, klubbar på kontinenten.

Hammarby IF
Varken Bergstrand eller Jingblad är kvar och kanske är etableringsåren efter återkomsten till Allsvenskan avklarade nu? Nya tränaren Jakob Michelsen gjorde stora saker i Danmark och borde kunna sikta något högre upp. Även om spelarmaterialet bara är marginellt bättre.

Håll ögonen på: Dusan Jajic var en av landets mest jagade talanger när han valde Hammarby för ett par år sedan. I sommar fyller mittfältaren 19 och vid det laget kan hans kreativitet gett honom en plats i startelvan.

BK Häcken
2017 är första året sedan 2009 som Peter Gerhardsson inte sitter på Häckens tränarbänk. Nya Mikael Stahre kan införa lite välbehövlig cynism och vinnarkultur i ett lag som ofta har spelat vackert och haft mycket potential, men vunnit få titlar. Häcken kan bli hyperfarliga i år.

Håll ögonen på: Om Paulinho lyckas hålla sig skadefri en hel säsong – långtifrån självklart tyvärr – är han en potentiell skytteligavinnare. En mer eller mindre komplett forwardstyp, som med Alhassan Kamara som murbräcka framför sig kanske kommer få ännu större ytor. I övrigt är det Häckens bredd på framför allt mittfältet som imponerar.

Örebro SK
De tunga offensiva och kreativa förluster i Astrit Ajdarevic och Kalle Holmberg kom redan under förra säsongen och därefter har Alexander Axén byggt nytt och smart. Större frågetecken kanske kring den defensiva mittfältsluckan som proffsflyktade lagkaptenen Robert Åhman Persson lämnar efter sig.

Håll ögonen på: Få spelare i Allsvenskan kombinerar teknik och hög fart lika effektivt som Ferhad Ayaz. Av försäsongen att döma verkar han i år också ha lagt poängskapande till den ekvationen. Kan bli Örebros viktigaste offensiva kugge.

Jönköpings Södra IF
Jönköpings Södra har fått behålla stora delar av det lag som överraskade positivt i fjol, men förlusten av Pawel Cibicki, som återvänder till Malmö efter förra årets lån, kan bli rejält märkbar. Cibicki stod för tio mål i fjol, det är svårt att se vem som ska göra det i år, om inte isländska Árni Vílhjalmson snabbt kan acklimatisera sig.

Håll ögonen på: Lån från storlagen verkar vara melodin för J-Södra. Förra året var det MFF:s Pawel Cibicki som öste in mål i anfallet, i år ska AIK:s lovande Christos Gravius bidra med kreativitet på mittfältet.

Kalmar FF
Medan andra lag har rustat rejält har Kalmar mest koncentrerat sig på att behålla fjolårets spelare. Kan det straffa sig? Möjligen, samtidigt behöver Kalmar ingen startsträcka eller anpassningstid för nya spelare. Den starka centrallinjen lär också kunna bli ännu bättre i år.

Håll ögonen på: Snart artonårige gotlänningen Alexander Ahl Holmström har öst in mål i klubbens ungdomslag. Får han några chanser i A-laget redan i år?

Malmö FF
Ingen tränare har större press på sig i år än Magnus Pehrsson. Utan att ha uträttat några stordåd som tränare tar han över efter guldvinnande, men impopuläre och sparkade, dansken Allan Kuhn. Pehrsson har mycket att bevisa, men ärver en trupp som är Allsvenskans bästa och bredaste.

Håll ögonen på: Frågar man MFF-fansen är 17-årige Mattias Svanberg minst lika bra som Alexander Isak. Det mogna smarta spelet mot slutet av den förra säsongen visade att det kan ligga något i det.

IFK Norrköping
Skador och åter skador har präglat Norrköpings 2017 så här långt. Påfallande ofta dessutom av den svårare sorten. Att förra årets tredjeplacerade lag ändå kan ställa en mycket stark elva på benen säger en del om truppbredden.

Håll ögonen på: Frågan är inte om Linus Wahlqvist kommer säljas utomlands för relativt dyra pengar – utan när. De senaste tre säsongerna har han varit en av Allsvenskans mest spelskickliga och modiga försvarare.

IK Sirius FK
Spelarmaterialet kanske inte är det mest skrämmande för motståndarlagen. Men Sirius främsta styrka är inte enskilda spelare. Strävsamma tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har kunnat bygga ett grundspel i lugn och ro under flera år. Det kan faktiskt räcka till att hålla laget kvar.

Håll ögonen på: Kingsley Sarfo röstades fram till Superettans bästa spelare i fjol. Det är inte svårt att förstå varför: Sarfo är hypersnabb, enormt bra på små ytor och har fin blick för spelet. Kan bli en attraktion också i Allsvenskan.

GIF Sundsvall
Trotjänaren Stefan Ålander har lagt av och inlånade Noah Sonko Sundberg har återvänt till AIK. Därmed har två av förra säsongens viktigaste försvarare försvunnit.

Håll ögonen på: Den egna produkten Peter Wilson slog till med ett hattrick i träningsmatchen mot J-Södra och ser med sin styrka, snabbhet och straffområdesprecision riktigt spännande ut.

Östersunds FK
Förlusten av Alex Dyer, en av seriens mest tänkande mittfältare, är tung, men verkar inte ha påverkat nämnvärt. ÖFK har gått fram som en slåttermaskin i Svenska Cupen och verkar ha höjt intensiteten i passningsspelet ytterligare en nivå. Skrällvarning.

Håll ögonen på: Saman Ghoddos inledde förra årets Allsvenska med att göra Östersunds första mål i serien någonsin. Innan serien drar igång i år har han både hunnit bli uttagen till landslagets januariturné och stå för drömmål i Svenska Cupen. En kandidat till skytteligatiteln.