Välj rätt vätskeryggsäck för löpning, skidåkning och cykling

Vätskeryggsäckar är idag en del av många idrottares standardutrustning, oavsett om det rör sig om löpning, längdskidåkning eller cykling. Och det är inte svårt att förstå varför. Med ryggsäcken får du inte bara med dig nödvändig vätska och energi, utan också kläder och utrustning som gör långpasset både skönare och säkrare. För en maximal ryggsäcksupplevelse under träning är det viktigt att välja rätt modell. Vi hjälper dig!

RYGGSÄCK ELLER VÄST?
För träningspass på under en timme fungerar en vätskeväst eller rentav ett vätskebälte bra. Men för längre träningspass och för att kunna ha med dig kläder för att möta snabba väderomslag, lite mer energi än vad som ryms i några energibars och kanske ett första-hjälpen-kit, behöver du det extra utrymmet som en vätskeryggsäck ger.

En vätskeryggsäck eller vätskeväst innehåller eller är förberedd för en vätskeblåsa varifrån en slang löper ut och längs med ena axelremmen. Munstycket öppnas ofta genom att man biter i det.


Foto: Salomon.

VÄLJ RÄTT STORLEK
Olika ryggsäckar skiljer sig åt främst genom olika kapacitet och hur de sitter på kroppen. När det gäller kapacitet är det en bra grundregel att välja en så liten ryggsäck som möjligt, utan att kapaciteten begränsar dig.

En säck på 2-4 liter (total volym, inte vätskevolym) räcker om du bara behöver vätska och lite mat, som vid pass på upp till ett par timmar. Om du planerar längre pass, och i synnerhet om du tränar i skogen långt från befolkade samhällen, är det en god idé att använda en säck på kanske 10 liter. Då kan du få med dig extra kläder, mer mat och utrustning som en värmefilt och första förband.

När det gäller mängden vätska bör du välja en så stor säck att du kan få med dig upp till en liter per timme som du är ute. Generellt gäller att konditionsidrottare gör av med uppåt 1,5 liter vätska per timme, men kroppen kan inte tillgodogöra sig mer än som mest en liter per timme. (Resterande vätskeförlust behöver alltså kompenseras efter träningen.) Hur mycket just du behöver dricka under ett pass beror förstås på flera faktorer som ditt individuella behov, graden av ansträngning och inte minst hur varmt det är under ditt pass.

PASSFORM ÄR A OCH O

Få saker är så irriterande och humörsänkande som en ryggsäck som studsar och kränger när du tränar. En bra passform borde alltså stå överst på din kravlista. Helst ska ryggsäcken sitta så tajt att du knappt tänker på att du har den på ryggen. Här spelar möjligheterna till justering av säcken en viktig roll.

För maximal komfort behöver axelremmarna, bröstremmen och höftremmen vara breda och också ventilerade. Så ser för all del de flesta vätskeryggsäckar ut, men med en viss variation. Att höftbältet inte är för smalt eller utformat så att det skaver är särskilt viktigt för dig som löp- eller skidtränar. På cykeln rör du dig på ett annat sätt än vid dessa aktiviteter, vilket gör att ryggsäcken inte tenderar att svänga fram och tillbaka på samma sätt – en rörelse som framför allt höftremmen ska hindra.

Förlita dig inte allt för mycket på vad andra säger om komforten hos olika ryggsäckar. Visserligen kan du komma långt i valet av en välsittande ryggsäck genom att exempelvis läsa tester, men eftersom kroppsform och -storlek påverkar passformen gör du klokt i att själv testa olika modeller.

Det enda sättet att veta vilken säck som sitter bra på just dig är alltså att testa!

För att vara på säkra sidan när du testar är det en god idé att göra det med de kläder du ska använda vid träning, eftersom valet av kläder kan påverka hur ryggsäcken sitter mot kroppen.


Foto: Salomon.

SMARTA FACK FÖR SMART ANVÄNDNING
Det är en sak att kunna få med sig utrustningen under ett träningspass, en annan att hitta rätt pryl när man väl behöver den. En säck som bara är just en säck – där allt samlas i botten – skulle vara tämligen oduglig i det avseendet. Därför ser heller inga träningsryggsäckar ut så. Istället har de fack av olika slag, så att du enkelt når sådant som mobil, plånbok och energibars utan att behöva stanna och ta av dig ryggsäcken.

Utformning av facken och hur de är placerade skiljer sig förstås mellan olika modeller. Här kan det vara en bra idé att fundera igenom hur du kommer att använda ryggsäcken, även om detta knappast hör till de viktigaste kriterierna när du väljer modell. Passform och komfort är förstås betydligt viktigare.

FÖR LÄNGDSKIDOR – VÄLJ EN FRYSSÄKER MODELL
Tränar du för Vasaloppet? Eller bara njuter av långa pass på skidorna? Då behöver du välja en ryggsäck med ett fryssäkert vätskesystem. Visserligen lär inte vätskan i själva säcken frysa, eftersom den sitter nära kroppen. Men slangen som leder vätskan ut från säcken behöver vara isolerad, annars finns en risk att vattnet fryser i den under längre skidpass.

I övrigt fungerar en löparryggsäck bra även när du ger dig ut i spåret.

FÖR CYKLING
Om du hittar en ryggsäck som fungerar bra för löpning och skidåkning lär du utan problem kunna använda den även när du ger dig ut på cykeln. Oavsett om det handlar om landsvägscykling eller stigcykling. Men om du vill maximera ryggsäcksupplevelsen på cykel väljer du en särskild, cykelanpassad modell. Eftersom kroppens position och rörelsemönster är annorlunda på cykeln, ser också en sådan modell något annorlunda ut.

Den främsta skillnaden handlar om midjeremmen. En bred midjerem, som är att föredra vid löpning och skidåkning, riskerar att sitta i vägen och skava i en framåtlutad position på cykeln, exempelvis.

En cykelryggsäck kan också ha finesser som ett nät eller annan hållare för cykelhjälmen, så att du har någonstans att göra av den under gängets obligatoriska fikapaus.


TÄNK PÅ ATT

  • Välj en så liten ryggsäck som möjligt – för maximal komfort
  • Pröva ryggsäcken – går den att justera för optimal passform?
  • Är remmarna ventilerade?
  • En lite rymligare ryggsäck ska gå att komprimera
  • Vintersporter kräver vätskesystem med isolerad slang

VISSTE DU ATT

...du gör av med uppåt två liter vätska i timmen under träning på motionsnivå?
...kroppen inte kan ta hand om mer än under 1 liter vätska i timmen?