På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Så väljer du rätt ryggskydd

Ett bra ryggskydd kan förhindra allvarliga skador i skidbacken. Men det gäller att prova noga och välja rätt storlek. Mattias Nordström, säljare på Stadium, guidar oss genom utbudet.

Hur fungerar ett ryggskydd?
– Moderna ryggskydd består av en mjuk platta som hårdnar när det utsätts för ett slag. Det ligger tätt mot ryggen och formas av din kroppsvärme. Exempel på material är VPD i svenska märket POC och D3O som bland annat finns i vissa av Everests modeller. Sedan finns det även klassiska ryggskydd med ett hårt skal av plast.

Vad ska man tänka på när man väljer modell?
– Viktigast är att ryggskydd aldrig får vara för stora. Då är det bättre att köpa ett för litet. Skyddet ska absolut inte sticka upp i nacken, det kan vara direkt farligt om du får en smäll. Sen måste man prova sig fram så man hittar ett skydd som sitter skönt. Vissa föredrar ett skydd med väst, andra gillar axelremmar bättre, det beror bland annat på hur mycket svank man har.

Finns det några knep för att hitta rätt storlek?
– Ja, det finns ett enkelt test du kan göra. Ta på dig ryggskyddet, sätt dig ner och böj huvudet bakåt. Då ska skyddet inte nudda nacken, det ska inte ens vara i närheten. Ett vanligt misstag är att folk tror att skyddet ska täcka hela ryggen och köper för stort. Man bör också vrida på överkroppen åt sidorna så man känner att det är följsamt och inte skaver. Köper du online är ett första steg att följa storlekshjälpen i produktbeskrivningen.

Varför är det så viktigt att bära ryggskydd?
– Det började som ett skydd för friåkare som vill åka fort. Då kan man ju skada sig riktigt illa om man faller. Men i dag är det lika mycket ett skydd när man står still i backen och riskerar att bli påkörd bakifrån. Eller om du har en hård termos i ryggsäcken och ramlar.

Ser man några nya trender inom ryggskydd?
– De moderna mjuka skydden blir allt mer populära. Materialet har dessutom blivit tunnare, så att skyddet känns smidigare. Sen kommer det allt fler mindre ryggskydd för juniorer, men för de allra yngsta kan skydden ändå vara för stora.


Du hittar hela vårt utbud av ryggskydd här.