Köpguide: Så klär du dig för löpning i kyla.

Funktionella träningsplagg och löparskor gör att det är enklare än någonsin att springa ute året runt. Här berättar vi hur du klär dig för löpning vintertid ­– och ger dig tips på 18 smarta jackor och tights från vårt stora sortiment med löparkläder.

I dag finns det ett stort utbud av smarta kläder och skor för löpträning i kyla, så det finns – som tur är – ingen anledning att sluta springa bara för att vintern är här. Däremot är det klokt att fundera över vilken typ av löpning du ska ägna dig åt innan du väljer dagens outfit.

Ska du köra ett kort och hårt pass? Då behöver du inte klä dig särskilt varmt – din kropp kommer snarare behöva hjälp med att kyla ned sig. Ta på dig en extra överdragströja under uppvärmningen, som du sedan kan ta av dig när du fått upp temperaturen ordentligt. Plocka fram den igen när du är klar med huvuddelen av ditt pass, så att du håller dig varm under nedvarvningen.

För intensiv träning som intervaller eller tempopass är funktionskläder i moderna syntetmaterial oftast att föredra, främst för deras goda förmåga att transportera bort fukt. Den funktionen är särskilt viktig om du ska träna hårt när det är kallt ute, eftersom du kyls ner snabbare om du är fuktig av svett.

Ska du springa långt och lugnt? Då kanske du vill lägga till ett extra lager på överkroppen. Välj ett mellanlager eller ett skalplagg som tillåter dig att snabbt och enkelt vädra ut eventuell överskottsvärme med hjälp av till exempel långa dragkedjor eller andra ventilationslösningar.

För lite mindre intensiv träning och vid låga temperaturer är underställ och mellanlager i ull ett bra alternativ. Moderna träningsplagg i material som merinoull är nämligen bra på att binda den varma luft som din kropp genererar, vilket gör att du fortsätter att hålla dig varm – även när kläderna blir fuktiga av svett.

Så funkar flerlagersprincipen.
När du vet vilken träningsintensitet du kommer att hålla under dagens pass ska är det dags att klä på dig. Då är flerlagersprincipen en bra vägledning, särskilt om du ska springa i väldigt låga temperaturer och/eller kylande vind. Använd dig av funktionsmaterial som har en god fukttransporterande förmåga. Skippa bomullsplagg, de blir blöta och kyler dig i stället för att hålla dig torr och varm.

Flerlagersprincipen innebär att du kombinerar flera lager med olika funktioner. Närmast kroppen har du ett tunt underställ som transporterar bort fukt, så att du håller dig torr och varm. Utanpå det har du ett mellanlager som isolerar genom att kapsla in den varma luft som din kropp producerar när du springer.

Ett mellanlager behöver däremot inte vara särskilt tjockt, funktionen att kapsla in den varma luften och transportera bort fukt från din kropp är viktigare. Ett alltför tjockt mellanlager kan till och med vara kontraproduktivt, eftersom det gör att det blir svårare att reglera kroppstemperaturen när du fått upp värmen.

Lagom är bäst.
Det vanligaste misstaget många löpare gör vintertid är att klä på sig för mycket – vilket leder till att man först blir för varm och svettig, och sedan i värsta fall för kall när fukten i kläderna börjar kyla ned kroppen. En bra princip är att klä sig så att det känns på gränsen till för svalt i början, då brukar arbetstemperaturen bli perfekt när man har fått upp ångan.

Är det plusgrader och inte så mycket vind räcker det oftast med ett lager på benen och två lager på överkroppen. Är det minusgrader eller stark, kylande vind, behöver du kanske komplettera med ett tredje, vind- och vattenavvisande yttre skal på överkroppen som skydd mot vädrets makter.

Ett sådant här system med två eller tre lager erbjuder inte bara ett bra skydd, utan ger dig också stora möjligheter att enkelt reglera både fukt och överskottsvärme. Antingen genom att du öppnar dragkedjor eller genom att du tar av dig ett lager vid behov. Har du bara ett eller två tjocka lager blir det svårare att reglera kroppstemperaturen under rundan.

Plagg för tufft väder.
Det finns förstås många typer av vinterväder som kan bjuda på tuffa utmaningar för en löpare. Låga temperaturer i kombination med vind är särskilt besvärligt. Då är jackor och tights med någon form av vindtät front och paneler med ventilerande material baktill ofta ett bra val.

Kyla och väta är en annan utmaning att ta på allvar, särskilt i kombination med vind. Blir man blöt när det bara är några plusgrader är det svårt att hålla temperaturen uppe även om man springer på. Lägger man på kyleffekten från vinden kan man snabbt bli kraftigt nedkyld. Riskerar du att möta den här typen av väderförhållanden kan en vind- och vattentät löparjacka, gärna med huva, vara en vettig investering.

