Erbjudande! Sänkta priser på utvalda skor och stövlar! Gäller t.o.m. 25/8. Erbjudande! Sänkta priser på utvalda skor och stövlar! Gäller t.o.m. 25/8.Shoppa

Löparskor vs. träningsskor

Vad är det egentligen för skillnad på löparskor och träningsskor? Vi har frågat Helena Nässén som är expert inom fot- och löpstegsanalys.

När det vankas höst är det många som går från löparspåret utomhus och letar sig in i gymmet för att träna. Men tänk på att det är skillnad på löparskor och träningsskor.

Den största skillnaden
Det finns minst en sko för varje träningsform. Men vad är den generella skillnaden på just löparskor och träningsskor?


– Generellt har löparskor mer dämpning än träningsskor. Löparskons uppbyggnad är även, logiskt nog, anpassad för just löpsteg. Träningsskor har ofta har mindre dämpning, eller ingen alls, säger Helena Nässén som utbildar Stadiums personal i fot- och löpstegsanalys. Hon poängterar dock att alla varumärkens skor har skillnader på detaljnivå.

Det finns träningsskor som är anpassade för att kunna användas vid styrketräning då du lyfter tungt. Men även annan träning där du utför övningar i sidled, snabba förflyttningar åt olika håll eller höga hopp rakt uppåt, exempelvis. Dämpningen och skons stabilitet (material och så vidare) är då anpassad därefter, det vill säga en stabilt utformad sko ofta med en jämn dämpning över hela sulan eller med fokus på hälen.

– Lyfter du tunga vikter bör du däremot kika efter skor som inte har så mycket dämpning alls. Om du använder stumma skor får du bättre kontroll över fötterna vid tyngre lyft, då dämpning i dessa fall kan vara instabilt, säger Helena.

Löparskor har, som sagt, ofta mer dämpning än träningsskor. Detta för att belastningen är högre och mer konstant när du springer än om du är inne på gymmet. Löparskons dämpning och stabiliserande uppbyggnad är anpassad för att transportera kroppen framåt. När du springer bör vikten läggas i mitten eller längre fram på foten vid fotisättningen, och löparskons dämpning är alltså anpassad därefter.

– Dessutom är sulans grepp mer slitstark och anpassad för att du inte ska halka, kunna ta ordentliga frånskjut och så vidare. Det finns såklart löparskor både för löpbandet och utomhusbruk, för olika underlag, säger Helena.

Skor är färskvara
Tänk även på att löpar- och träningsskor är färskvaror, dem håller inte i en evighet. Beroende på hur ofta du tränar nöts skons dämpning, sulans grepp och det material som stabiliserar foten i skon.

– Även om skon inte används så ofta kan gummisulor torka med tiden, vilket därmed kan försämra skons dämpning och grepp, säger Helena.

Nöt alltså inte ut dina löparskor inne på gymmet. Skons dämpning håller generellt i 100 mil, se till att milen används på rätt sätt. Löparskor är som sagt ändå inte ultimat att köra styrketräning eller annan träning i. På gymmet behöver du en stabil och lätt sko som inte är för mjuk på grund av sulans dämpning.

Hur väljer du rätt sko?
– Välj löparsko baserat på ditt löpsteg, och träningssko efter din träningsform, summerar Helena. Detta för att minimera risken för skador och få ut bästa resultat av din träning.

Stadiums sortiment av löparskor hittar du här.
Stadiums sortiment av träningsskor hittar du här.

SNABBSKILLNAD:
Löparskor:
  • Slitstark sula med bra grepp, ofta mer dämpning, anpassade för att föra kroppen framåt.
Träningsskor:
  • Ofta mindre dämpning eller ingen alls, lätta och stabila vid exempelvis tunga lyft.
SNABBSKILLNAD:
Löparskor:
  • Slitstark sula med bra grepp, ofta mer dämpning, anpassade för att föra kroppen framåt.
Träningsskor:
  • Ofta mindre dämpning eller ingen alls, lätta och stabila vid exempelvis tunga lyft.