Black week på Stadium – upp till 60% rabatt på utvalda produkter Shoppa

3 pilgrimsmål på cykel

Det finns många cykelleder som är hänförande, vissa mer än andra. Här är 3 pilgrimsmål i världen för cyklister.

Mallorca, Spanien
Enligt många är det optimala för- och eftersäsongsresmålet. Varje vår beräknas ungefär 40000 cyklister från hela världen vallfärda hit. Klimatet tillåter kortbralla redan tidigt på säsongen och cykelkulturen blomstrar här. Bergsetapper och slingrande vägar med bra asfalt och cykelvana bilister.


Gran Canaria, Spanien
Cyklingen på Gran Canaria har tagit fart under senare år främst på den södra delen av ön. Även norra delen, vid Las Palmas, bjuder på cykling men då är du hänvisad till motorväg för att ta dig ur storstaden. Söderöver är dock vägarna mindre trafikerade och du når lättare bergen där landsvägscyklingen blir riktigt intressant. Det finns gott om bra stigningar och uthyrarna jobbar med allt bättre material.


Mont Ventouc, Frankrike
En av de mest mytomspunna stigningarna som brukar figurera i Tour de France. Det var här den italienska cyklisten Marco Pantani vann en av sina största segrar i Tour de France år 2000. Här har det skapats cykelhistoria ända sen det 1912 meter höga berget för första gången cyklades i Tour de France 1951 (13 gånger sen dess har berget klättrats i Tour de France).


Från byn Bédoin är det 22 kilometers brant uppförsbacke till toppen. Väl uppe har du då tillryggalagt 1610 höjdmeter, med en snittlutning på 7,1 procent och en maxlutning på över 10 procent.

Sverige då?
Sverige har en del bra landsvägscykling men vill du ha höjdmeter i Sverige får du i princip söka dig till skidorterna. Visst går det att hitta en och annan stigning men Alpernas ihållande underbara uppförsbackar plus serpentiner och bergspass är helt enkelt outstanding.Stadiums sortiment av cyklar hittar du här, och cykeltillbehör här!