På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Off the Wall

Vi berättar historien om hur Vans, ett litet familjeföretag, snabbt växte och blev ett med skatekulturen.Den 16 Mars 1966 öppnade bröderna Paul Van Doren och Jim Van Doren dörrarna till en liten butik i kaliforniska Anaheim där de producerade enkla canvasskor åt sina kunder. Inte kunde de då ana att deras lilla familjeföretag skulle komma att influera världen i årtionden framöver. Under den här tiden gick de under namnet The Van Doren Rubber Company, och ryktet om de stryktåliga skorna började snabbt spridas hos unga skateboardåkare landet över. The Authentic, den allra första Vans-modellen är född och Vans blir därefter snabbt en del av skejtarnas uniform.

1970-talet var en spännande tid för Vans. Ryktet om de slitstarka skorna, som skulle ge det där perfekta greppet på brädan, hade nått The Z-Boys som bestod av Tony Alva, Jay Adams och Stacy Peralta – det mest omtalade gänget i Kalifornien. När vågorna var som allra högst gav de sig ut med sina surfbrädor för att söka nästa stora kick. Men när havet låg stilla var det skateboardsen och asfalten som var i fokus.Modellen The Era föddes kort därefter och skon med ett något högre, mjukare skaft blev ett måste för skejtande ungdomar. Vans inledde därpå ett nära samarbeta med skejtarna för att ta fram den perfekta skon utifrån deras önskemål om utseende, stabilitet och funktionalitet. Till slut kommer The Sk8-Hi ut på marknaden. Stilen var banbrytande, och för en skejtare helt perfekt, då tåhättan förstärktes ytterligare och skaftet vadderades runt anklarna.The Z-Boys blev även upphovsmän till Vans payoff. En varm sommar, när torkan nått Kalifornien, sökte de efter nya, innovativa ställen där de kunde skejta. På grund av torkan stod husägarnas pooler tomma, och The Z-Boys kom då på den briljanta idén att skejta i de pooler som fanns runt om i området de bodde i. Detta blev snabbt skejtarnas nya favorittillhåll, och efter att Tony Alva klarat av att göra vad man trodde var nästintill omöjligt, en aerial, myntades uttrycket Off the Wall. Ett uttryck som idag är synonymt med Vans och en symbol för att våga gå sin egen väg.

Redan här hade Vans hunnit bli en stor inspiratör och ett varumärke att räkna med. Men det var först 1982 som de slog igenom på riktigt genom filmen Fast Times at Ridgemont High. I huvudrollen kan man se en ung Sean Penn, som på eget initiativ bär ett par Slip-Ons i schackrutigt mönster från Vans. Succén var ett faktum - det här var skorna alla ville ha och Vans tog därigenom plats som en global aktör.
Idag är Vans ett av världens mest kända varumärken och har utvecklats från att endast producera skor, till att även sälja kläder och accessoarer. De gör olika typer av samarbeten med kända modeaktörer som bl.a. Marc Jacobs och har även startat upp The Warp Tour som i år firar 25 år. 50 år senare är de lika aktuella nu som då, och vem vet egentligen vad som kan hända i händerna på dessa kreativa själar de nästkommande 50?

1966

Bröderna Paul Van Doren och Jim Van Doren öppnar sin butik och lanserar samma år sin första sko i vansmodell som idag är känd som Authentic.

1976

Den första skejtmodellen The Era ser dagens ljus och togs fram med hjälp av skejtlegenderna Tony Alva och Stacy Peralta.

1977

Här blir succén ett faktum. The Old Skool kommer ut på marknaden och köps av skejtare runt om i USA. Den klassiska skon, med den då så kallade jazz stripen, har idag blivit ett ikoniskt kännetecken för Vans. Samma år kommer även The Classic Slip-On. Dessa schackrutiga slip-ons får dock inte sitt stora genombrott förrän efter att Sean Penn valt att bära dessa i filmen Fast Times at Ridgemont High, 1982.

1978

En helt ny typ av modell presenteras för världen som kommer att kallas The Sk8-Hi. Även denna modell har en klassisk sidestripe, eller som det då kallades jazz stripe, men skon har ett högre vadderat skaft som ska skydda skejtarnas anklar.

2003

Vault by Vans Collection lanseras och är ett samarbete mellan Vans och olika typer av designers som bl.a. Marc Jacobs och Taka Hayashi.

2019

Nya modeller och colabs lanseras idag i strid ström. Den här vinröda varianten i mocka är en av vårens favoriter. J.Ward