Eftersom benen jobbar hårdast behöver du däremot oftast inte så varma kläder nedtill. Är det riktigt kallt eller blåsigt kan du välja ett par tights i ett tjockare lycramaterial, eventuellt med vindtäta paneler framtill. Du kan förstås också använda ett underställ i funktionsmaterial under dina vanliga tights eller under ett par vindavvisande överdragsbyxor.

Detaljerna som gör skillnad.
Att klä sig i funktionsmaterial och enligt flerlagersprincipen är en smart idé vintertid, särskilt när det gäller över- och underkroppen. Men det är viktigt att inte glömma huvud, händer och fötter. Börjar man frysa om sina extremiteter blir passet sällan särskilt njutbart, oavsett hur varma, sköna kläder man har på sig i övrigt.

För händerna är ett par tunna fingervantar i ett funktionsmaterial en bra utgångspunkt. Är det väldigt låga temperaturer eller kylande vind kan en vindtät variant vara ett bra alternativ.

En fiffig variant är handskar som har en inbyggd vindtät vante som man kan dra över sina fingrar i början av passet. Blir man varm efter en stund är det lätt att dra av vanten och stoppa ned den i avsedd ficka på handsken – eller så tar du av dig handskarna helt och hållet och stoppar i lämplig ficka.

Det är generellt en bra utgångspunkt att alltid starta med handskar och mössa på och sedan ta av sig om du blir för varm. Att göra tvärtom är sällan lyckat – det är svårare att få upp värmen i framför allt fingrarna när du väl har blivit kall.

En tunn mössa räcker ofta långt för löpning vintertid, då tar den inte heller särskilt mycket plats om du behöver ta av dig den och knöla ner den i en ficka. Givetvis är funktionsmaterial att föredra även på huvudet, antingen i ull eller syntet. En buff är också ett populärt alternativ för många löpare. Anledningen till det är att en buff kan funka som en mössa eller halsduk, och även dras upp framför munnen för att skydda ansiktet om det är riktigt kallt.

Är det riktigt kallt så kanske du vill ha ett par något kraftigare funktionsstrumpor att springa i, men fötterna håller sig i allmänhet varma så länge du är i gång. Ett par bra vinterskor med en ovandel som skyddar mot både väta och vind kommer man oftast långt med – då räcker ett par vanliga löparstrumpor i funktionsmaterial även vintertid.

En löparryggsäck gör att du enkelt kan bära med dig förstärkningsplagg och extra energi, och kan därför vara ett bra val för dina lugna, långa pass vintertid. Har den dessutom en vätskeblåsa med slang har du alltid tillgång till vätska, och då du bär den mot kroppen är risken att den ska frysa liten.

Läs mer: Så väljer du vinterskor.

Läs mer: Så springer du säkert i mörkret.

18 smarta vinterplagg

Sänkt pris
33%
386613102103 THE NORTH FACE M WINTER WARM PRO JACKET Standard Detail

The North Face Winter Warm Pro Jacket

Löparjacka med värmande Heatseeker Eco-vaddering som värmer även i fuktiga förhållanden. Den är också försedd med vindblockerande WindWall-material på framsidan och axelpartiet för att hålla dig varm. Ryggpanelen är gjord i stretchigt material, och ärmsluten har tumhål. Jackan är även utrustad med reflekterande detaljer och med flera fickor, varav en med dragkedja. Den kan packas ner i en sidoficka med dragkedja på vänster sida, perfekt för smidig förvaring.

Här hittar du The North Face Winter Warm Pro Jacket (herrstorlekar)
Här hittar du The North Face Winter Warm Pro Jacket (damstorlekar)

Sänkt pris
33%
384938105105 CRAFT M ESS WARM JKT Model01 Detail 384938105105 CRAFT M ESS WARM JKT Standard Detail
799:-
1 199:-

Craft Ess Warm JKT

Varm multisportjacka utformad med kviltad vaddering framtill och på övre delen av ryggen för extra värme, samt med vindavvisande material på framstycket och övre delen av ärmarna. För förvaring finns det två praktiska fickor som stängs med dragkedja. Materialet har fukttransporterande egenskaper, och jackan är försedd med reflekterande detaljer.

Här hittar du Craft Ess Warm JKT (herrstorlekar)

SOC Run Warm Long JKT

Varmfodrad jacka i vindavvisande material, som är längre i modellen och har en tajt passform. Jackan är skönt fodrad med lätt, dunliknande syntetvaddering och har stretchpaneler i sidorna för att du ska kunna röra dig lätt. Försedd med skyddande huva och sidfickor med dragkedja.

