En guide till Sveriges nya folksport.


Padel
har blivit en folkrörelse i Sverige och det är inte så konstigt. Det är en social sport då du oftast är fyra spelare på plan – perfekt för att samla kollegorna, kompisarna eller familjen för en drabbning. En padelbana är oftast 10×20 meter och spelplanerna skiljs åt av ett nät med en servruta på 5×7 meter på vardera sida.

Sedan padeltrenden har svept över hela av landet, från norr till söder finns det nu hundratals inomhus- och utomhusbanor och det fortsätts att byggas nytt. Sporten har även exploderat inom elitidrotten, vilket inte bara påskyndar spridningen av sporten, men också utvecklingen av all utrustning.

Här har vi samlat det viktigaste för att du ska kunna välja ut just vad du behöver för att fortsätta ditt padeläventyr.

Hitta din nivå

Nybörjare. Som nybörjare är det viktigaste att tänka på att du väljer ett lättspelat racket som ger dig kontroll. Såklart bör du kika på tillbehör och skor om du inte har något att börja med, men annars är tipset att fokusera på rätt racket först.

Om du är nybörjare eller bara spelar ibland är det lämpligt att välja ett lättare racket där tyngden ligger närmre handtaget. Det är en egenskap som gör det mer lätthanterligt och belastar handlederna mindre, dessutom får du lättare kontroll. Primärt finner du dessa egenskaper hos ett runt (och ibland droppformat) racket, dessa passar även seniorer väldigt bra.


Erfaren/Medel. Som erfaren spelare på en medelnivå är det dags att titta på allt kring just racket och grepp samt vilka skor du spelar i. Om man börjar med racket kan det vara så att man ska gå från en rund form till ett droppformat racket där du får en jämnare balans i racket då tyngdpunkten ligger mer centrerat. Dessutom bör du se till att ha rätt grepplinda som passar din storlek på hand så du inte tappar känsla eller kontroll. Bollmässigt kan man känna sig för bland långsammare och snabbare bollar. Slutligen bör du se till att köpa riktiga padelskor som passar dina behov – framförallt om fokus ska vara på stabilitet eller flexibilitet.

Avancerad. Som avancerad spelare på hög nivå är det helheten som får dig att levla upp. Här räcker det såklart inte med att bara ha ett bra racket eller rätt skor, utan varenda liten detalj bidrar till en helhet som förbättrar dig som spelare. Gällande racket är ett diamantformat racket nog att föredra då de ofta är styvare och mer framtunga, vilket ger extra bra kraft i slagen. Men såklart finns alla typer av racketformar för den avancerade, beroende på vilken touch man föredrar. Du bör se över om du ska ha dämpare på racket och grepplindan bör vara specifik både ur tjocklek och typ av greppnivå. Bollarna bör vara av den snabba typen som används på touren. Klädesmässigt är det avgörande med passformen och att du känner dig maximalt rörlig både i överdel och underdel. Slutligen bör du vara noga med valet av skor där aspekter som underlag, grepp, sula, support och överdel spelar in. Där är det i slutändan din egen preferens matchat med egenskaperna hos skon som avgör vad som kommer göra dig än mer snabbfotad.


TÄNK PÅ ATT

  • Köp utrustning efter den nivå du är på.
  • Börja med racket och hitta vad som får dig att bygga full kontroll.
  • Ju mer erfaren du är desto mer påverkar alla små detaljer din utveckling.

Racket & tillbehör



Att tänka på när du väljer racket och tillbehör

Innan du själv kan ge dig ut på banan och testa lyckan behöver du först skaffa ett racket.

Ett padelracket (ofta kallad spade) består av kompositmaterial och den inre kärnan är tillverkad i ett skum- eller gummimaterial. Ett padelracket har inga strängar utan slagytan är perforerad av små hål. Det finns många varumärken med flertalet varianter av racket, däribland adidas, Babolat och Varlion.

