25 % för dig som är eller blir medlem.



Köpguide: Välj rätt Silva-pannlampa för dig.

När du ska välja en pannlampa för löpning är det viktigt att börja med att fundera på vad du har för behov. Vill du bara ha lite extra ljus för att kunna se var du sätter fötterna på dåligt upplysta avsnitt under dina vanliga löprundor? Eller vill du kunna se ordentligt långt framåt och åt sidorna – så att det nästan känns som att springa i dagsljus oavsett om du är ute i skogen eller i motionsspåret? Är du i behov av funktioner som statusmätare för batteriet och automatiskt styrt ljusflöde? Och hur mycket batteritid behöver du – egentligen?

När du har besvarat de här frågorna är det dags att kika på utbudet, som kan delas in i tre kategorier.

Den första och enklaste kategorin är små och lätta pannlampor med ljusflöde på 200 till 400 lumen (se rutan om lumen längre ner). Dessa är ett bra val för löpning på dåligt upplysta men lättlöpta underlag som parkvägar, motionsspår och grusvägar. Det begränsade ljusflödet gör att dessa inte kräver särskilt stora batterier, vilket i sin tur håller nere både pris och vikt.

Den vanligaste typen av pannlampor specifikt utvecklade för löpning i framför allt terräng har oftast mer avancerade ljusfunktioner, ett ordentligt ljusflöde på 400 till 600 lumen och längre batteritid. Dessa är ett bra val för de flesta typer av löpning, oavsett terräng och tillgång på övrig belysning då ljusflödet enkelt kan justeras efter behov – vilket också innebär att batteriets brinntid kan förlängas.

De mest avancerade pannlamporna är utvecklade för långa tävlingar i extrema bergsmiljöer, där kraven på batteritid och tillförlitlighet är högt ställda – inte minst av säkerhetsskäl. Den här typen av pannlampor används av tävlingslöpare och multisportare som rör sig snabbt i tekniskt utmanande terräng, där man behöver starkt ljus på 1 200 till 3 000 lumen under lång tid. (Det finns ännu starkare pannlampor än så, men de är knappast relevanta för oss löpare.)

Så väljer du rätt lumen efter dina behov.
Lumen 200–400: Lämpligt för löpning på vägar och motionsspår
Lumen 400–600: Funkar för normal löpning på vanliga skogsstigar
Lumen 1 200–3 000: För snabb löpning i tekniskt utmanande terräng

Mycket ljus för pengarna.
Den goda nyheten är att man i dag får väldigt mycket ljus och generöst med batteritid för relativt lite pengar. Detta beror till stor del på den snabba utvecklingen av led-lampor. De har gjort det möjligt att tillverka väldigt små och lätta lampor som kan bli kraftfulla strålkastare – utan att dra särskilt mycket batteri.

Men även batterierna har blivit bättre de senaste åren. Det finns flera olika typer av uppladdningsbara batterier från Silva att komplettera din pannlampa med om du vill ha mer batteritid – eller om du behöver ett reservbatteri för de där riktigt långa passen. Även lösa batteriboxar för vanliga AAA-batterier finns som tillbehör. Flera av Silvas batterier eller batteriboxar, som du fäster baktill på pannlampans band, har dessutom ett smart, inbyggt rött varselljus för ökad säkerhet i trafiken.

Det kan vara bra att tänka på att löpning i låga temperaturer kan förkorta batteriets brinntid. Vill du undvika det kan du bära batteriet i en ficka nära kroppen för att det ska hålla sig varmt – det enda som behövs då är en förlängningssladd. Ett fulladdat extrabatteri nedpackat i ryggsäcken eller fickan kan också vara en bra försäkran på längre turer.

Lagom är bäst.
En pannlampas ljusstyrka anges oftast i lumen, som är en enhet för ljusflöde. Att kolla på lampans lumenvärde kan alltså vara till hjälp för dig som letar efter en pannlampa som motsvarar ditt behov (se rutan). Tänk bara på att inte välja en pannlampa som är onödigt ljusstark eftersom det kräver ett större batteri – vilket både är dyrare och tyngre.

