<span style="color: #ffffff;">Säsongens hetaste <a style="color: #ffffff;" href="https://www.stadium.se/sport/fotboll/fotbollsskor.se29739878">fotbollsskor</a></span> <div id="gtx-trans" style="position: absolute; left: -19px; top: -13px;"> </div>

Vad kommer vi att få se på planen i år? Kaxigt röda, revolutionerande piggar och låga modeller om du frågar Daniel Wiklund, inköpare på Stadium. Här listar han några av vårens hetaste fotbollsskor.

En lätt explosiv modell eller en sko med bra bollkontroll i snabba vändningar? På marknaden hittar du i dag flera olika modeller på fotbollsskor som passar olika typer av spelare. Valet av sko kan göra skillnad för hur du presterar ute på plan.

– De flesta varumärken har någon form av koppling av sina serier (modeller) riktad mot en typ av spelare eller en spelstil. En speed serie som passar den som vill göra saker med fart eller ha en lätt känsla på foten för snabba finter och kvicka avslut. På andra sidan så finns skon för den spelaren som styr spelet med vrickningar och vändningar för att hitta precisa passningar och öppningar i spelet, den serien brukar kallas för ”Control eller Precision”, säger Daniel Wiklund, inköpare på Stadium.

Daniel poängterar att det är viktigt att tänka igenom vilken spelstil som du har ute på planen när du väljer skor.

– När man väljer skor så bör du väga in hur du själv ser dig som spelare och hur du agerar på planen. Men också att prova och känna efter så att skorna sitter skönt och passar din fot. Testa olika skor och varumärken för att hitta din favorit.

När det gäller trender fortsätter den svarta trenden att dominera, men den här säsongen får den även sällskap av en orädd färg för spelare som vill sticka ut på plan.

– Färger kommer och går… för våren så är det en kaxig röd på många modeller, och varumärken har sina favoritfärger som ofta kommer tillbaka. Men svart måste jag ändå säga, de svarta packen är fortsatt riktigt heta.

De senaste åren har justerbara modeller som anpassar sig efter foten, snörlösa modeller och modeller där man gömmer snörena för att få bättre bollkontroll varit stora på marknaden. Men en av vårens stora nyheter är Adidas Predator som ger bättre grepp och mer spinn på bollen. Skon kommer vi bland annat få se ute på stora arenorna på storspelare som Paul Pogba och Becky Sauerbrunn för att bara nämna två.

– Jag måste lyfta Adidas Predator som en av årets nyhet. Med sin helt nya ovandel demonskin och 406st piggar som alla frisparksläggare och speldirigenter nog drömt om, ger perfekt tillslag och kontroll på bollen.

– Annars går trenderna lite bort från de höga midcut-skorna och man får ett större utbud av låga modeller igen. En annan nyhet är att fler skor går ner i mindre storlekar numera så att tjejerna kan köpa modell som killarna, säger Daniel Wiklund.

Trendigt svarta

Nike, Mercurial Vapor13 Elite Ag

Mercurial-serien består av skor designade med fokus på bra explosivitet, och används därför bland annat av den belgiske världsstjärnan Eden Hazard. Nike Mercurial Vapor 13 Elite AG-PRO är designade med ventilerande Flyknit-ovandel och har en mikrotextur som ger en skön känsla i bollbehandlingen. Finns i fler färger.

Köp här

Adidas, Predator 20.1 L Fgag

Satsar du på den svarta trenden? Adidas Predator 20.1 L Fgag passar på både gräs och konstgräs. Försedda med gummipartier för okad friktion och bolltouch. Finns i fler färger.

Köp här

Precision/control

Nike, Phantom Vision 2 Elite Fg

Nike Phantom Vision 2 Elite Dynamic Fit FG är utrustade med tajt, stabil och ventilerande ovandel i Flyknit-material. Ovandelen har också dold snörning, utsida med struktur för bra bolltouch och Dynamic Fit-mudd för en känsla av sömlös övergång mellan foten och vaden. Finns i fler färger.

Köp här

Adidas, Predator 20+ Fgag

En av årets mest hypade fotbollsskor. Utrustade med mjuk och snörningsfri textilovandel som formar sig efter foten. Och inte mindre än 406 stycken piggar som bättre grepp och mer spinn på bollen.

Köp här

Puma, Future Nf 5.1 Fgag

Future 5.1 Netfit FG/AG är ett par lätta fotbollsskor utrustade med vävd ovandel med snörningssystemet Netfit som ger en hög nivå av personlig passform för att skorna ska passa optimalt för just dina fötter. De ger bra stöd vid riktningsförändringar. Finns i fler färger.

Köp här

Speed

Nike, Mercurial Vapor 13 Elite Fg

Nike Mercurial Vapor 13 Elite FG är designade med tajt Flyknit-ovandel som har ACC-behandling för bra bolltouch även på våta underlag. Skorna har även en styv yttersula som samverkar med dobbarnas vinkel för att möjliggöra explosiv acceleration. Finns i fler färger.

Köp här

Adidas, X 19+ Fgag

X-serien består av skor som är designade för bra fart och som är anpassade för kreativa spelare. X 19+ FG har en mycket tunn, mjuk och helt snörningsfri ovandel som ger en skön känsla mot bollen och tajt, stabil passform över hela foten – även vid fotvalvet. De har också lätt TPU-yttersula som ger bra grepp. Finns i fler färger.

Köp här

Puma, One 20.1 Fgag

Puma, One 20.1 Fgag är utrustade med tajt och bekväm ovandel som ger skön känsla i bolltouchen. Ovandelens EvoKNIT-mudd skapar en stödjande passform runt fotleden och den ultralätta Sprintweb-teknik ger bra sidostöd. Dobbkonfiguration ger bra stöd även i hög hastighet.

Köp här