25 % för dig som är eller blir medlem.

Säkerhet och vatten

Guiden som gör sommarens vattenäventyr tryggare och roligare.

Stranden, ut på sjön eller poolen? Här har vi samlat tips och råd som gör att du kan njuta mer av sommarens alla aktiviteter.

Simkunskap


Det absolut viktigaste gällande all aktivitet kring vatten är att man har grundläggande simkunskaper. I Sverige utgår vi ifrån följande definition när vi talar om simkunnighet:

”Simkunnig anses den som kan falla i vattnet, få huvudet under ytan och efter att åter ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter på djupt vatten varav 50 meter på rygg.”

Simningens ABC

För att bli simkunnig är det viktigt att träna upp en god vattenvana. Det gör du genom att regelbundet vara i vattnet och genom att öva på åtta olika moment som tillsammans bildar det vi brukar kalla för Simningens ABC:

  • - Andas
  • - Doppa
  • - Glida
  • - Hoppa
  • - Balansera
  • - Förflytta
  • - Rotera
  • - Flyta

När du behärskar ovanstående moment, är du ordentligt vattenvan och då blir det också lättare att lära sig att simma. Den som ska lära sig att simma måste ges tillräckligt med tid för att lära sig att behärska varje moment i Simningens ABC. Om personen behöver ha kontakt med botten för att känna sig trygg, så utförs övningarna först där personen bottnar. Om du inte är trygg i vattnet blir det svårare att hitta balansen vid exempelvis glid- och flytmomentet. Det finns många flythjälpmedel som både skyndar på läroprocessen, men också hjälper till att vara mer trygg i vattnet innan man själv behärskar att simma fullt ut.


Simskola

Barn lär sig ofta simma i skolan, men det är en god idé att börja mycket tidigare än så för att barnet ska få vattenvana. En riktig simskola kan vara en väl investerad livförsäkring. Dessutom är mindre barn, som med det mesta, betydligt mer snabblärda och chansen att grundrörelser och motoriken sitter kvar längre upp i åldern betydligt högre.

Rent tekniskt är det lättare att lära sig ett crawlliknande simsätt men i Sverige ska alla barn lära sig bröstsim av den anledningen att det är det simsätt som du ska kunna för att ha störst chans att överleva i kallt, vågigt och mörkt vatten. Crawl ökar exponeringen av ansiktet i det kalla vattnet; att kunna hålla ansiktet ovan vattenytan genom bröstsim eller ryggsim är alltid att föredra.


Öva oavsett erfarenhet

Simkunnighet är även en färskvara. Visst, har man lärt sig cykla så…

Skillnaden är att på djupt vatten finns inga marginaler eller något att ”falla tillbaks på” och även om du en gång har lärt dig att simma betyder det tyvärr inte att du behärskar det resten av livet.

Därför är det oerhört viktigt att man även som vuxen tränar på att simma regelbundet för att vara trygg i vattnet.



TÄNK PÅ ATT

  • Lär dig Simningens ABC och öva på momenten om och om igen.
  • Börja på grunt vatten och prioritera bröstsim som simsätt.
  • Håll dig i trim – simning är en färskvara livet ut.

Flytvästar


Njut av livet på vattnet, men glöm inte att tänka på säkerheten – en bra flytväst kan rädda liv om olyckan är framme. Det finns många olika västar och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Är en räddningsväst bättre än en flytväst? Vad är skillnaden mellan 50 N och 100 N? Vi hjälper dig att hitta rätt utrustning till både dig och din familj.


Flytväst eller räddningsväst?

Om olyckan är framme kan räddningsvästen rädda liv, men vilken typ av väst passar bäst för dig? Och vad är det som kännetecknar en bra flyt- eller räddningsväst?

Det finns två enkla tumregler:

1. Västen ska vara CE-märkt och ISO 12402-godkänd – det är den certifiering som gäller inom EU.

2. Västen måste sitta bra så att den verkligen används och inte glider upp över huvudet.

Det finns huvudsakligen två typer av västar: räddningsvästar och flytvästar. En räddningsväst med en flytkraft på minst 100 N är lämplig för den som inte kan simma, till exempel barn eller vuxna som inte är simkunniga. Räddningsvästar är gjorda för att vända dig i ryggläge med mun och näsa ovanför vattenytan om du skulle bli medvetslös eller måste vänta länge innan räddningen kommer.

En flytväst har vanligtvis 50 N i flytkraft. Det räcker för simkunniga användare som klarar av att snabbt kunna ta sig upp ur vattnet, antingen på egen hand eller med hjälp av andra som befinner sig i närheten.


Räddningsvästar för barn

Eftersom barn har ett större huvud i förhållande till kroppen designas dessa västar idag med en extra stor krage som håller barnet flytande i en trygg position. Baltic har många testvinnande räddningsvästar för de yngre som är speciellt anpassade till barns proportioner.

Stor krage bidrar också till att västen effektivare vänder barnet på rygg med mun och näsa ovanför vattenytan. Samtidigt är det bra om spännet sitter lågt så att barnet kan ligga bekvämt på mage och till exempel fiska krabbor från bryggan. Kom ihåg att kontrollera att västen sitter bra – den får inte åka upp över huvudet när du lyfter i axlarna och ska alltid vara knäppt.

Räddningsvästar för barn brukar ofta delas in i tre storlekar:

  • - Baby (5–15 kg)
  • - Kids (10–25 kg)
  • - Junior (20–30 kg)


Flytvästar för vuxna

En av de mest populära flytvästarna för vuxna är Helly Hansen Sport, en enkel modell som finns i många färger och är enkel att justera. Den är ett utmärkt val för alla som gärna tar en tur i båten på fritiden och kanske fiskar emellanåt. För ett mer aktivt sjöliv passar sportigare västar med en mer kroppsnära passform bättre, till exempel Rider och Rider Stealth.