Men för de flesta är ljusstyrkan faktiskt inte ens särskilt viktig då vi löpare rör oss relativt långsamt jämfört med till exempel längdskidåkare eller mountainbikecyklister. De flesta pannlampor för löpning har helt enkelt tillräckligt med ljus för att du både ska kunna se och synas i mörkret, särskilt om du oftast löptränar på landsvägar, grusvägar, cykelbanor eller promenadvägar som inte är upplysta.

Om du behöver en pannlampa för långa ultralopp, eller tävlingar i bergsmiljö, måste du däremot ställa höga krav på allt från ljusstyrka till batteritid. En annan aspekt att tänka på är pannlampans pålitlighet i svåra väderförhållanden. Du vill inte upptäcka att din pannlampa inte tål vatten när du ska springa nerför ett fjäll mitt i natten. Av den anledningen är alla Silvas pannlampor minst IPX5-klassade, vilket innebär ett fullgott skydd mot regn.

Det här är lumen.
Ljusstyrka anges i lumen (lm), som är det vanligaste måttet för att beskriva hur starkt ljusflödet i led-lampor är.

Ljusbilden – en viktig aspekt.
Ljusbilden, alltså hur ljuset sprids framför dig, är minst lika viktig som ljusstyrkan för en löpare. När du springer i mörkret vill du ha bra belysning framför fötterna, men du vill även kunna se en bit framför dig – särskilt om du springer i terrängen – så att du kan planera din färdväg.

De flesta föredrar en jämn och mjukt graderad ljusbild från periferin mot centrum. En allt för skarpt avgränsad ljuskägla – tänk strålkastare – gör att det kan kännas som att springa i en tunnel. En sådan ljusbild gör att man också behöver röra mer på huvudet för att rikta ljuset dit man behöver det, jämfört med en mer mjukare och bredare ljusbild som även lyser upp periferin.

Med en bra ljusbild behövs inte heller ett så högt lumenvärde för att du ska uppfatta ljusstyrkan som tillräckligt stark för löpning – vilket också innebär att batteriet räcker längre. Moderna pannlampor har som regel dessutom flera olika ljuslägen så att du kan justera ljusflödet – och därmed även förlänga batteritiden – utifrån behovet för stunden.

God passform är A och O.
Att pannlampan är lätt och sitter bra på huvudet är A och O, särskilt i en sport som löpning där vi rör oss ganska mycket i det vertikala planet. En bra pannlampa ska knappt märkas när du springer – och du ska inte behöva spänna åt den så hårt att du får ont i huvudet av den.

Ett alltför smalt pannband (huvudselen) kan både leda till att lampan rör sig onödigt mycket och att den inte sitter så skönt på huvudet. Det är alltså ingen slump att samtliga Silvas pannlampor har breda band som är lätta att justera under löpning. Men det är ändå smart att testa att springa och hoppa med lampan på huvudet i affären innan du slår till.

Läs också: Så springer du säkert i mörkret.

Sex bra pannlampor för löpning från Silva.

Silva Terra Scout XT

Terra Scout XT har en ljuseffekt på 350 lumen och en räckvidd på upp till 70 m. Den har två LED-ljus; ett vitt standardljus och ett rött ljus för bevarat mörkerseende. En stor av-/påknapp gör att den är lätt att använda även med handskar och en batteriindikator hjälper dig att hålla koll på batterinivån. Kompatibel med det uppladdningsbara batteriet Silva Hybrid Battery (1.25 Ah, köps separat) och standard AAA-batterier. Batteritid: min-läge=ca 70 h, maxläge=ca 30 h

• Här hittar du Silva Terra Scout Xt
Vikt (endast pannlampa): 51 g
Ljuseffekt: 350 lumen
• Drivs av 3 AAA-batterier (vikt: 33 g)

Silva Explore 4

EXPLORE 4 är en lätt och vattentät pannlampa med Silva Intelligent Light-teknologi som anpassar ljuset beroende på var du riktar det; en bred ljusbild nära dig och en smalare ljusbild för sikt längre fram. Förutom vitt standardljus har den även ett rött ljus för mörkerseende och orange för kartläsning. Batteriindikator och strömsparläge på 10 lumen för exempelvis läsning. Vattentät IPX7-klass: klarar att vara under vatten i 30 minuter på max 1 meters djup.