Här hittar du SOC Run Warm Long JKT (damstorlekar)

Sänkt pris
33%
389115101105 ADIDAS ULT CTE JKT Model01 Detail 389115101105 ADIDAS ULT CTE JKT Standard Detail
1 199:-
1 799:-

Adidas ULT CTE JKT

Löparjacka från adidas i COLD.DRY-material som håller dig torr, varm och bekväm. Vattenavvisande ytbehandling, flera fickor med dragkedja och justerbar huva gör det här till ett allsidigt skalplagg som klarar alla möjliga typer av vinterväder.
Här hittar du adidas ULT CTE JKT (herrstorlekar)

Sänkt pris
33%
386422101101 ASICS WINTER RUN JACKET Model01 Detail
1 199:-
1 799:-

Asics Winter Run Jacket

Winter Run Jacket passar bra för löprundor i temperaturer lägre än 5°C. Jackan är både vind- och vattenavvisande samt har värmande vaddering över bröstkorgen och på axlarna. Den har två sidofickor med dragkedja och en meshficka i ryggen. Där sitter också två öppningar med dragkedja som ger bra ventilation där den behövs som mest. Justerbar krage och tumhål i ärmsluten, samt reflekterande detaljer.
Här hittar du Asics Winter Run Jacket (herrstorlekar)

Sänkt pris
36%
368472101104 BROOKS M SHIELD HYBRID JACKET 2.0 Model01 Detail

Brooks Shield Hybrid Jacket 2.0

Löparjacka med lätt och värmande Thermolite-vaddering som håller dig varm när temperaturen sjunker. Yttertyget är vind- och vattenavvisande och hjälper dig att känna dig torr och bekväm under hela träningspasset. Jackan har ventilerande partier i sidorna och en knäppning framtill på insidan som håller plagget på plats när du vill öppna upp dragkedjan helt, samt tre praktiska fickor.

Här hittar du Brooks Shield Hybrid Jacket 2.0 (herrstorlekar)
Här hittar du Brooks Shield Hybrid Jacket 2.0 (damstorlekar)

Nike NK TFADV RPL Aeroloft JKT

Nike Therma-FIT ADV Repel AeroLoft Running Jacket har ett vattenavvisande yttertyg och en frontpanel med värmande dunfyllning (resten av jackan har polyestervaddering). Therma-FIT ADV-teknologi ser till att den värme som bildas hålls kvar. Jackan har en justerbar huva och praktiska tumhål i ärmsluten, och fickor i sidorna som stängs med dragkedja. En extra dragkedja framtill ger dig möjlighet att öppna upp för ökad ventilation, och en praktisk öppning i ryggen ger ökad ventilation där det behövs som mest.

Här hittar du Nike NK TFADV RPL Aeroloft JKT (damstorlekar)
Här hittar du Nike NK TFADV RPL Aeroloft JKT (herrstorlekar)

New Balance Q Speed Sherpa Jacket

Q Speed Sherpa Jacket är en löparjacka med mjuk, värmande sherpafleece – med en passform så att du kan ta ut varje rörelse till fullo. Jackan har tre praktiska fickor, varav en med dragkedja, samt reflekterande detaljer. Fukttransporterande NB Heat-teknologi håller dig torr och bekväm under hela löprundan.

Här hittar du New Balance Q Speed Sherpa Jacket (damstorlekar)
Här hittar du New Balance Q Speed Sherpa Jacket (herrstorlekar)

Salomon Bonatti WP JKT

Salomon Bonatti WP JKT är en vattentät löparjacka som står emot såväl regn som kraftiga vindbyar. Jackan är tillverkad i ett lätt, vattentätt och ventilerande material och kan packas ned i sin egen bröstficka. Det gör den till en utmärkt jacka som är lätt att ha med, så att du alltid är redo oavsett väderlek och tid på året. Ventileringssystem i ryggen bidrar till ett svalkande luftflöde, medan den smarta knappen på framsidan låter luften cirkulera.

