25 % för dig som är eller blir medlem.

Goodsport - Integration genom idrott

Att hitta sin plats, att känna mening och tillhörighet är A och O för lyckad integration. Men också att ha regler att förhålla sig till och personer att se upp till, det menar i alla fall Patrik Asplund som ligger bakom stiftelsen Goodsport. Goodsport verkar för att ungdomar genom idrotten ska bygga broar, självförtroende och skapa nya vänskapsband. Ett arbete som stöds av Stadium.

Patrik vet hur det känns att leva i skuggan av samhället, att känna utanförskap och befinna sig i en otrygg värld. Men han tog sig upp och lyckades förändra sitt liv och genom Goodsport vill han hjälpa andra att hamna rätt i samhället. 

Runt om i Sverige – från norr till söder – har därför Goodsport, tillsammans med lokala eldsjälar, sett till att skapa naturliga mötesplatser där ungdomar från olika områden kan mötas och knyta nya vänskapsband. Ett lyckat initiativ som hyllades under Idrottsgalan 2019 då Patrik Asplund stolt fick ta emot priset ”Årets Peppare”.


Patrik Asplund och Hannah Andrén från Goodsport tog emot priset ”Årets Peppare 2019” av Prins Daniel.

– Det var oerhört stort att få den platsen i rampljuset och presentera Goodsports projekt inför alla stora idrottshjältar. Jag levde själv i utanförskap i tonåren och hamnade i olika gäng. Många ungdomar som jag möter runt om i Sverige har liknande problem. Att motverka det där utanförskapet är min största drivkraft. Sen har jag ärligt talat varit skyldig till en hel del dåliga saker som jag idag ångrar. Att "betala tillbaka" är en klyscha, men den passar bra in på mig. Att idag kunna arbeta för att göra gott och vägleda ungdomar är ett privilegium. Priset var ett kvitto på att jag har betalat tillbaka. En riktigt varm känsla, berättar han.

Nyckelfaktorerna för lyckad integration är enligt Goodsport att få människor att mötas över gränserna, synliga som osynliga – att få dem att kliva ut ur sin comfort zone. Nattfotbollen och Skolträffen är två av stiftelsens projekt som med hjälp av fysisk aktivitet lyckats med just detta. Genom Nattfotbollen har ungdomarna fått något att göra på kvällarna istället för att driva omkring på stan. Här lär de sig att ha respekt för andra, ta eget ansvar och att tillsammans arbeta för ett gemensamt mål. Skolträffen bygger på att ungdomar från olika områden och socioekonomiska förhållanden får mötas under avslappnade former där man genom olika övningar tränar tillit och bygger självförtroende.

"Det är när man inte tänker på integration utan det bara sker naturligt som det blir lyckat."

– Genom idrotten knyts nya vänskapsband, men viktigast är nog att fördomar ungdomarna kan ha om varandra ofta raseras när de väl lär känna varandra. Det är när man inte tänker på integration utan det bara sker naturligt som det blir lyckat. I fotbollen har alla en klar uppgift som gemensamt ska lösas där roller och regler är tydliga, säger Patrik.

Sedan starten har Goodsport haft över 100 000 deltagartillfällen för ungdomar runt om i Sverige som deltagit i stiftelsens projekt. Och de är alla bevis på hur idrotten på ett fint sätt kan engagera och förena människor genom att det skapas plattformar där alla existerar på lika villkor. Här får även ledarna chans att växa genom utbildningar och mentorskap. Sargon Akcan, projektansvarig för Nattfotbollen i Norrköping är en av de lokala hjältar som fått vägledning av Goodsport:

– För oss har stiftelsen betytt enormt mycket. De har varit med oss från dag ett. De har format, utbildat och lärt upp oss. Att vi med enkla medel kan öppna upp en idrottshall och ge ungdomarna förutsättningarna att umgås – det finns ingen bättre glädje än det. Utan Goodsport hade detta inte varit möjligt.

Stadium har varit ekonomisk stödpartner till Goodsport under flera år men på senare tid har samarbetet utökats och idag är man en aktiv partner där man delar både kunskap, kontaktnät och mentorskap.

– Vi har flera olika partners, men Stadium är en av våra viktigaste. Genom deras breda kontaktnät kan vi tillsammans stärka föreningarna och skapa större samhällsnytta genom att möjliggöra alternativa vägar för våra ungdomar, säger Patrik Asplund.

Stadium stödjer Goodsport, en stiftelse som verkar för att ungdomar genom idrotten ska bygga broar, självförtroende och skapa nya vänskapsband. Några delar av Goodsports verksamhet består av Nattfotbollen och Skolträffen.

Om Patrik Asplund

Ålder: 47 år


Bor: I Hammarbyhöjden, Stockholm

Gör: Tränar kampsport, (driver Kampsportstadion), spelar i band med Dogge Doggelito, social entreprenör som vd i Goodsport, samt konsult i flera sociala projekt.


Familj: Två barn, fru och två hundar.


Aktuell som: Utsågs till ”Årets Peppare 2019” med stiftelsen Goodsport under Idrottsgalan.

Livsmotto: Allt går att lösa, annars skit i det. (Streetversionen av Dalai Lamas ordspråk "Om det finns en lösning på problemet är det onödigt att oroa sig. Om det inte finns någon lösning är det meningslöst att oroa sig).

Om Nattfotbollen

Nattfotbollen syftar till öka fysisk aktivitet och gemenskap för unga i åldrarna 13-25 år. Genom Nattfotbollen förebygger och motverkar vi utanförskap, kriminalitet och ohälsa för unga genom att erbjuda gemenskap i en meningsfull och trygg mötesplats under aktivt och ansvarsfullt ledarskap. Nattfotboll bedrivs kvällstid ca kl.21.00-24.00 på fredagar och lördagar i idrottshallar runt om i Sverige i främst särskilt utsatta områden.

Om Skolträffen

Skolträffen syftar till att motverka fördomar, utanförskap och segregation. Genom Skolträffen skapar vi möten mellan barn och unga från olika områden med olika bakgrund vad gäller kultur och socioekonomiska förutsättningar. Vi vill få ungdomar till att bygga nätverk och skapa kamratskap över de synliga och osynliga gränser som finns i vårt samhälle.