Här hittar du Silva Explore 4
• Ljusräckvidd: ca 85 m
• Ljuseffekt: 400 lumen
• Batteri: 3xAAA alkaliska batterier

Silva Cross Trail 5r

Cross Trail 5R har Silva Intelligent Light-teknologi som anpassar ljuset beroende på var du riktar det, en bred ljusbild nära dig och en smalare ljusbild för sikt längre fram. Lampans Flow Light-teknik justerar även ljusbilden efter tempot i din aktivitet. Det lätta och uppladdningsbara 2,0 Ah-batteriet ger 13 timmar på lägsta läget, 8 timmar på mediumläge eller 5 timmar på högsta läget. Batteriindikator samt ett reservläge som justerar ljuset automatiskt och ger 30 minuters garanterat ljus. Batterihållaren kan ersättas av en kabelhållare som gör att du kan ha batteriet i fickan eller väskan.

• Här hittar du Silva Cross Trail 5r
Pannlampans vikt: 78 g
Batteriets vikt: 89 g
Ljusräckvidd: ca 140 m
• Ljuseffekt: 500 lumen

Silva Cross Trail 7XT

Mångsidig pannlampa som passar bra för såväl löpning som cykling och skidåkning. SILVA Flow Light-teknologi som anpassar ljuskäglan efter hastighet. Även utrustad med Silva Intelligent Light som är en ljusspridningsteknologi som kombinerar vidvinkelflodljus med en strålkastare med lång räckvidd, vilket ger ett synfält som är både brett och långt. Batteriindikator, fyra ljuslägen samt reservläge som ger minst 30 minuters extra batteritid. Stor på-/avknapp för enkel användning med handskar.

• Här hittar du Silva Cross Trail 7XT
Vikt med batterier: 207 g
Laddningsbart 3,5Ah-batteri (USB-C)
Ljusräckvidd: ca 60 m
Ljuseffekt: 600 lumen
Batteritider: 16h i min-, 11h i med- och 8h i max-mode
• Förlängningssladd, USB-laddningskabel samt fästen för hjälm och cykel medföljer

Silva Trail Speed 5XT

TRAIL SPEED 5XT från Silva passar bra för stigcykling, skidåkning eller längre löppass i tuff terräng. Silva Intelligent Light-teknologin anpassar ljuset beroende på var du riktar det, en bred ljusbild nära dig och en smalare ljusbild för sikt längre fram. Flow Light-teknik justerar även ljusbilden efter ditt tempo. Batteriindikator och reservläge som ger 30 minuters garanterat ljus. Batterihållaren kan ersättas av en kabelhållare så att du kan ha det uppladdningsbara batteriet i fickan eller väskan. En stor på- och avknapp gör den lätt att använda med handskar.

• Här hittar du Silva Trail Speed 5XT
Pannlampans vikt: 86 g
Pannlampans vikt (inklusive batterier): 321 g
Ljusräckvidd: ca 160 m
Ljuseffekt: 1 200 lumen
Batteritid: 40 h på lägsta, 16 h på medium eller 10 h på max
• Flera fästen medföljer

Silva Exceed 4R

Mångsidig multifunktionslampa med teknologin SILVA Flow Light som anpassar ljusbilden efter ditt tempo. Silva Intelligent Light är en ljusspridningsteknologi som kombinerar vidvinkelflodljus med en strålkastare med lång räckvidd, vilket ger ett synfält som är både brett och långt. Batteriindikator samt ett boost-läge som ger extra kraftfullt ljus på 2300 lumen. Nackplattan kan bytas mot en kabelhållare om du vill bära batteriet i fickan. Reservläge ger minst 30 minuters extra batteritid. Stor på-/avknapp för enkel användning med handskar.

• Här hittar du Silva Exceed 4R
Vikt med batterier: 207 g
Laddningsbart 3,5Ah-batteri (USB-C)
Ljusräckvidd (max mode): ca 220 m
Ljuseffekt: 2 000 lumen
• Batteritid vid olika ljuslägen: 20h i min-, 6h i med- och 4h i max mode