Allt du behöver för en lyckad vandring

Ska du iväg och vandra på någon av alla fina vandringsleder? Vi vet vad du behöver för att vandringen ska bli en skön och rolig upplevelse. Vi tipsar dig om rätt outdoorkläder, skor och ryggsäckar.

Att vandra är ett riktigt äventyr och om du har rätt utrustning så blir det garanterat en fantastiskt upplevelse. Oavsett om du ska vandra i Sverige eller nedåt varmare breddgrader!


Jacka – vindtät och vattentålig

Till vandringsresan är det bra om du väljer en skaljacka som är både vind- och vattentät. Med hjälp av lager på lager-metoden kan du använda din skaljacka under alla fyra årstider genom att bara lägga till eller ta bort ett lager under jackan när temperaturen växlar.

Det finns ett flertal olika skaljackor med olika funktioner – välj en med de praktiska lösningar som just du behöver för din vandring. Och kom ihåg: Ju tuffare aktivitet du ska ägna dig åt desto mer tekniskt avancerad skaljacka kommer du att behöva.

Skaljackor - dam
Skaljackor - herr

Byxor – stretchigt och slitstarkt material

Precis som skaljackan bör din vandringsbyxa även vara vind- och vattenavvisande, samt ha bra ventilation som transporterar fukt inifrån och ut. Vilka särskilda funktioner och detaljer du sedan bör ha är helt upp till vilken typ av vandring du ska ägna dig åt och vilka behov du har.

Här är några funktioner att hålla utkik efter vid val av byxa:

Ska du vandra i en miljö där byxorna kommer nötas mot stockar och stenar bör man välja ett par byxor med extra förstärkningar. Vid vandring på en plats där slitage från träd och buskar inte är ett problem, kan man istället välja en lättare byxa som är smidigare.

– Ska du vandra i kuperad terräng kan det vara bra att välja en byxa med stretchpaneler som gör att byxan sitter bättre och är smidigare att röra sig i. Exempelvis förböjda knän på vandringsbyxan ger extra bra rörelsefrihet.

– En byxa med många fickor är rekommenderat oavsett var du ska vandra. Extra bra är om några av fickorna har dragkedjor så du kan skydda dina föremål från fukt. Placeringen är också viktig – det ska vara lätt att komma åt och öppna fickorna.

– Ska du vandra i varmare breddgrader? I såna fall är en tunnare byxa med blixtlås på byxbenen ett stort plus då du snabbt och enkelt kan göra byxorna till shorts om värmen tar på.

– För smidig av- och påtagning är öppningsbara benavslut ett bra tips. Detta gör det lättare att komma i och ur byxan, samtidigt som byxan kan öppnas för att ventilera ut värme vid behov.

– För att slippa att byxbenen glider upp och ner när du vandrar är det smart att välja ett par byxor med krok i benslutet som fäster sko och byxa samman.

Vandringsbyxor - dam
Vandringsbyxor - herr

Kängor eller trekkingskor – bekväma och vattenavvisande

Välj mellan rejäla kängor till vandringen eller trekkingskor – det är en smaksak. Det viktigaste är trots allt skornas komfort och tålighet. De ska passa för växlande och oförutsägbara väderförhållanden och samtidigt sitta bekvämt på foten. Hur vet du bäst att dem gör det? Du väljer ett par med vattentätt material och går in dem utomhus innan den planerade vandringen. Oprövade vandringskängor är den vanligaste orsaken till fotskador så se till att du testat skorna i praktiken innan du ger dig av.

Kängorna eller skorna bör vara breda nog att tårna inte pressas mot varandra samtidigt som de bör vara rymliga nog på längden för att rymma såväl fötter som sula och strumpor. Sen får man inte heller glömma att fötterna sväller vid värmepåslag och ökad belastning – så se till att åtminstone ha en fingerbredds utrymme framför tåspetsen.

En komplett sula för längre vandringar är tjock, kraftig och mönstrad. Oavsett om du väljer kängor eller trekkingskor bör du se till att skorna har en sula med bra dämpning och, framför allt, grepp som passar allt från sten och stig till barmark. Vissa skor är utrustade med små dubbar för extra bra grepp som är bra om du exempelvis ska vandra i branta områden eller där underlaget är berg och sten.

Förutom ovanstående egenskaper bör du även se över vilken typ av sko och vilka detaljer du behöver för din vandring. Ska du vandra i varierande och krävande terräng med mycket sten är det bra att till exempel välja ett par skor med högt skaft som ger bättre stabilitet och stöd. För dig som istället ägnar dig åt enklare dagsturer med mer platt underlag är ett par skor med mellan eller lägre skaft att föredra då dessa ger mer flexibilitet och komfort i anklarna. Det är även bra att se över sömmar och plös på skorna. Rekommenderat är att välja ett par skor med få sömmar då det minskar risken för att vatten kommer in och en lagom tjock plös så du slipper att det blir knöligt när du knyter dem.

När du vandrar har själva snörningen även stor inverkan på upplevelsen. Se till att knyta åt skorna ordentligt, framförallt så att hälen sitter bra och inte glider runt i skon.

Vandringsskor - dam
Vandringsskor - herr

Ryggsäck – praktisk och lätt

En ryggsäck sitter som allra bäst när den är välfylld – välj därför volym efter hur länge du ska vandra, och hur mycket packning du ska ha med dig. Alltså, en större ryggsäck lämpar sig bäst för långa vandringar där du kommer behöva mycket packning och en mindre är att rekommendera för kortare vandringar med mindre packning.

När du vandrar är det bra att ha en ryggsäck som är toppmatad men ändå har dragkedja i botten eller på sidorna för lätt åtkomst. Ryggsäcken får gärna ha flera fästpunkter så du kan spänna fast utrustning som liggunderlag eller andra nödvändigheter, extra fickor på utsidan och gärna vara rustad med kompressionsremmar.

Fundera även på om du bör ha en ryggsäck med bärram eller ej. En ryggsäck med bärram klarar generellt större bördor och ger en aning bättre ventilation på ryggen än de ryggsäckar utan. En ryggsäck utan bärram däremot sitter närmare ryggen och är oftast mer följsam vilket ger bra stabilitet vid mycket rörelser. Vanligtvis brukar man säga att en bärram lämpar sig bäst för långa turer medan en utan passar bäst för kortare vandringar.

Alla ryggsäckar

Outdoor

Att kunna komma ut och njuta av naturen ska vara en självklarhet för alla. Och det behöver inte vara komplicerat. På Stadium.se hittar du alltid kläder, skor och prylar för alla utomhusaktiviter, oavsett vem du är.