Här hittar du Salomon Bonatti WP JKT (damstorlekar)
Här hittar du Salomon Bonatti WP JKT (herrstorlekar)

Sänkt pris
35%
386605102104 THE NORTH FACE W WINTER WARM PRO TIGHT Standard Detail

The North Face Winter Warm Pro Tight

Kraftiga löpartights som passar perfekt under höst- och vinterlöpningen. Försedda med snabbtorkande FlashDry-material som effektivt transporterar bort fukt från kroppen. Baktill i midjebandet finns en ficka med dragkedja för säker förvaring. De är också utformade med fickor på låren och med mindre meshfickor vid höften, samt försedda med reflekterande detaljer.
Här hittar du The North Face Winter Warm Pro Tight (damstorlekar)
Här hittar du The North Face Winter Warm Pro Tight (herrstorlekar)Sänkt pris
33%
384939104104 CRAFT ADV ESSENCE WARM WIND TIGHTS 2 M Model01 Detail 384939104104 CRAFT ADV ESSENCE WARM WIND TIGHTS 2 M Standard Detail

Craft Adv Essence Warm Wind Tights 2

Löpartights i borstad lycra för extra värme, med vindtät framsida. Elastisk midja med justerbar dragsko, en bakficka med dragkedja och reflekterande detaljer. Perforeringar på benen ger ökad ventilation.

Här hittar du Craft Adv Essence Warm Wind Tights 2 (herrstorlekar)Sänkt pris
43%
353707101102 SOC W RUN PADDED THS Model01 Detail 353707101102 SOC W RUN PADDED THS Standard Detail
399:-
699:-

SOC W Run Padded Ths

Löpartights som har vadderade partier för extra värme, samt vindavvisande TCS Wind-funktion. Justerbar midja för individuell passform. De fodrade tightsen har också platta skavfria sömmar, en ficka på ryggen med plats för en mobil samt reflekterande detaljer.

Här hittar du SOC W Run Padded Ths (damstorlekar)

Adidas Ult Cte Wrm Tig

Löpartights i fukttransporterande Aeroready-lycra med mjuk, borstad insida som värmer. Elastisk midja med dragsko, ficka med dragkedja i ryggen och dragkedja i bensluten. Försedda med reflekterande detaljer.

Här hittar du adidas UKT CTE WRM TIG (herrstorlekar)

Sänkt pris
35%
386426101106 ASICS WINTER RUN TIGHT Model01 Detail

Asics Winter Run Tight

Winter Run Tight är löpartights för löprundor som görs vid temperaturer lägre än 5°C. Tightsen är gjorda i ett vindtätt softshell-material med en trelagers-konstruktion som hjälper dig bevara den värme som bildas. Sidoficka som är svettavvisande så att du kan förvara din mobiltelefon säkert, samt en större meshficka baktill. Dragkedjorna i benslut, samt reflekterande detaljer.

Här hittar du Asics Winter Run Tight (herrstorlekar)

Sänkt pris
38%
350996101104 BROOKS W Momentum Thermal Tight Model01 Detail 350996101104 BROOKS W Momentum Thermal Tight Standard Detail

Brooks Momentum Thermal Tights

Löpartights som är gjorda i ett DriLayer Threshold-material med lätt kompressionspassform, och som både transporterar bort fukt för ökad komfort och håller dig varm och bekväm när temperaturen sjunker. De har även flera praktiska fickor – en bakficka samt två fickor på benen.

Här hittar du Brooks Momentum Thermal Tight (damstorlekar)
Här hittar du Brooks Momentum Thermal Tight (herrstorlekar)

Sänkt pris
33%
390712101105 NIKE M NK LUNAR RAY WINTER TIGHT Model01 Detail

NIKE Lunar Ray Winter Tight

Lunar Ray Winter Tights är gjorda i ett stretchigt, stickat material med bra andasfunktion. Övre delen av tightsen har en vattenavvisande ytbehandling. Tightsen har två praktiska sidofickor och en bakficka som är vattentät och som stängs med dragkedja. Med dragkedja i bensluten får du enkel på- och avtagning men även extra ventilation om du blir för varm under löprundan.

Här hittar du Nike Lunar Ray Winter Tights (herrstorlekar)

Sänkt pris
33%
387578101101 NEW BALANCE Impact Run Luminous Heat Tight Model01 Detail

NEW BALANCE Impact Run Luminous Heat Tight

Löpartights i material med mjuk, borstad insida. NB Heat-teknologi som isolerar värme och leder bort fukt, praktiska, lättåtkomliga fickor samt reflekterande detaljer.

Här hittar du NEW BALANCE Impact Run Luminous Heat Tight (herrstorlekar)

SALOMON Gore-Tex Sshell Tight

Löpartights gjorda med AdvancedSkin Warm-teknologi som är fukttransporterande, snabbtorkande och värmande. Tightsen har ett vindtätt och vattenavvisande GORE-TEX Infinium-membran på framsidan och stickade paneler baktill som ger bra värme samt bra fukttransport. Invändig dragsko i midjan ger bra passform och med dragkedja i bensluten garanteras att du snabbt och smidigt kommer i och ur tightsen.

Här hittar du Salomon Gore-Tex Sshell Tight (damstorlekar)
Här hittar du Salomon Gore-Tex Sshell Tight (herrstorlekar)