Typer av racket



Det finns i huvudsak tre olika typer av racket, där formen på rackethuvudet skiljer dem åt. I ett runt padelracket sitter tyngdpunkten ofta närmare handtaget. Detta ger mer kontroll och mindre belastning på handlederna. Ett runt racket har dessutom en större sweet spot, vilket innebär att du har större chans att slå ett lyckat slag oavsett var på träffytan bollen hamnar. De flesta nybörjare väljer ett runt racket då dessa ses som mer lättspelade.



Ett diamantformat padelracket har en högre balanspunkt, vilket gör att tyngdpunkten sitter högre upp på racket. Ett sånt racket är mer framtungt och dina slag får större kraft. Å andra sidan är diamantformade racket svårare att manövrera samtidigt som de ökar belastningen på dina handleder. Diamantformade racket passar främst avancerade spelare.



Ett droppformat padelracket är en kombination av varianterna ovan och balansen är mer centrerad. Modellen kallas ibland även för hybrid. Ofta består racket av fiber och mjukt skum som ger en mycket bra känsla mellan racket och boll. Detta racket brukar rekommenderas till avancerade motionärer och tävlingsspelare.


Material.
De flesta racket har en kärna av ett skumgummimaterial. Generellt gäller att en mjukare kärna genererar mer fart i bollen medan en hårdare kärna skapar något mer kontroll i slagen. Det vanligaste materialet i kärnan på dagens padelracket är ett material som heter EVA.

Ramen på ett padelracket är gjord av kompositmaterial, de vanligaste är glasfiber (för de enklare racken) eller kolfiber på de mer avancerade. Kolfiber är ett lätt och starkt material som gör racketen extra hållbart för slag mot exempelvis väggar eller golv. Här brukar man skilja på exempelvis 3K eller 18K, vilket står för antal kolfibertrådar per kvadratcentimeter. Ju fler desto styvare – vilket i sin tur gör racket ”snabbare” men med mindre kick i slaget.

Ytan kan också skilja sig trots att det vanliga är en blank eller matt slät yta. Men det finns också strukturerade ytor antingen via laminat eller en speciell lack som gör att träffytan får en sandpappersliknande struktur. Detta är främst för att uppnå en annan känsla i skurna slag som också kallas slice.

Vikt. De flesta padelracket brukar väga mellan 350 och 385 gram. Det kan tyckas vara en liten skillnad men när det kommer till spelegenskaper och belastning på handleder kan ett tiotal gram göra stor skillnad. För damer brukar man rekommendera racket upp till ungefär 360 gram. Ramens bredd är nästan alltid 38 mm.

Idealvikten på ett lämpligt racket är givetvis väldigt individuellt men om du är nybörjare eller juniorspelare passar sannolikt ett racket i det lägre viktspannet. I takt med din utveckling på planen kan du testa dig fram och eventuellt börja spela med ett tyngre racket som ger mer kraft bakom slagen. Samtidigt kan det vara läge att gå ned en viktklass om du byter från runt eller droppformat racket till diamant, då tyngdpunkten i racket gör påfrestningen större på dina handleder.

Grepp. Det är inte bara val av padelracket som har betydelse utan även ditt grepp runt handtaget. Om ditt grepp är för smalt riskerar du ett alltför hårt och krampaktigt tag. Ett för tjockt grepp å andra sidan resulterar i att racket riskerar att glida dig ur händerna.


En generell regel är att man ska kunna få in ett pekfinger mellan tummen och fingrarna när man håller i sitt padelracket. En passande grepplinda betyder mer än man kanske tror, då du med ett bra grepp (oavsett svettmängd) kan hålla lösare i racket vilket inte bara ger fördelar i ditt spel, men även kan motverka påfrestningar i handled och armbåge.

Bollar. Padelbollar påminner om tennisbollar, men är optimerade för att ge bättre studs mot vägg eller på det underlag du spelar på. Viktigt är att välja bollar efter underlaget och inte välja för snabba bollar om du inte kommit till den nivån än. Ofta väljer man en långsammare boll på de snabbare sandiga banorna, medan det lämpar sig bättre med en snabbare boll på de långsammare mondogräs-/krullgräsbanorna. Exempel på en snabb boll är Head Pro S, jämfört med en långsammare Head Pro.