Oavsett vilken modell du väljer är det viktigt att följa viktrekommendationerna och välja rätt storlek. Västen ska sitta bekvämt på kroppen när remmarna är åtdragna. Be gärna någon att dra i västens axlar för att kontrollera att den inte glider upp. Du kan också välja att komplettera med ett extra grenband som håller västen på plats när du hamnar i vattnet.


Vad passar till vilken aktivitet?

Den som seglar på lugna vatten eller paddlar i kanot, kajak eller på bräda är i regel simkunnig, håller sig ofta relativt nära land och kan därför få hjälp om en olycka skulle inträffa. Då passar en flytväst i 50 N-klassen.

Kanotister föredrar ofta en väst med mindre volym och 50 N, till exempel en flytväst med kortare passform som är populär hos kajakpaddlare och jolleseglare. För aktiviteter i högre fart, som vattenskidor och windsurfing rekommenderas mer ergonomiskt utformade västar som ger maximal rörelsefrihet.

För vattenskoter gäller samma riktlinjer som för andra vattensporter. För simkunniga som snabbt kan ta sig upp ur vattnet kan det räcka med en flytväst på 50 N med god passform. Samtidigt är det viktigt att tänka på att en vattenskoter kan nå höga hastigheter, vilket innebär att man snabbt kan komma långt från land och eventuellt också skada sig vid ett fall. Därför kan en räddningsväst på 100 eller 150 N vara ett bättre alternativ.

För havssegling inom- och utomskärs kan det värt att satsa på en uppblåsbar räddningsväst på minst 100 N.

Så väljer du rätt klass

Flytvästar delas in i olika klasser, från 50 till 300 N, efter hur stor flytkraft de har. Flytkraften mäts i Newton, där 9,81 N motsvarar 1 kg bärförmåga.

  • - 50 N – Har en bärförmåga på cirka 5 kg och är lämplig för segling och vattensport. Håller en vuxen person flytande med god marginal (vuxna kräver 20–30 N för att hålla sig flytande), men klarar inte vända en person till ryggläge.
  • - 100 N – Vanligt för räddningsvästar med stor krage. Dessa västar vänder dig i ryggläge och är lämplig för både simkunniga och icke simkunniga personer.
  • - 150 N – Uppblåsbara räddningsvästar som effektivt vänder användaren i ryggläge. Innehåller en liten gaspatron som fyller västen på ett par sekunder. Rekommenderas endast för simkunniga personer över 40 kg.

TÄNK PÅ ATT

  • Välj flytväst eller räddningsväst efter ändamål och simförmåga.
  • Säkra att ditt barn alltid har knäppt flytväst med tillräcklig bärförmåga.
  • Se till att västen sitter bra, är CE-märkt och ISO 12402-godkänd.

Våtdräkter

Våtdräkter och neoprenplagg är användbara för att ge extra värme under aktiviteter i och på vattnet när du förväntar dig att bli våt. Extra viktigt är att använda dessa när det är kallare i vattnet samt när du utför aktiviteter där den ger ett extra skydd mot någonting som kan skada din hud. Hur mycket värme du vill ha, användningsområde och passform är viktigt att tänka på när du letar efter en våtdräkt.

Val av tjocklek

Under en sommar i Norden är en våtdräkt med en tjocklek på 2–3 mm det bästa valet ­– om du förlänger säsongen behöver du en tjockare våtdräkt (upp till 5–6 mm). Alternativt kan du förstärka en tunnare våtdräkt genom att använda ull-/sportunderkläder under och vindskydd (smocks) på utsidan. Paddlare och sjömän föredrar ofta underkläder och smocks för extra värme i kalla vindar, eftersom det också är lättare att ta av lager med den principen, medan en simmare eller surfare i kallt vatten föredrar en tjockare våtdräkt eftersom neopren ger bättre isolering i vattnet.

Användningsområde

Olika aktiviteter och användningsområden kräver olika våtdräkter. Våtdräkter för simning, triathlon och surfing är gjord för bästa möjliga prestanda i vattnet, medan en dräkt för seglingspaddling eller SUP huvudsakligen används ovanför vattenytan.

Passform

Neopren är stretchigt och ska sitta tätt mot kroppen. Om det sitter löst, läcker det in kallvatten vilket resulterar i att huden kyls ned snabbare och värmeeffekten uteblir.

Återigen är det bra att tänka på vilken typ av aktiviteter du har planerat. Kommer du vara huvudsakligen i eller på vattnet? Dräkter utformade för aktivitet på vattnet har ofta ventilation, till exempel under armarna, så att du kan reglera överflödig värme och svett.

För aktiviteter i vattnet, exempelvis surfing är vanligtvis en heltäckande våtdräkt från exempelvis Rip Curl det bästa valet. För aktiviteter på vattnet som jollesegling och SUP, vill du ha bästa möjliga rörlighet för armar och ventilation. För varmare dagar och hårdare paddling är tights/byxor också ett bra alternativ, som kan kombineras med baddräkt, jacka, topp eller solskyddsplagg.


TÄNK PÅ ATT

  • Välj tjocklek efter väder och användningsområde.
  • Tänk på vad du behöver baserat på vilken aktivitet du utför.
  • Var noga med passformen så våtdräkten isolerar och skyddar rätt.

VISSTE DU ATT

Var uppmärksam! Lägg alltid bort mobilen och surfplattan när ditt barn badar. Lämna aldrig barn ensamma i närheten av, eller i vatten. Var inte längre bort än att du kan ta tag i barnet. Lär dig de grundläggande simkunskaperna och öva även som vuxen.