Varför är leken viktig?

Vi ställde frågan till Calle Gustafsson på Friends.


Vad har leken för betydelse inom idrott?

Organisationen Friends står på barnens sida i alla sammanhang. Deras uppdrag är att stoppa mobbning både i skolan och inom idrottsföreningar i Sverige, och därför är de en naturlig samarbetspartner till oss. Friends sitter inne med mycket kunskap om barns mående och vad som är viktigt i för barns ska känna sig trygga och må bra, därför bad vi Friends utveckla deras syn på leken inom idrott.


Varför är lek i sport så viktigt?

Lek inom idrott är viktigt av flera skäl. Om vi tittar på uppdraget som Riksidrottsförbundet (RF) har gett svensk idrott så ska barn- och ungdomsidrott vara allsidig och varierande, den ska bedrivas för att de aktiva ska ha roligt men också givetvis att må bra och utvecklas. Genom lekfulla aktiviteter inom idrott och ”idrottsspecifik lek” får barn möjlighet att utforska och utveckla tekniska, taktiska och psykologiska färdigheter. Extra viktigt är att idrotten för unga förknippas med glädje, det bidrar till en positiv upplevelse av rörelse och främjar en livslång lust att vara fysiskt aktiv.

En lekfull och inkluderande miljö minskar också risken för kränkningar och mobbning. Genom att fokusera på glädje och gemenskap i idrottsaktiviteter skapas en tryggare atmosfär där alla barn känner sig välkomna och delaktiga. Får vi en trygg grupp som värnar om varandra och har kul tillsammans så kommer de också lära sig mer under träningar och tävlingar.

Idrottens strukturerade miljö erbjuder unika möjligheter att kombinera lek med lärande, där barn kan utveckla specifika färdigheter och samtidigt ha roligt.


Finns det några vetenskapliga studier som stöder tesen om lekens betydelse inom idrott (särskilt barnidrott)?

Ja, det finns flera vetenskapliga studier som stöder lekens betydelse inom idrott, inte minst kommer de fram till det som beskrivs i frågan tidigare. Alltså att leken är viktig för att idrotten ska uppleves som rolig och lustfylld och att lek inom idrott är utvecklande av så väl fysiska förmåga, utveckla kreativitet och psykologiska färdigheter (Forsman et al., 2016).

Leken är en väsentlig del av barnidrotten och ska inte nödvändigtvis ses som en motsats till tävling. Tävling kan integreras som en del av leken på barnens villkor. Denna syn på lek och tävling betonar vikten av att anpassa idrottsaktiviteter efter barns behov och utvecklingsnivå, vilket främjar en hälsosam inställning till idrott och fysisk aktivitet (Hjelm, 2012)

Sammanfattningsvis så kan vi säga att vetenskaplig forskning stöder att lek inom idrotten är avgörande för barns allsidiga utveckling. Genom lekfulla aktiviteter kan barn utveckla sina fysiska färdigheter, sociala relationer och kognitiva förmågor, vilket lägger grunden för ett livslångt intresse för fysisk aktivitet och hälsa.



Hur ska jag som tränare för barn eller ungdomar tänka när det gäller lek på träning?

Barn idrottar av olika anledningar. Vissa barn och unga drivs av tävling och prestation, vissa av utveckling, vissa av social gemenskap och andra av att ha kul och att det är avkoppling från annat, exempelvis skolan. För dig som ledare är det viktigt att bära med dig detta och att dina träningar har inslag som tilltalar alla för att barn ska vilja stanna inom idrotten. Ett sätt kan vara att använda sig av lek och att integrera lek i träningen för att skapa en positiv och utvecklande miljö. Som nämnts tidigare så betonar Riksidrottsförbundets riktlinjer för barn- och ungdomsidrott att verksamheten ska präglas av allsidighet och variation, där lekfullhet är central för både fysisk och mental utveckling.

För att främja en trygg och inkluderande miljö rekommenderar vi på Friends att träningen utformas så att alla barn känner sig välkomna och delaktiga. Genom att fokusera på glädje och gemenskap minskar risken för kränkningar och exkludering. Det är viktigt att som tränare vara lyhörd för barnens behov och uppmuntra dem att uttrycka sina åsikter, vilket stärker deras delaktighet och självförtroende.