Bollarna är optimerade för att vara i bra skick under ett par timmars spel. Det kan definitivt vara värt att förlänga livslängden på bollarna med en Pascal Box från Bullpadel, det är såklart också mycket bättre för klimatet att inte förbruka lika många bollar.

Skydd. Sist men inte minst behöver du se efter dig själv i form av skydd.

Även om du inte har problem är padel en påfrestande sport kan det vara bra att ha handledsskydd eller stabilare wristbands. Armbågsskydd är väldigt bra om du snarare känner att påfrestningarna ligger högre upp och kan motverka/hjälpa vid tennisarmbåge. Dessutom, glöm inte keps om du spelar utomhus en fin dag så du slipper bli bländad.


TÄNK PÅ ATT

  • Hitta din racketform – och inse den kan ändras med din nivå.
  • Kom ihåg att både rackettyp och grepplinda är viktigt för att få kontroll.
  • Testa ut bollar och andra tillbehör som växer med dig som spelare.

Skor & underlag




Att tänka på när du väljer skor

Som i många andra sporter, är padelskor utformade specifikt för just det rörelsemönster som är unikt för padel. Padelskor från exempelvis Asics har egenskaper baserade på olika spelartyper och behov som kan hjälpa dig att ta ditt spel till nästa nivå.

I Sverige spelas padel på olika typer av underlag, ofta inomhus. I Spanien och delar av Sydamerika spelar man ofta på sandade utomhusbanor vilket ställer andra krav på greppet.

Skorna är en viktig del av padelspelarens outfit. Eftersom underlaget består av konstgräs och sand behöver du ett par skor som ger stabilitet, dämpning och fäste. Här följer viktiga faktorer för just padelskor samt de olika egenskaperna som kan gynna dina behov och din spelartyp.


Sulan. Förenklat finns det två underlag att spela på. Med sand och utan sand. Banor med sand ställer höga krav på greppet för att du ska kunna röra dig som du vill. Där lämpar sig ett fiskbensmönster som kallas clay-sula bäst. Banor utan sand ställer inte samma krav på greppet, men kräver likväl en sko som är anpassad för rörelsemönstret i padel. Om du ska spela på båda underlagen bör du välja en clay-sula.


Rätt support.
De flesta är antingen mer offensiv eller mer defensiv i sitt spel. Dessa olika spelartyper skiljer sig något åt i sitt rörelsemönster. Detta gör att de olika spelartyperna har olika behov av stöd för fötterna.

En mer offensiv spelare behöver en lätt och flexibel sko som samtidigt ger bra stöd under hålfoten för att ge kontroll i vändningar och slag över huvudet.

En mer defensiv spelare rör sig oftast mer i sidled för att lägga över bollen. Då behövs en stabilare sko med mer stöd på sidan av skon för att inte foten ska röra sig allt för mycket.

Det går också att utgå ifrån vilken egenskap man föredrar mest i en sko, mer flexibelt eller mer stabilt. Ibland kan en mer stabil sko vara ett bättre alternativ på grund av exempelvis tidigare skador.


Ovandelen. Precis som rätt val av sula och stöd, bör även val av ovandel vägas in i valet av dina nya padelskor. Rätt val av ovandel kan ytterligare förstärka skornas karaktär för att passa just din spelartyp och rörelsemönster genom exempelvis ökat stöd på utvalda delar av skorna. Det är även ovandelens material och design som avgör skons ventilationsförmåga, vilket i sin tur påverkar både komfort och prestation.


TÄNK PÅ ATT

  • Skorna ska kännas bekväma och ge rätt stöd.
  • Välj pris efter dina behov och krav, en bättre sko ger bättre förutsättningar.
  • Anpassa dina skor efter underlag och spelstil.

VISSTE DU ATT

Det vanligaste misstaget är att man väljer för avancerad utrustning för sitt spel. Välj utrustning efter din nivå och väx med spelet. Dessutom är det lätt att glömma bort påfrestningarna på handleder, armbågar och knän – så tänk på att komplettera med skydd i både förebyggande och stöttande syfte. Alla bra tillbehör hittar du här.