25 % för dig som är eller blir medlem.

Maratonlöparen: ”Jag drivs av att se hur bra jag kan bli” <div id="gtx-trans" style="position: absolute; left: -89px; top: -13px;"> </div>

Johanna Bäcklund imponerade på hela löparcommunityt då hon på några få år tog sig från fritidsmotionär till elitlöpare, samtidigt som hon under tiden även blivit mamma till två söner. Johanna är ett strålande exempel på starkt pannben och stor löparglädje att inspireras av.

Småbarnsmamman Johanna Bäcklund från Åland är en maratonlöpare på elitnivå. Hon har vunnit silver på SM år 2019 och representerade Sverige på VM i Doha 2019. Hon är även projektansvarig för Runacademy och idrottslärare i grunden.

Damernas maratonlopp under VM i Doha har beskrivits som det tuffaste någonsin, var detta din största löparutmaning hittills?
– Det var en otroligt tuff utmaning och något jag inte på förhand kunde ana. Det var inte längre farten och att göra en bra tid som blev fokus utan en mental kamp att ta mig i mål. Detta ur många avseenden då jag hade det tufft från start och stora problem med magen dessutom. Det var helt klart en utmaning utöver det vanliga.

Vilka är de ultimata väderförutsättningarna för ett maraton?
– Jag tycker att 10–15 grader och lite vind är det mest optimala. Själv är jag inte så påverkad av solen så den får gärna lysa!

Vad fick dig att börja med löpning?
– Jag har alltid gillat att springa men ville fortsätta tävla och prestera när jag slutade med innebandy vid 25 års ålder. Jag anmälde mig då till mitt första lopp med målet att slå min systers tid på milen 46 min och att sen göra något hon ej gjort, springa halvmaraton. På mitt första milslopp sprang jag på 42 min och ch halvmaraton 1.32. Sedan började jag träna med en åländsk coach mer seriöst med fokus på 5000 m, 10 000 m och halvmaraton.

När slogs du av insikten att du skulle kunna börja maratonlöpa på elitnivå?
– Det var när jag såg många andra svenska löpare göra bra i från sig och komma till EM och VM (2016–2018) och kände att jag också ville ge maraton en chans och se om jag på sikt skulle kunna ta mig till nåt mästerskap. Men jag tänkte aldrig sommar 2018 när jag började min satsning mot Valencia maraton att jag ett år senare skulle ta mig till VM i Doha!

Varför valde du att börja elitsatsa på löpning?
– Jag drivs av att se hur bra jag kan bli och utmana mig själv. När jag ser att jag utvecklas och blir bättre och bättre blir jag sporrad att fortsätta träna och tävla, och satsa än mer på löpningen.

Du har fött två barn under pågående elitkarriär och tidigare berättat att du fortsatt löpträna hela vägen fram till födslarna. Fick träningen dig att må bättre under din graviditet?
– Det är svårt att säga att andra skall eller inte skall träna då en graviditet är så individuell och skiljer sig från alla. Jag hade förmånen att må bra och hade inga komplikationer under mina graviditeter. För mig tror jag det underlättade enormt att jag kunde ha kvar löpningen. Jag tyckte det var rätt mentalt jobbigt under graviditeterna. Att bara bli tyngre och tyngre och sämre och sämre löpmässigt. Men min tanke var hela tiden att löpningen under graviditeten skulle göra att jag kom igång snabbare efter.

– Jag blir mer lättirriterad om jag inte rör på mig så det underlättade för min man att jag kunde röra på mig för att hålla ett bra humör när man ändå är mer känslig och trött under en graviditet. Jag tror även det underlättade att jag kunde komma igång bra efter graviditeterna.

Hur gjorde du för att plocka upp löpningen efter dina förlossningar?
– Jag började med promenader bara dagar efter förlossningarna och knipövningar, samt två veckor efter med alternativ träning och styrka. Efter fyra respektive fem veckor började jag springa, första gången lugnt och kort 20 min, trappade upp successivt och sprang första veckorna enbart varannan dag. Sprang mycket med barnvagn speciellt med min andra son för att få till dagtid. Blev mycket distans och mer kvalite på helgen när min man Pontus tog barnen.

Vad är det bästa med att vara maratonlöpare på elitnivå?
– Att det är så fantastiskt roligt att springa. Det är en mental avkoppling att springa samtidigt som de tuffa passen verkligen utmanar en, att klara av dem ger sån enorm boost. Allt kan hända under ett maratonlopp och det gäller verkligen att vara förberedd på alla plan!

Vad är din dröm med löpningen?
– Jag vill se hur bra jag kan bli och hur långt det kan ta mig, men såklart drömmer jag om en OS-start och någon gång vill jag springa New York maraton!

Hur förbereder du dig inför ett lopp?
– Jag fokuserar mycket på optimal återhämtning under hela formtoppningen men speciellt under sista veckan. Inför ett maraton ser jag även till att äta lite extra. Min coach Christian Mundt har även hjälpt mig med den mentala förberedelsen, vilket gör mycket under ett maratonlopp. Att fundera över olika senarion och vad man kan göra brukar ge mig mycket.

Vilka är dina bästa tips till den som vill avancera sin löparrutin och springa ett maraton?
– För att klara av ett maratonlopp är det viktigt att man är van med mängden löpning. Det är bra att få till långpass veckovis som blir längre och längre, men även fokusera på att få upp en högre mängd löpning per vecka. Det gör så mycket för upplevelsen att man är väl förberedd!