Köpguide: Så springer du säkert i mörkret.

Vinterhalvåret innebär att du ibland behöver springa i mörker, vilket förstås gör att det är extra viktigt att du syns ordentligt i trafiken. Som tur är finns det gott om fiffiga pannlampor, prylar och träningskläder som hjälper dig med det.

Att springa i mörker ställer extra stora krav på dig och din utrustning. Dels vill du ju kunna se ordentligt om du springer på en dåligt upplyst väg eller i skogen, dels behöver du synas ordentligt för att kunna springa säkert i trafiken. Som tur är finns det gott om smarta prylar och tillbehör som kan lösa båda dessa viktiga behov.

Vi börjar med behovet av att kunna se var du sätter fötterna, och den bästa lösningen stavas då förstås pannlampa. I dag finns det ett stort utbud av pannlampor för alla behov, med ljusstarka LED-lampor och batterier som räcker länge utan att väga tungt.

Börja med att fundera på ditt ljusbehov – och då menar vi hur och var du springer. Rör du dig mest i trafikerade stadsmiljöer och på dåligt upplysta park- och cykelbanor? Då räcker det med en liten pannlampa som kan ge lite extra ljus om du behöver det. Dessa är oftast lätta – du märker knappt att du har den på huvudet – och kräver inte särskilt stora batterier.

Välj pannlampa efter behov.
Det är vanligt att moderna pannlampor har funktioner som gör att du både kan justera ljusstyrkan och rikta ljuskäglan där du vill ha den (det vill säga en bit framför dina fötter). Batteriet sitter oftast integrerat i pannbandet och laddas snabbt upp i hemmet. En del pannlampor har även röda varselljus bakåt, med fast eller blinkande sken, för ökad säkerhet i trafikmiljöer.

En pannlampa som Cross Trail 5R från Silva gör att du både ser – och syns.

Ska du springa riktigt långa lopp i skogs- eller bergsmiljöer behöver du ställa högre krav på både ljusstyrka och batterikapacitet. Men även mer avancerade pannlampor är i dag väldigt smidiga och batterisnåla, och har generellt låg vikt – men i stället en större prislapp.

Så välj en pannlampa som sitter skönt, väger lite och som har en ljusstyrka och batterikapacitet som täcker dina behov. När du har bestämt dig för nivå baserat på ditt behov är det viktigt att justera pannlampan så att den sitter skönt och stabilt på ditt huvud under löpning.

Lampor för att se – och synas.
Tänk också på att pannlampan inte bara gör att du ser bättre – den gör också att du blir mer synlig när du springer i trafikerade miljöer. Stäng därför inte av den bara för att du kommer in i ett mer välupplyst område, dra i stället ned på ljusstyrkan (en del pannlampor gör detta automatiskt). Springer du i områden med mycket folk kan det vara trevligt att även vinkla ned ljuskäglan lite för att inte blända mötande – det vill säga så länge du inte behöver ljuset för att se var du sätter fötterna framför dig.

Säkerhetslampan Bee Safe fäster du på kläderna.

Utöver pannlampor finns det även säkerhetslampor som kan fästas på kläderna, runt handleder eller fotleder. Dessa är inte primärt till för att du ska se bättre, utan för att du ska bli mer synlig när du springer. Därför kan man i vissa fall även välja mellan fast och blinkande sken. Fäst dessa lampor lågt på kroppen, gärna på kroppsdelar som rör sig under löpning – händer och fötter är utmärkta val.

Syns bättre i smarta träningskläder.
Nästa steg är att se över dina plaggs synlighet. En enkel lösning för att synas bättre i trafiken är att skaffa en klassisk reflexväst, gärna i en fluorescerande färg, som du bär ovanpå löparjackan. Det är ett enkelt sätt att öka din synlighet i höstmörkret, och en billig investering i din säkerhet. Vill du synas ännu bättre? Då ska du kolla på dessa reflexvästar med inbyggda led-lampor.

En reflexväst är ett enkelt och billigt sätt att synas i trafiken.

Reflexband är också bra och billiga alternativ. De är lätta att fästa runt armar och ben och syns från alla håll. Tänk på att också fästa dessa lågt på kroppen, så att de hamnar i billyktornas ljusflöde – helst runt fotleder och handleder. Även dessa finns med inbyggda ledlampor (som laddas via USB) för ännu bättre synlighet.


