Köp 2 par skor, få 50% på det billigaste paret.

*Erbjudandet gäller på stadium.se och i Stadiums butiker t.o.m. den 30/3 2022. Erbjudandet gäller på samtliga priser, dock ej på produkter som levereras direkt från våra samarbetspartners. Erbjudandet gäller ej i kombination med andra rabatter/erbjudanden, föreningsprodukter, på Stadium Outlet eller stadiumoutlet.se. Rabatten dras av i kassan.

Giltigt t.o.m. 2023-03-30

Köp 2 par skor, få 50% på det billigaste paret. Villkor

Tips till dig som går i köptankar
Att välja rätt snowboard är inte alltid det enklaste. Det finns en uppsjö av snowboardrelaterade produkter på marknaden, och det är lätt att känna sig vilsen bland alla brädor, boots och bindningar. För att få ut det mesta av din åkning är det dock viktigt att du väljer utrustning som passar just dina behov.

Terräng

Vilken terräng föredrar du?
Brädorna är anpassade efter den terräng de är tänkta att användas i. Om du njuter av frihetskänslan av att sjunka ner i pudersnö har du möjligen andra behov än den som uppskattar att glida över räcken i parken. Därför är det viktigt att du funderar kring vilken typ av åkning du föredrar, för att i nästa skede införskaffa en bräda lämpad för just dig. Generellt sett kan brädorna på marknaden delas upp i tre kategorier: All mountain, Freeride och Freestyle.
All mountain
Brädor av denna typ är mångsidiga och lämpar sig väl för åkning i såväl pist, offpist och parken. Dessa brädor har ofta en så kallad direktionell twin form, vilket innebär att brädans båda sidor är identiska.

Bindningen på all mountain-brädor är ofta monterad något längre bak, vilket ger bättre egenskaper vid svängar samt bättre flyt i pudersnö. Föredrar du en position i mitten av brädan finns fortfarande möjligheten att montera bindningen centralt.

På grund av sin mångsidighet är all mountain-brädor lämpliga för nybörjare som ännu inte är helt säkra på vilken sorts terräng de kommer åka i mest. Om du är osäker på vilken typ av bräda som passar dig är typen all mountain antagligen rätt val.
Freeride
Freeride-brädor passar personer som tillbringar sin åkning i offpist och kuperad terräng. Dessa brädor har ofta en så kallad direktionell form, även kallad ”tapered”. Detta innebär att brädan smalnar av baktill.

Freeride-brädor är dessutom styvare bak och mjukare i nosen. Detta gör att du får ökad stabilitet när du skär igenom snön i höga hastigheter.

Freeride-brädor har ofta bakmonterad bindning, vilket tillsammans med den avsmalnade baken gör det enklare att få upp nosen är du åker i lössnö. Sådana brädor är även utformade för att köras i en och samma riktning.
Freestyle
Freestyle-brädor passar tekniska åkare som främst hoppar och utför tricks i parken. Bindningen på dessa brädor sitter monterad centralt på brädan. Dessutom är dessa brädor symmetriska i formen, eftersom parkbrädor körs i båda riktningarna. Parkbrädor har även oftast ett lägre ”flex” än andra, vilket innebär att brädan är mjukare.

Brädan

Brädans längd
Även din snowboards längd och bredd påverkar ditt åk i allra högsta grad. När det kommer till längden finns en hjälpsam tumregel: Om du håller brädan rakt framför dig bör den nå upp till mellan halsen och ögonen.
Generellt sett kan man säga att parkåkning vanligtvis kräver en kortare bräda. Om du däremot trivs bäst i pisten bör din bräda nå upp till mellan hakan och näsan, vilket ger dig lagom stabilitet utan att du förlorar goda svängegenskaper. Vid åkning utanför pisten är en längre bräda att föredra. Detta ger dig mer stabilitet vid höga hastigheter. En längre variant gör dessutom att du enklare håller brädan flytande under dina åk i pudersnön.

