Det finns både löparskor och träningskläder anpassade efter väder och träningsintensitet – allt för att du ska kunna träna löpning året runt. Här tipsar vi om hur du väljer träningskläder för löpning och presenterar 20 centrala plagg från vårt stora utbud för löpare.
I dag finns det ett stort utbud av funktionella och smarta kläder för löpträning oavsett väder. Men det gäller att du funderar över vilken typ av löpning du ska ägna dig åt innan du väljer outfit. Klädsel för ett löpbandspass på ett varmt gym eller när solen gassar sommartid ställer förstås andra krav än när vinden viner och vinterkylan är påtaglig.
Här har vi samlat våra bästa tips om hur du kan tänka när du ska välja träningskläder för olika typer av löpträning och väderförhållanden.
Ska du springa i sommarvärme eller på löpbandet inomhus?
Då behöver din kropp hjälp med att kyla ned sig. Det är särskilt viktigt vid intensiv träning som intervaller eller tempopass. Lätta, luftiga plagg i moderna funktionsmaterial är oftast att föredra: ett par tunna löparstrumpor, shorts, löparlinne eller t-shirt/topp och kanske en keps mot solen om du springer utomhus – mer än så behövs inte.
Ska du springa både hårt och lugnt under passet?
Då kan ett extra lager på överkroppen, ett mellanlager i form av en tröja eller ett skalplagg i form av en tunn löparjacka, vara ett bra komplement. Det är en fördel om du snabbt kan släppa ut överskottsvärme med hjälp av till exempel långa dragkedjor eller andra ventilationslösningar.
Du bör också enkelt kunna ta av dig extraplagget och stuva undan det i en ficka eller liknande medan du kör mer intensiv träning, för att sedan kunna klä på dig igen för nedvarvningen så att du inte blir nedkyld.
Ska du träna löpning under höst eller vår?
Mellansäsongerna kan bjuda på alla möjliga typer av väder och temperaturer, från snöblandat regn till sommarvärme – ibland under ett och samma pass. Då gäller det att vara förberedd på alla eventualiteter.
Grunden i din löpargarderob för de här säsongerna bör vara ett par tights och en långärmad träningströja. Komplettera med en packbar, tunn, vind- och vattenavvisande jacka – ett utmärkt förstärkningsplagg som är enkelt att ha med.
Ett par tunna löparvantar och en tunn, värmande mössa är också praktiska plagg som inte tar särskilt mycket plats men som kan göra stor skillnad för komforten om vädret slår om.
Att tänka på när du väljer träningskläder för löpning:
Undvik bomull. Bomull suger upp svett och håller kvar fukt, vilket kan leda till att du blir kall och blöt. Välj i stället kläder i funktionsmaterial som andas och transporterar bort fukt.
Klä dig flexibelt. Tänk på att vädret kan förändras under löpningen, särskilt under kallare säsonger. Klä dig i lager så att du kan justera din kroppstemperatur.
Se till att du syns. Om du planerar att löpa i mörker, se till att dina kläder har reflekterande detaljer för ökad synlighet och säkerhet.
Skydda dig mot regn och vind. Vid regn kan en vattenavvisande jacka, gärna med huva, vara att föredra. En tunn vindjacka kan vara praktiskt att ha med om det blåser eller är kallt.
Håll huvudet kallt – eller varmt. Använd en löparkeps för att skydda ansikte och ögon mot solen, eller en mössa för att hålla värmen vid kallt väder.
Klä dig efter behov. Anpassa kläderna efter löpningens intensitet och terräng. Vid löpning i kuperad eller ospårad terräng kanske du behöver kläder som ger extra skydd, som långa benkläder.
Vad ska du välja för material?
De flesta träningsplagg för löpning är tillverkade i syntetiska material med god förmåga att både andas och transportera bort fukt, och är generellt bra val för de flesta typer av träningspass.
För lite mindre intensiv träning och vid låga temperaturer är underställ och mellanlager i ull ett bra alternativ. Moderna träningsplagg i material som merinoull är nämligen bra på att binda den varma luft som din kropp genererar, vilket gör att du fortsätter att hålla dig varm – även när kläderna blir fuktiga av svett.
Bomull funkar generellt dåligt för mer intensiv träning och vid kyla då materialet inte transporterar bort fukt i någon nämnvärd omfattning, så undvik det. Fuktiga kläder ökar också risken för skavsår på utsatta ställen.
Vad är det för skillnad mellan träningskläder för kvinnor och män?
När det gäller funktion och material är det i princip ingen skillnad, samma höga krav ställs oavsett vem som ska bära plagget. Skillnaderna handlar snarare om design och passform – träningskläder för kvinnor är ofta lite mer figursydda efter den kvinnliga anatomin.
Det viktiga är förstås att de passar dig och din stil och att du trivs i dem – så välj plagg efter dina behov och preferenser i första hand. Det är ju faktiskt det enda som har betydelse.
Läs också: Så klär du dig för löpning i kyla
Läs också: Så klär du dig som proffsen