Enkla tips till dig som tränare:

Integrera lek i träningen: Använd lekfulla övningar för att utveckla både fysiska färdigheter och sociala relationer.

Skapa en inkluderande atmosfär: Se till att alla barn känner sig välkomna och delaktiga, oavsett bakgrund eller förmåga.

Främja glädje och gemenskap: Fokusera på att träningen ska vara rolig och uppmuntra samarbete mellan barnen.

Uppmuntra delaktighet: Ge barnen möjlighet att påverka träningens innehåll och lyssna aktivt på deras idéer och önskemål.

Genom att följa dessa riktlinjer bidrar du till att skapa en positiv och utvecklande träningsmiljö för barn och ungdomar.


Hur ska jag som förälder ta upp den här frågan med mitt barns tränare?

Om du som förälder har en fråga eller fundering kring hur ledare planerar och genomför sina träningar så är det viktigt att du ställer den frågan till dina barns ledare. Ställ frågan ärligt och nyfiket utan att vara dömande och gör det gärna i ett tidigt skede så att du inte irriterar dig på saker eller väntar för länge. Det viktigaste är att alla vuxna runt barnen samarbetar och tillsammans strävar mot att få en så trygg och inkluderande miljö för barnen som möjligt.

Om du som förälder upplever att dina barns tränare har en allt för prestationsinriktad träning eller ledarstil och glömt lekens betydelse inom idrotten och inte är villig att lyssna på dina frågor eller synpunkter så kan du kontakta ansvarig på föreningen. Alla idrotter med ett idrottsförbund som ligger under riksidrottsförbundet ska följa deras riktlinjer om barn och ungdomsidrott där allsidighet och lek understryks.


Varför leker även vuxna elitspelare?

Elitidrottare leker av flera anledningar, trots att de befinner sig på den högsta nivån inom sin idrott. Den viktigaste anledningen är precis som för barn och unga, alltså att genom lekfulla inslag i träningen utveckla sin kreativitet, teknik och reaktionsförmåga m.m. på ett mer naturligt sätt än genom strikt strukturerade övningar. Även för vuxna så bidrar lek också till att behålla glädjen och motivationen i en annars kanske hård och krävande träningsvardag.

Kanske det viktigaste är att lek spelar en viktig roll i lagidrotter genom att stärka gruppdynamiken och relationerna mellan spelarna. När träningen innehåller lekfulla moment skapas en positiv atmosfär som ökar sammanhållningen i laget.

En annan viktig aspekt är lekens roll i att hantera stress. Elitidrottare utsätts för stor press, både mentalt och fysiskt, och lek fungerar som en form av återhämtning. Genom att införa lekfulla inslag i träningen kan spelarna slappna av, vilket i sin tur kan förbättra deras prestation under tävling. För att få ut det mesta av svensk idrott bör leken vara en naturlig och värdefull del av idrotten på alla nivåer – från barnidrott till den absoluta eliten.


Calle Gustafsson, programchef på Friends.


För att ha kul måste man vara trygg.

Organisationen Friends arbetar mot mobbning både i skolan och inom idrottsvärlden. De har tagit fram en rad övningar och lekar speciellt för dig som är involverad i barnidrottens värld. Använd er av dem i er verksamhet så skapar ni fina förutsättningar för en trygg grupp och förebygger mobbning och andra kränkningar.

Stadiums initiativ för
ett lekfullt idrottande:


Hur är klimatet i er förening?


Här finns kostnadsfria övningar, kunskap och material från Friends.
En mjukare kultur är bara ett klick bort!


För ledare.

Redskap för att skapa en trygg miljö.

Läs mer


Friends Aid Kit.
En förbandsväska för in- och utsidan.

Läs mer


Hör av dig till Friends.
Vi finns för dig som behöver råd och stöd.

Kontakta Friends



Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare

För att du ska vara säker på att webbsidan fungerar korrekt så rekommenderar vi att du använder en annan webbläsare än Internet Explorer.