Den ideala längden på din bräda är givetvis individuell. Dessutom finns det numera exempelvis kortare brädor som i gengäld är bredare och på så sätt skapar stabilitet. Det finns även korta brädor som på grund av sin åkyta – den del av brädan som är i kontakt med snön – känns längre än vad de är.


TÄNK PÅ ATT

      En kortare bräda är lättare att hantera och gör dina skär genom snön smidigare. Som nybörjare är därför en bräda som når upp till mellan halsen och hakan att föredra.

Brädans bredd
När det kommer till lämplig bredd på din bräda avgörs detta främst av storleken på dina boots. Skorna bör sticka ut en liten bit utanför brädan, både vid tårna och hälarna – men inte så mycket att skorna tar i snön när du svänger. Om din skostorlek är större än 43-44 EUR bör du ha en bredare (mid-wide eller wide) bräda. Boots och bindning

Boots
Snowboardboots kommer i olika hårdheter. Mjuka och rörliga skor med bra dämpning passar bäst för tekniska parkåkare som utför tricks och glider över räcken. Om du istället gör större hopp och åker mer aggressivt är hårdare skor att föredra. En generell tumregel är att högre hopp kräver hårdare boots.

Du kan enkelt mäta längden på din fot och sedan jämföra med storlekstabellen för de boots du vill köpa. För att mäta din fot gör du följande: ställ dig med hälen mot en vägg och gör en markering framför den längsta tån. Mät sedan längden mellan väggen och din markering. Detta mått är din fotlängd. Eftersom många människor har olika långa fötter bör du mäta även din andra fot och sedan använda måttet från din längsta fot.
Bindning
När det kommer till bootsens bindningar är det viktigt att skorna sitter stabilt och så tajt som möjligt, utan att klämma alltför hårt. De flesta varumärken har en storleksguide för vilken bindningsstorlek som passar de olika bootsen. Billigare bindningar är ofta lite mjukare. De har enklare vaddering och mindre justeringsmöjligheter. En dyrare variant är vanligen bättre, men det viktigaste är att du hittar en bindning som passar just dig.


TÄNK PÅ ATT

    I likhet med skorna kommer bindningar i olika hårdhet. En mjukare bindning passar dig med en mer lekfull åkstil. En hårdare bindning är mer lämplig om du föredrar snabba åk och höga hopp.

Brädans profil

En snowboards spann, vilket syns tydligt när man tittar på brädan i profil, har stor inverkan på dess egenskaper. De tre vanligaste profilerna på marknaden är camber, rocker och en hybridvariant av dem. En rocker-bräda har en konkav form och liknar en glad mun i profil. En bräda i modell camber har däremot en konvex form, som gör att den liknar en ledsen mun.
  • Camber - Ett klassiskt spann på en bräda. Nosen och baken ligger mot marken och brädans mitt är något upphöjt. En bräda med camber-spann bidrar med stabilitet samtidigt som du kan trycka ifrån ordentligt när du ligger på skär. Denna modell har funnits med sedan start och är fortfarande det vanligaste spannet på brädor.
  • Rocker - Cambers motsvarighet heter Rocker. Brädans mitt är platt och sidorna är något upphöjda. Detta resulterar i en bräda som är enkel att svänga med, vilket gör den optimal för nybörjare. Dessutom funkar rocker-spann fint i pudersnö och har därför blivit en favorit för många som åker offpist.
  • Hybridvarianter - Det finns många varianter som på olika sätt kombinerar de två modellerna. Exempelvis Gullwing Rocker som är en blandning av rocker och camber. Brädans mitt har ett rocker-spann medan sidorna är camber-spann. Denna bräda är relativt mjuk och lättåkt.
  • Cam-Out Camber - En annan modell som har ett camber-spann fram till att bindningarna slutar och ett rocker-spann utanför bindningarna. Detta gör att brädan upplevs som mer lekfull och snabb från kant till kant.
  • Flat-out Rocker - Denna modell är en snällare rockervariant där brädans mitt är platt och sidorna har rocker-spann. Detta gör att brädan är enkel att få på skär, vilket gör att brädor med detta spann är lekfulla och lättåkta.