919700101101,
Led Reflexband Slap Wrap 2-pack,
LOGILINK,
Detail
Reflexband med inbyggda LED-lampor från Logilink.

I dag finns det även gott om snygga och smarta funktionskläder anpassade för höst- och vinterlöpning med antingen insydda reflexer eller som är tillverkade i reflekterande material. Att välja kläder i kontrasterande ljusa eller fluorescerande färger är ett annat sätt att öka din synlighet i mörkret.

Brooks Run Visible är en kollektion med extra synliga löparkläder och skor.

Men synlighet behöver förstås inte bara handla om att jackan eller tajtsen ska vara i ljusa färger med reflekterande detaljer eller material. En färgglad mössa eller ett par vantar i fluorescerande färg är ett smart komplement, liksom löparbälten i reflekterande material, med plats för dina gels, nycklar och mobilen. Många skotillverkare erbjuder också en del vintermodeller för löpning i synligare färger och med extra mycket reflexdetaljer – smart!

Nio plagg och prylar som gör att du syns bättre i mörkret.

Member
35%
271371101101 SOC RUN REFLECT MITTEN Standard Detail
149:-
229:-

SOC Run Reflect Mitten tum- och fingervantar

Värmande löparvantar som är kombinerade tum- och fingervantar. Ovandelen är helt i reflexmaterial, och kan också vikas ner i en ficka så att modellen kan användas enbart som fingervantar. Tumme och pekfinger har touchscreen-anpassning samt material som är fuktabsorberande.

• Här hittar du SOC Run Reflect Mitten

SOC Run Visible Gear Belt löparbälte

Löparbälte med reflekterande detaljer och elastiskt, justerbart midjeband. Bältet har flera fickor, varav en huvudficka med omlottöppning (19 x 11 cm), samt två fickor i elastisk mesh där den ena har invändig ögla för att fästa en nyckel. Även insidan av bältet har ventilerande mesh för ökad komfort.

Här hittar du SOC Run Visible Gear Belt (en seniorstorlek, justerbart)

Visste du att …
… med reflexer eller kläder i reflekterande material så är du synlig på ungefär 125 meters avstånd för en bilist som kör med halvljus. Utan reflexer krymper avståndet snabbt ner till 20–30 meter.
Sänkt pris
50%
353555101103 SOC M RUN WARM THS Model01 Detail 353555101103 SOC M RUN WARM THS Standard Detail
199:-
399:-

SOC Run Warm THS löpartights med reflexer

Fodrade tights med lågt placerade reflexfält. Tightsen har en borstad värmande insida samt är utrustade med fukttransporterande TCS Airflow-funktion som ger en sval och torr känsla under hela löprundan. De är gjorda i ett stretchmaterial som gör att du enkelt kan röra dig och har mjuka platta sömmar för att minska risken för skav och irritation. Tightsen har även en justerbar midja för individuell passform samt en ficka på benet för smidig förvaring.

Här hittar du SOC W Run Warm THS (damstorlekar)
• Här hittar du SOC M Run Warm THS (herrstorlekar)

Visste du att …
… reflexer i första hand bör placeras på nedre halvan av kroppen – det är där bilarnas strålkastare lyser.
Sänkt pris
49%
353646101102 SOC W RUN WARM ZIP Model01 Detail 353646101102 SOC W RUN WARM ZIP Standard Detail
179:-
349:-

SOC Run Warm Zip löpartröja

Tajt och värmande löpartröja med fukttransporterande TCS Airflow-funktion som ger en sval och torr känsla under hela löprundan. Tröjan har även platta skavfria sömmar, reflekterande detaljer placerade på bland annat ärmslut samt en hög krage med dragkedja.

Här hittar du SOC W Run Warm Zip (damstorlekar)
Här hittar du SOC M Run Warm Zip (herrstorlekar)

Visste du att …
… reflexer på rörliga delar av din kropp, till exempel på underbenen, fotleder och händer eller handleder, gör att det är lättare för dina medtrafikanter att förstå att de möter en löpare!
Sänkt pris
33%
384958101102 CRAFT ADV SUBZ LUMEN VEST W Standard Detail

Craft Adv Subz Lumen Vest löparväst

Löparväst i fluorescerande färg med reflekterande detaljer. Framsida i vindavvisande Ventair-material med vaddering, bakstycke i borstad och stretchig trikå.

