Just nu! Få 100 kr rabatt för varje 500 kr du handlar för

Erbjudandet gäller på alla priser! Rabatten gäller inte på produkter som ingår i vårat föreningssortiment eller produkter som skickas direkt från våra Partners.

Just nu! Få 100 kr rabatt för varje 500 kr du handlar för Villkor

– Första turneringen spelades i Frankrike 1960 och ersatte då en tidigare variant som kallades för ”Europacupen för landslag”. Finalen i den första upplagan spelades, ironiskt nog, mellan två europeiska länder som inte existerar längre: Sovjetunionen slog Jugoslavien med 2-1 efter förlängning.

– 31 olika europeiska länder, dessutom fyra stycken länder som inte längre existerar, har hittills kvalat in till EM genom åren. I och med att Finland heroiskt kvalat in till sommarens turnering – och därmed blir det 32:a deltagarlandet – har alla de nordiska länderna någon gång deltagit i EM.

EM 2020 blir den sextonde i ordningen och Tyskland/Västtyskland är med sina tolv EM det landslag som deltagit flest gånger. Tyskland är också det mest framgångsrika laget med tre vinster, tre silver och tre brons. Även Spanien har tre vinster, men har en sämre total medaljskörd.

– Skrällchansen är större i EM än i VM, där få turneringar i modern tid vunnits av lag utanför storfavoriterna. EM-vinnare som Danmark 1992 och Grekland 2004 var det få som räknade med på förhand. Danmark skulle inte ens ha varit med i turneringen 1992, men fick chansen efter att Jugoslavien uteslöts på grund av Balkankriget.

– I många fall har hemmaplan varit en fördel. Vid tre tillfällen (Spanien 1964, Italien 1968 och Frankrike 1984) har värdnationerna vunnit EM och i alla upplagor av mästerskapet utom två har värdnationer varit i semifinal eller bättre. Sveriges bästa insats i turneringen, den delade tredjeplatsen 1992, kom till exempel när turneringen avgjordes här.

– Förre franske landslagsspelaren Michel Platini må vara minst sagt kontroversiell, för att inte säga direkt kriminell, i sin roll som UEFA-pamp efter karriären, men ingen kan ifrågasätta hans insatser på planen. 1984 stod han för inte mindre än nio mål när Frankrike vann turneringen på hemmaplan. Det är fortfarande målrekordet för en enskild spelare i EM.

– Förra EM-turneringen spelades 2016 i Frankrike. Portugal slog värdlandet med 1-0 i finalen, trots en tidig skada på superstjärnan Cristiano Ronaldo. För Sveriges del gick det betydligt sämre. Efter en inledande oavgjord match mot Irland blev det två raka förluster mot Italien och Belgien. Efter mästerskapet avgick förbundskapten Erik Hamrén och ett flertal tongivande spelare, med Zlatan Ibrahimovic i spetsen, slutade i landslaget.

– Inför sommarens turnering är de tio högst placerade europeiska och EM-kvalificerade lagen på världsrankingen, placering inom parentes: Belgien (1), Frankrike (2), England (4), Kroatien (6), Portugal (7), Spanien (8), Schweiz (12), Italien (13), Nederländerna (14) och Tyskland (15). De nordiska lagen ligger också hyfsat bra till: Danmark och Sverige ligger i skrivande stund på platserna 16 respektive 17, medan debutanten Finland återfinns på plats 58.

–Sverige har hamnat i grupp E med Spanien, Polen och ett av lagen från det i skrivande stund inte avgjorda Nations League-kvalet. Finland får i sitt första mästerskap någonsin i stället mäta sina krafter med övriga lag i tuffa grupp B: världsettan Belgien, Ryssland och nordiska grannen Danmark.


Upplägg 2020


EM 2016 i Frankrike var första gången som 24 landslag deltog i turneringen. De delades upp i sex fyralagsgrupper, där alla lag mötte varandra en gång och de två bäst placerade lagen gick vidare till slutspelet. Utöver de tolv lagen gick också de tre bäst placerade treorna vidare till åttondelsfinalerna.

Samma turneringsupplägg används i år, däremot är den geografiska placeringen av matcherna helt ny. Efter att aldrig ha haft en EM-turnering med fler än två arrangörsländer (och oftast bara ett) har det europeiska fotbollsförbundet UEFA nu valt att sprida ut mästerskapet över hela kontinenten.

Kriterierna för att få ansöka om att få anordna EM-matcher var att arenorna ska ha kapacitet för 50 000 åskådare för gruppspelsmatcher och slutspelsmatcher i tidigt skede, för finalarenan krävs en kapacitet på 70 000. Upp till två undantag kan göras för arenor med kapacitet på 30 000.

Hur funkar det nya upplägget?
EM-turneringen 2020 kommer spelas i tretton olika städer i tretton olika länder på den europeiska kontinenten. I tolv av städerna kommer tre gruppmatcher och en åttondels- eller kvartsfinal spelas, medan den trettonde får ta hand om de båda semifinalerna och finalen. Den tidigare regeln om att värdnationerna var direktkvalificerade till turneringen gäller inte längre, utan matcher kan spelas i ett land som inte är med i turneringen. Max två arrangörsländer kan lottas in i samma grupp.

Var och när spelas matcherna i år?
De tolv gruppspelsstäderna är Baku (Azerbajdzjan), Köpenhamn (Danmark), Dublin (Irland), Rom (Italien), Amsterdam (Nederländerna), Bukarest (Rumänien), Sankt Petersburg (Ryssland), Glasgow (Skottland), Bilbao (Spanien), München (Tyskland) och Budapest (Ungern). Semifinal- och finalarena är Wembley i London.
Turneringen spelas mellan tolfte juni och tolfte juli. Sveriges gruppspelsmatcher kommer spelas mot Spanien (15 juni), en motståndare från det ännu inte avgjorda Nations League-kvalet (19 juni) och Polen (24 juni). Debuterande Finland inleder mästerskapet med ett nordiskt derby mot Danmark (13 juni), Ryssland (17 juni) och Belgien (22 juni).

Hur kvalade man in?
Nytt för det här mästerskapet var att det fanns två sätt att kvala in: dels genom sedvanligt EM-kvalande i gruppspel över ett drygt års tid, dels genom det mer komprimerade Nations League där de europeiska landslagen seedades och mötte nationer på ungefär samma nivå som de själva i ett kort och intensivt gruppspel. I EM-kvalet gick de två bästa lagen från varje grupp vidare till EM-turneringen, totalt 20 lag. Vilka som tar de fyra sista platserna i EM kommer bestämmas i slutet på mars där de bästa Nations League-lag som inte redan kvalificerat sig till EM kommer att mötas i direkt avgörande utslagsmatcher.

Kitta upp dig inför årets turnering och stötta landslaget. Vi har allt du behöver!


Supporterprylar