Samarbeten och initiativ
För att vara med och bidra till en hållbar värld behöver vi samverkar med organisationer och aktörer som delar våra värderingar och vill arbeta för förändring. Att skapa en mer hållbar värld handlar om laganda. Därför samarbetar vi med organisationer och aktörer som delar våra värderingar och vill arbeta med förändring. Activate the World är vårt fokusområde som handlar om samhällsengagemang och partnerskap inom träning, hälsa och välmående. Området innefattar både egna initiativ och samarbeten med andra för att aktivera världen. Vi har ett extra fokus på barn och unga, jämställdhet och allas rättighet att få röra på sig. Målet är att öka den positiva påverkan på människors hälsa.
Powher
Ojämställdheten inom idrotten leder inte bara till att dagens unga kvinnor ger upp sina karriärer i förtid. Färre aktiva kvinnor nu betyder i sin tur ännu färre kvinnor som i framtiden fortsätter sina karriärer som tränare, coacher eller klubbchefer – något som ytterligare förstärker ojämlikheten. Men från och med hösten 2023 är förändring på gång. På riktigt.
POWHER är ett initiativ och en plattform som skapas för att en gång för alla vända trenden där unga kvinnor lämnar idrotten. Bakom initiativet står inga mindre än Therese Johaug, Marthe Kristoffersen, Anna Haag och Maria Rydqvist.
Tillsammans har de inte bara oräkneliga medaljer från OS, VM och EM. De vet också allt om hur det är att vara ung, hårt satsande kvinna i en värld som domineras av män.
Initiativet syftar till att ge förebilder, förståelse och trygghet åt kvinnor att fortsätta sina idrottskarriärer. En mängd aktiveringar finns planerade och det rör allt från opinionsbildning och faktaspridning till föreläsningar, träningsdagar, tränarutbildningar, ett större läger i både Sverige och Norge samt instiftandet av ett helt nytt stipendie.
"Jag ser fram emot att bidra med kunskap och erfarenhet från mina år i världstoppen", säger den 14-faldiga världsmästaren och fyrfaldiga OS-guldvinnaren Therese Johaug.
Goodsport
Stiftelsen Goodsport är en allmännyttig, partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som verkar för integration genom idrott för unga.
Sedan 2015 driver Goodsport Nattfotboll, en organiserad spontanidrott i utsatta områden. Det kan vara både fotboll men också dans, innebandy eller basket som utövas. Nattfotbollen är en central del av Goodsports arbete och syftar till att förebygga och motverka utanförskap, kriminalitet och ohälsa bland unga genom att erbjuda gemenskap i en meningsfull och trygg mötesplats under aktivt och ansvarsfullt ledarskap. Dessutom skapas förebilder när unga blir ledare både på och utanför planen.
Nattfotbollen är ett utarbetat koncept riktad mot unga i åldrarna 13-25 år och bedrivs på kvällstid, cirka klockan 20-24, på fredagar och lördagar i idrottshallar runt om i Sverige. Aktiviteten bedrivs främst i områden med behov av ökad trygghet, integration och positiva aktivitetsalternativ och erbjuder gemenskap i en meningsfull, alternativ och trygg mötesplats för personer med olika bakgrund. Alla möts på lika villkor och behandlas med respekt och kärlek för att känna sig välkomna.
Goodsport bedriver Nattfotboll tillsammans med lokala samarbetsparters där stiftelsen stöttar med ledarutbildningar, kvalitetssäkring och struktur medan de lokala aktörerna så som kommuner och föreningar, står för det operativa arbetet. Tack vare Nattfotbollen visar siffror på minskad ungdomsbrottslighet, de kvällar då aktiviteter utförs har antalet anmälda brott minskat betydligt på flera platser, det innebär en samhällsbesparing på riktigt.
På Idrottsgalan 2019 fick Goodsport ta emot priset ”Årets Peppare”. Läs mer om Goodsport
Fair Play – ett schysst pris
2019 instiftade Stadium tillsammans med Idrottsgalan Fair Play-priset. Ett pris där deltagandet, utövandet och gemenskapen är viktigare än själva idrottsprestationen.
Fair Play är idag ett välkänt begrepp som de flesta förknippar med sportsligt uppträdande. Men Fair Play betyder så mycket mer och handlar lika mycket om rättvisa, jämlikhet, allas lika värde och rätten att få idrotta. Fair Play är lika viktigt för idrotten som att vinna och förlora. Fair Play-priset ska därför tilldelas en individ eller företeelse som genom sitt agerande är förebild och tydligt symboliserar det Fair Play står för. Stadium står tillsammans med Idrottsgalan som avsändare av priset som delades ut första gången under Idrottsgalan 2019.
Vinnare av Fair Play-priset 2024 blev Viggo foundation.
”Pristagaren har på ett kreativt sätt lyckats skapa uppmärksamhet kring behovet av idrottsverksamheter för barn och unga med NPF. Genom åren har de hjälpt många barn och unga att få tillgång till idrottsaktiviteter och ett viktigt socialt sammanhang.”
Vinnare av Fair Play-priset 2023 blev Hjälteföreningen.
De arbetar med att ge människor med funktionsvariation möjlighet att delta på sina egna villkor, och samtidigt skapas en viktig social mötesplats med hälsa och friskvård i fokus. Priset delades ut med motivering:
”Hjälteföreningen är en förebild som genom ett outtröttligt arbete för allas lika värde visar att rörelseglädje, fysisk aktivitet och gemenskap är för alla.”