Här hittar du Craft ADV Sub Lumen Vest (damstorlekar)
Här hittar du Craft ADV Sub Lumen Vest (herrstorlekar)

Visste du att …
… med ljusa kläder, gärna med inslag av fluorescerande och kontrasterande färger och reflekterande material, så blir du lättare att upptäcka för dina medtrafikanter.
Sänkt pris
36%
384966101103 CRAFT M ADV SUBZ LUMEN TIGHT Model01 Detail 384966101103 CRAFT M ADV SUBZ LUMEN TIGHT Standard Detail

Craft Adv Subz Lumen Tight löpartights

ADV SubZ Lumen Tights är löpartights som håller dig varm vid löpning på vintern. Tightsen är gjorda i ett vindavvisande Ventair Wind-material och har lätt vaddering framtill för ökad värme och komfort. De är även försedda med ett reflekterande tryck framtill och har en dold dragkedja vid bensluten för enkel på- och avtagning samt en bakficka med dragkedja för smidig förvaring.

Här hittar du Craft ADV SubZ Lumen Tights (herrstorlekar)
Här hittar du Craft ADV SubZ Lumen Tights (damstorlekar)Sänkt pris
33%
368457101101 BROOKS W RUN VISIBLE CONVERTIBLE JACKET Model01 Detail 368457101101 BROOKS W RUN VISIBLE CONVERTIBLE JACKET Standard Detail

Brooks Run Visible Convertible Jacket löparjacka

Löparjacka med fluorescerande och kontrasterande färger och många reflexdetaljer. Kan göras om till en väst – stoppa ner ärmar och huva i facket på baksidan när du behöver extra ventilering. Jackan är vind- och vattenavvisande och västen är lätt. Yttertyg helt i återvunnen polyester och återvunnen nylon, innerfoder i 89% återvunnen polyester och 11% elastan.

Här hittar du Brooks Run Visible Convertible Jacket (damstorlekar)
Här hittar du Brooks Run Visible Convertible Jacket (herrstorlekar)Sänkt pris
33%
387592101103 NEW BALANCE W IMPACT RUN LUNIMOUS HEAT JACKET Model01 Detail

New Balance Impact Run Luminous Heat Jacket löparjacka

Impact Run Luminous Heat Jacket har partier med tunnare vaddering som ger bra värme samtidigt som yttertyget skyddar mot blåst. Jackan har två praktiska, öppna fickor i sidorna där du kan förvara exempelvis din mobiltelefon. I ärmsluten har den även reflekterande detaljer och små fickor med dragkedja för exempelvis din nyckel eller bankkort. På ena ärmen sitter en praktisk öppning för din smartwatch eller klocka så att du vet när det är dags att vända hemåt.

Här hittar du NB Impact Run Luminous Heat Jacket (damstorlekar)
Här hittar du NB Impact Run Luminous Heat Jacket (herrstorlekar)

Silva Cross Trail 5R pannlampa

Cross Trail 5R från Silva är en kompakt, flexibel och regntålig pannlampa som passar bra löpning. Silva Intelligent Light anpassar ljuset beroende på var du riktar det, en bred ljusbild nära dig och en smalare ljusbild för sikt längre fram. Batteriet ger 13 timmar på lägsta läget, 8 timmar på mediumläge eller 5 timmar på högsta läget. Batterihållaren på bakhuvudet kan ersättas av en kabelhållare om du vill ha batteriet i fickan eller väskan. Levereras med ett uppladdningsbart 2,0 Ah-batteri (laddas via USB).

• Här hittar du Silva Cross Trail 5R
Pannlampans vikt: 78 g
Batteriets vikt: 89 g
Ljusräckvidd: ca 140 m
Ljuseffekt: 500 lumen
• Laddningstid: ca 3 h

Visste du att …
… en pannlampa inte bara gör att du ser – du syns också bättre. Välj pannlampa efter dina behov – och anpassa ljusstyrkan när ljusförhållandena förändras under rundan.