25 % för dig som är eller blir medlem.

Hestra – en värmande historia.

Årets första snö har kastat ett täcke över ”Smålands Åre”, skidanläggningen Isaberg. Pistmaskinen plogar och gör backen redo – i helgen öppnar det populära resmålet för säsongen 2018-2019. Isaberg höjer sig över orten Hestra med runt 1 500 invånare och det är härifrån handskmärket Hestra hämtar sitt ursprung, här ligger fortfarande huvudkontoret. Det var hit, till Smålands högland, som Martin Magnusson kom för mer än 80 år sedan.

Det var också här han började tillverka slitstarka handskar för skogshuggare 1936. Handskarna gjordes av tjockt koläder, hade ullfoder och förstärktes med nitar för att klara det tuffa jobbet i skogen. Till en början hade vantarna ingen märkning, men fick med tiden en stämpel med ”MM” för Martin Magnusson. Först långt senare fick de namnet Hestra, eftersom alla ändå kallade dem ”handskarna från Hestra”. Det dröjde inte länge innan fler fick upp ögonen för de högkvalitativa handskarna och när sönerna Lars-Olof och Göte intresserade sig för skidåkning var familjeföretaget ett faktum.

Sedan starten i skogen har Hestra lagt vantarna på hela världen, men det står fortfarande ”Martin Magnusson & co AB” på skylten som välkomnar besökare till Hestras lokaler på orten. Hestra har öppnat i fler än 25 länder och säljs på världens mest exklusiva varuhus. Deras logga syns på skidelitens händer och i världsmetropolerna när kylan kryper närmare nollstrecket.

– Det är väldigt roligt att inse att lilla Hestra är känt i USA, Italien eller Kanada, att det vi brinner för uppskattas så mycket, säger 29-årige Anton Magnusson som är produktionsansvarig på Hestra.

Anton tillhör fjärde generationen Magnusson i familjeföretaget och för honom var det självklart att följa i familjens fotspår.


Familjen Magnusson samlade i hanskverkstan i Hestra där alla handskar tas fram.

– Jag har alltid varit intresserad av Hestra och av friluftsliv och skidåkning, men det har aldrig varit tvingande. Att inte ta chansen och lära mig mer hade varit dumt. Nu har vi haft en väldigt fin resa i många år, säger han.

2012 var Anton tillsammans med kusinen Niklas de första på 47 år som fick gesällbrev i handskmakeri i Sverige. Från början var det tänkt att bli ett par veckors utbildning hos läromästaren Anders Malmgren, men Anton blev biten av hantverket och de där veckorna blev tre och ett halvt år.

Vad betyder kvalitet för dig?

– För oss är hållbarhet och livslängd det viktigaste. Kan vi hjälpa till att erbjuda kvalitativa produkter som håller längre och minskar slit och släng så har detta en stor positiv inverkan på vår miljö, säger Anton Magnusson.

Vilken är din egen favorit i ert sortiment?

– Hela Heli Ski-familjen är riktigt bra produkter som varit med oss länge. Jag skulle säga Army Leather Heli-ski (artikelnummer 30570). Den har ett slitstarkt getskinn i innerhanden som tål mycket slitage, men också står emot väta. Jag gillar det löstagbara fodret inuti, att du kan ta av det och tvätta. Ofta slits fodret ut före själva handsken och då behöver du inte byta ut hela handsken för att uppgradera den för en ny säsong.

Hestra har sitt arv i skidåkningen, var åker du helst själv?

– Jag älskar skidåkning och har tävlat i 15 år. Numera blir det alltid en sväng till Åre, gärna en weekend runt påsk. Jag försöker också hinna med ett nytt resmål i Alperna, USA eller Kanada, varje år.

Hur ser framtidens handskar ut?

– Vi kommer jobba vidare med kvalitativa handskar för sport, mode och jobb. Fortsätta förbättra alla delar steg för steg – då kommer det i slutändan resultera i framtidens handskar. Även små förbättringar ger stor påverkan på lång sikt, och vi letar ständigt efter nya material och tekniker för att kunna erbjuda kvalitativa handskar.



Anton tillsammans med kusinen Niklas som 2012 var de första i Sverige på 47 år som tilldelades gesällbrev i handskmakeri.

Välj rätt handskar!

Design & funktion
Du behöver antagligen ett par när du åker skidor, ett annat par när du cyklar till jobbet på hösten och ett par när du ska vara fin och gå på middag en fredagskväll.

Välj rätt storlek
I sporthandskar ska man gärna ha lite extra rum, eftersom det är luften som isolerar, men det får inte vara för mycket. Prova dig fram och rör på fingrarna.

Ingen handske klarar allt
Åker du skidor i minus 10 grader när det är knastertorrt i luften behöver du ett par varma handskar, men inte så vattentäta. Välj kläder efter väder.

Satsa på ett extra foder
Är du frusen är det förvånande hur mycket värme det ger att ha ett extra foder, en så kallad liner, under handsken.