Årets lopp 2020

Att genomföra ett lopp kan verkligen ge en helt ny dimension till din träning och hjälpa dig att hålla motivationen uppe. Folkfest, naturupplevelse eller tuffa hinder längs banan – vilken typ av lopp man gillar är en smaksak. 2020 bjuder på stor variation oavsett om du är nybörjare eller inbiten loppfantast. Här är några lopp som du inte vill missa!

Lidingöloppet
Här har du en utmaning som heter duga! Sedan starten 1965 har Lidingöloppet varit ett riktigt kraftprov för alla löpare – motionär som elit. Den 30 km långa banan är vacker, men låt dig inte luras! Framför dig väntar en riktig löparutmaning med tuff kuperad terräng. Lidingöloppet ingår också i En Svensk Klassiker för dig som vill ha en tuff och prestigefull utmaning inom löpning, cykling, simning och skidåkning.

När: 26 september.
Distans: 30 km.

Toughest
Obstacle Course Racing, OCR, är en av de snabbaste växande träningsformerna och de senaste åren har de så kallade hinderbaneloppen blivit väldigt populära. Toughest är hinderbaneloppet som bjuder på 8 km terrängbana med i genomsnitt 40 hinder med olika svårighetsgrad. För att alla ska kunna genomföra loppet oavsett träningsnivå erbjuder Toughest även flertalet alternativ vid en del av deras hinder. Perfekt lopp för kompisgänget som gillar utmaningar.

När: Malmö 9 maj, Umeå 6 juni, Stockholm 13 juni, Älmhult 12 september och Göteborg 26 september.
Distans: 8 km

Vårruset
Vårruset är ett lopp för alla tjejer så ta med dig kompisgänget, dottern eller farmor – i detta loppet kan alla vara med oavsett ålder och konditionsnivå. Är ni ett gäng kan ni anmäla er som lag eller välja att springa individuellt. Avsluta loppet med en mysig picknick och fira er prestation i kvällssolen. Under våren besöker Vårruset 20 städer från söder till norr.

När: Malmö 27 april, Helsingborg 28 april, Halmstad 29 april, Växjö 4 maj, Jönköping 5 maj, Göteborg 6 maj, Vänersborg 7 maj, Kalmar 11 maj, Norrköping 12 maj, Västerås 13 maj, Falun 14 maj, Stockholm 18–19 maj, Uppsala 25 maj, Gävle 26 maj, Örebro 27 maj, Karlstad 28 maj, Luleå 1 juni, Umeå 2 juni, Sundsvall 3 juni och Östersund 4 juni.
Distans: 2,5 km eller 5 km.


Varje år deltar tusentals löpare i Midnattsloppet. Foto: Jonas Persson/Midnattsloppet.

Midnattssloppet
Det som gör Midnattsloppet unikt är den sena starttiden, stämningen, underhållningen och publiken längs vägen som gör loppet till en vibrerande folkfest. Loppet arrangeras i städerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Så snöra på dig skorna och upplev den festliga astmosfären tillsammans med andra löpare.

När: Stockholm 15 augusti, Malmö 5 september och Göteborg 12 september.
Distans: 5 km alternativt 10 km.

Artic Circle Race
Här snackar vi upplevelse! Artic Circle Race är terrängloppet där du blir utflugen med helikopter (du kan välja att promenera) till startplatsen mitt ute i Arjeplogs vildmark. Härifrån springer du längs med polcirkeln tillbaka till civilisationen. Banan består av varierad terräng med stenhällar, spångar och mindre stigar.

När: 15 augusti
Distans: 17,2 km.


Cykla Vasaloppet i sommar mellan Sälen och Mora. Foto: Vasaloppet.

Cykelvasan
Pumpa däcken och på med hjälmen – här är loppet för dig som älskar att ta dig fram på två hjul. Cykelvasan 90 är hela det traditionella Vasaloppet fast på mountainbike. Sedan starten 2009 har det blivit ett av Sveriges populäraste cykellopp och finns även i kortare distanser för dig som vill ha en utmaning, men som inte riktigt är redo för 90 km.

När: 15–16 augusti.
Distans: 30 km, 45 km och 90 km.

Vätternrundan
Varje år samlas cirka 23 000 cyklister från hela världen i Motala för att delta i världens största cykelmotionslopp – Vätternrundan. Loppet cyklas längs med Vätterns dramatiska kustlinje och det gäller att vara beredd på otroligt mycket mjölksyra och stumma ben.

När: 12–13 juni
Distans: 315 km.


Få ny energi av de vackra vyerna under Idre Fjällmaraton. Foto: Fjällfoto.

Idre Fjällmaraton
Spring längs fäbodleder och möt vildmarken. Idre Fjällmaraton är loppet för dig som vill ha en löparupplevelse långt bort från mobiltäckning och asfalt. Här utmanas du av den svenska naturen med tuffa underlag och höga fjäll. Välj distans efter din nivå och var redo för ett rejält kraftprov.

När: 22 augusti
Distans: 12 km, 28 km, 45 km och 84 km.

Tough Viking
Sveriges första och största hinderbanelopp Tough Viking bjuder på 20–30 massiva hinder som är konstruerade i samarbete med det svenska elitförbandet Kustjägarna. Här kan du tävla både individuellt och i lag. Här sätts din uthållighet och styrka på prov!

När: Slottsskogen (Göteborg) 25 april, Stockholms Stadion 9 maj, Kungliga Djurgården (Stockholm) 22 augusti.
Distans: Varierar mellan 8–15 km.


45 km eller 90 km – Ultravasan finns i två olika distanser. Foto: Vasaloppet.

Ultravasan

Spring mellan Sälen och Mora i det traditionella Vasaloppsspåret. Ultravasan 90 är trots sin längd (90 km) en förhållandevis lätt bana, men bjuder på tekniska partier på smala stigar, preparerade spår och grusvägar. Du kan även springa Ultravasan 45 som är halva distansen.

När: 22 augusti.
Distans: 45 km och 90 km.

Vansbrosimningen
Om du genomför En Svensk Klassiker ingår Vansbrosimningen 3000 meter. Men kan du inte få nog och vill simma längre finns även Vansbrosimningen 10k. Denna 10 kilometer långa simupplevelsen går genom Vanån, 7000 meter medströms, och Västerdalälven, 3000 meter motströms. Som du hör är det ingen enkel uppgift, men precis som med alla andra lopp är känslan efteråt oslagbar!

När: 27 juni.
Distans: 3 km eller 10 km.

Vad är En Svensk Klassiker?

En Svensk Klassiker består av några av de längsta, äldsta och största loppen i världen inom cykling, löpning, simning och skidåkning. Inom en tolvmånaders period ska du genomföra de olika momenten i följande lopp: Vätternrundan 300 km, Lidingöloppet 30 km, Vansbrosimningen 3 km eller Vansbro Öppen Älv 3 km, samt Vasaloppet 90 km eller Engelbrektslopppet 60 km.