25 % för dig som är eller blir medlem.

Heta derbyn: England

Två av de rikaste klubbarna i världen kämpar mot varandra i samma stad. Tidigare var Manchester United helt dominanta i England, men under det senaste decenniet har Manchester City blivit landets nummer ett.
– Vi har mycket pengar som gör att vi kan köpa otroliga spelare, säger Pep Guardiola.

Manchester City och Manchester United är två starka i fiender i Englands tredje största stad. Under det senaste decenniet har rivaliteten vuxit fram på allvar och i takt med Manchester Citys framgångar har greppet om staden inte varit lika självklart som förut. På tiden då allt i Manchester kretsade kring United, som radade upp ligatitlar och oftast gick långt i Champions League.

United är Englands mest framgångsrika ligaklubb. Sir Alex Ferguson tog över som manager 1986 och ledde klubben in i en lång storhetstid. Med skotten vid rodret vann Manchester United ligan 13 gånger och klev förbi Liverpool som mesta mästare. Under de gyllene åren vann man även Champions League två gånger, 1999 och 2008.

2009 började Sir Alex Ferguson att kalla City för ”noisy neighbour” när grannen började att utmana United och övriga toppklubbar om tronen i Premier League. ”The Red Devils” vann sin senaste ligatitel 2013 när Ferguson slutade och sedan dess har de blivit omsprungna av Manchester City som tagit hem fyra av de nio senaste ligatitlarna. Under ledning av Pep Guardiola är City också på väg mot ett nytt ligaguld.

– Vi har mycket pengar som gör att vi kan köpa otroliga spelare. Utan kvalitetsspelare hade vi inte kunnat lyckas med detta. Spelarna är fantastiska och har en otroligt bra relation med varandra. De spelar varje match för att vinna, säger Pep Guardiola.

I Manchester har enorma summor pengar spenderats på spelare med olika utfall. Sedan Sir Alex Ferguson slutade som manager efter 26 år i klubben har United inte lyckats leva upp till de höga kraven. David Moyes, Louis van Gaal och José Mourinho har alla misslyckats med jobbet trots att de fått göra dyra värvningar som Paul Pogba, Romelu Lukaku och Angel Di Maria.



Samtidigt har invärvade stjärnor som Raheem Sterling, Kevin De Bruyne, Ruben Dias gjort Manchester City till en stormakt i Europa. Klubben har visserligen inte lyckats vinna Champions League ännu, men de ljusblåa leder Premier League överlägset just nu och har vunnit 15 ligamatcher i rad.

– Pep Guardiola har utvecklat ett lag. Det får en att tänka på Sir Alex Ferguson som byggde fantastiska lag under tre eller fyra år. Sedan ändrade Ferguson och byggde ett annat fantastiskt lag. Det som hände i United är vad Pep Guardiola håller på att göra i Manchester City just nu. De är hungriga och spelar bra fotboll – så på ett sätt håller Guardiola på att bygga en andra våg i Manchester City, säger den förre United-spelare Gary Neville.

Men United är inte lika långt ifrån lokalrivalerna längre. Sedan Ole Gunnar Solskjaer tog över efter José Mourinho har Manchester United etablerat sig i toppen på nytt. Under norrmannens första säsong slutade laget trea och den här säsongen ledde man Premier League ett tag. Klubben har också fått bättre utdelning på värvningarna där Bruno Fernandes är det tydligaste exemplet. Portugisen har varit en av ligans bästa spelare sedan han kom i fjol och bildar en urstark offensiv tillsammans med Edinson Cavani, Marcus Rashford och Anthony Martial.

– Framstegen som de har gjort under de senaste halvåret, att till och med diskutera att Manchester United ligger högst upp i tabellen… det är ett riktigt framsteg. Nästa del är den svåraste. Om man vill vinna ligan måste man kunna vinna de täta matcherna. Det har United inte riktigt visat ännu, säger förre United-kaptenen Roy Keane.

Andra heta derbyn i England


North London Derby, Tottenham vs Arsenal

Två klubbar i London som inte gillar varandra är Tottenham och Arsenal. Mötet kallas för ”North London derby” och rivaliteten grundar sig i det geografiska läget. Den första matchen mellan klubbarna spelades 1887, men det var först 1913 som motsättningarna tog fart. Då flyttade nämligen Arsenal från sydöstra London till området området Highbury i de norra delarna. Flytten väckte arga känslor hos Tottenham-anhängarna som ansåg att Highbury var deras territorium. Sedan dess Tottenham och Arsenal utgjort ett av de hetaste derbyna i England.
En övergång som blivit kontroversiell mellan klubbarna är när Sol Campbell flyttade från Tottenham till Arsenal 2001. Den förre landslagsbacken hade kommit upp från Spurs ungdomsverksamhet och gjort 255 ligamatcher för klubben, men valde att byta till ”The Gunners” till supportrarnas stora ilska. Campbell fick smeknamnet ”Judas” och möttes av en visselorkan när han återvände till White Hart Lane.
Av de de två North London-klubbarna är Arsenal mest framgångsrika med 13 ligatitlar och 14 segrar i FA-cupen. Under de senaste åren har däremot Tottenham varit bäst i området – fyra säsonger i rad har de slutat högre upp i tabellen än Arsenal. Spurs gick även till Champions League-final för två år sedan där de förlorade mot Liverpool.



Merseyside Derby, Liverpool vs Everton

Mötet mellan Liverpools blå och röda lag har ibland kallats för ”det vänskapliga derbyt” på grund av att många familjer i staden har delade klubbsympatier. På planen är det däremot raka motsatsen. Ett derby på Anfield eller Goodison Park brukar betyda passion, närkamper och heta känslor. Under Premier League-eran har inget annat möte resulterat i fler röda kort (23) än i Merseyside-derbyt. Först har förre Liverpool-kaptenen Steven Gerrard och förre Everton-kaptenen Phil Neville (två utvisningar var).
Om man tittar på prisskåpet är Everton solklar tvåa bakom Liverpool. ”The Toffees” är visserligen fyra i England med nio ligatitlar, men har inte vunnit något sedan man tog hem FA-cupen 1995 med Anders Limpar i laget. Liverpool är å andra sidan en europeisk stormakt med 19 ligatitlar och sex segrar i Champions League. I 30 år hade man en ligatorka, men under ledning av Jürgen Klopp vann Liverpool ligan i fjol med stjärnor som Virgil van Dijk, Mohamed Salah och Sadio Mané i laget.


Dockers Derby, West Ham vs Millwall

En av de längsta och mest intensiva rivaliteterna i engelsk fotboll. West Ham och Millwall har sitt ursprung i östra London, på var sin sida av floden Themsen, där rivaliteten inleddes i slutet av 1800-talet. Båda lagens supportrar var främst hamnarbetare som jobbade för konkurrerande företag och det skapade ett stort hat mellan klubbarna som är högst aktuellt än idag. Rivaliteten mellan West Ham och Millwall är ökänd för sin huliganism och det har även gestaltats i flera filmer och böcker, bland annat Green Street Hooligans som släpptes 2005.
Eftersom Millwall inte spelat i högstaligan sedan 1992 har klubbarna inte stött på varandra på länge. Det senaste mötet var 2012 när West Ham spelade i andraligan och vann med 2–1 på Boleyn Ground.