Vinnare av Fair Play-priset 2022 blev tränaren Christer Alsiö enligt motiveringen:
"Årets Fair Play-vinnare har visat att man med enkla medel och stort engagemang kan få barn som slutat med sin träning tillbaka till rörelse, glädje och gemenskap.”
Vinnare av Fair Play-priset 2021 blev tränaren och legendaren Landon Donovan enligt motiveringen:
"Det sägs ofta att idrott handlar om att vinna och förlora. Årets mottagare av Fair Play-priset visade att idrott handlar om så mycket mer. Landon Donovan tilldelas Fair Play-priset för att han agerade mot rasism och homofobi, trots att det kostade sportslig framgång. Med sitt agerande visade Donovan den viktiga roll idrotten kan spela som förebild och inspirationskälla.”
Vinnare av Fair Play-priset 2020 blev mountainbikecyklisten Jenny Rissveds enligt motiveringen:
”Årets mottagare av Fair play-priset har öppet pratat om sin psykiska ohälsa och därigenom hjälpt till att lyfta tabun som omgärdar ämnet. Jenny Rissveds får Fair play-priset för att hon med hjälp av sina erfarenheter och nya inställning till sitt fortsatta idrottsutövande utgör en inspiration för så väl gammal som ung.”
2019 års vinnare blev Fritidsbanken med följande motivering:
”Årets pristagare verkar både hållbart och inkluderande genom att undanröja ekonomiska hinder när gamla sportprylar får skapa nya aktiva minnen och glädjestunder. Engagemanget symboliserar i allra högsta grad den del av idrott där deltagande, utövande och gemenskap är större än själva prestationen. Därmed är Fritidsbanken en sann förebild som både inspirerar fler till ett liv i rörelse och tydliggör vad Fair Play står för.”
Generation Pep
Generation Pep är en icke vinstdrivande organisation i Sverige som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa. Målsättningen är att ena människor, organisationer och företag för att tillsammans underlätta för alla barn och ungdomar att leva ett hälsosamt liv. Initiativtagare är svenska Kronprinsessparet, och bakom initiativet står ledande svenska företag, stiftelser och ideella organisationer. Sedan 2018 delas Stadiums aktivitetsväska ut tillsammans med Generation Pep.
Human Bridge och re:activate
Human Bridge är en svensk biståndsorganisation med primärt mål att förse sjukvården i utsatta länder med medicinsk utrustning och materiel. Utrustning som förmedlas är i huvudsak begagnad och kommer från vården i Sverige, renoverad eller rekonditionerad av Human Bridge innan leverans.
Organisationen stöttar även människor som befinner sig i en humanitär krissituation med bland annat kläder och andra basförnödenheter. Leveranser av materialbistånd går till ett tjugotal länder.
Robert Bergman, direktor för Human Bridge:
– Sändningarna kompletteras i stort sett alltid med lämplig sportutrustning från Stadium. Detta ger barn och ungdomar en välkommen sysselsättning i den tuffa vardagen.
Stadium och Human Bridge har under många år haft ett givande samarbete och samlar tillsammans årligen in flertalet ton jackor, sneakers, skor och prylar som delas ut till behövande i länder.
Human Bridge är en samverkan mellan Läkarmissionen och Erikshjälpen och genomför årligen projektinsatser i form av leveranser av materialbistånd till ett tjugotal länder. Läs mer
Stadium Sports Camp
Sedan starten 1995 har över 120 000 deltagare aktiverat sig och fått vara med om upplevelser för livet tillsammans med andra. Det har länge varit en jämn könsfördelning mellan deltagarna. Lägret arbetar aktivt för att barn och unga oavsett utmaningar eller socioekonomisk bakgrund ska få chansen att delta.
Tillsammans med flera olika välgörenhetsorganisationer, stiftelser och företag kan Stadium Sports Camp varje år erbjuda friplatser till deltagare som av olika anledningar annars inte skulle haft möjligheten att delta. Lägret har dessutom sedan 2004 ett nära samarbete med stiftelsen Friends. Det innebär bland annat att alla ledare på lägret får utbildning i att motverka utanförskap, mobbning och att främja en likvärdig idrott för alla.
Stadium Sports Camp AB drivs som ett SVB-bolag (Särskild Vinstutdelningsbegränsning) där allt eventuellt överskott återinvesteras i bolaget eller ges tillbaka till de samarbetsföreningar som är med och arrangerar. Sedan starten har vi gett tillbaka nästan 65 miljoner kronor till föreningslivet.
Aktivitetsväskan
Sedan 2005 delar Stadium ut aktivitetsväskor till förstaklassare för att inspirera till en mer aktiv livsstil och stötta skolorna med att få barnen i rörelse. Projektet är en del av Stadiums Good Citizen-arbete och finansieras av Stadium. Sedan starten har närmare 25 000 väskor delats ut.
Väskans innehåll varierar något från år till år men kan bland annat bestå av fotbollar, brännbollsrack, bollpumpar, koner, hopprep och basketbollar. Vår förhoppning är att utrustningen ska få fler barn och unga att röra på sig och inspirera dem till ett aktivt liv i tidig ålder.
Från och med 2018 delar vi ut dem tillsammans med Generation Pep. Här kan du läsa mer om aktivitetsväskan.