Part of Stadium Group
Just nu: 3 för 2 på alla badkläder online. Just nu: 3 för 2 på alla badkläder online.Shoppa

Rätt rustad för vandringen

Ska du ut och vandra? Vi tipsar om hur du rustar dig för vandringen med rätt funktionskläder, kängor och ryggsäckar.

Bli ett äventyr och en naturupplevelse rikare och ge dig ut på en vandringstur. Här är några tips att tänka på när du köper kläder och ryggsäck inför sommarens vandringar och dagsturer – oavsett om du ska vandra i Sverige eller nedåt varmare breddgrader.

Jacka – vindtät och vattentåligHELLY HANSEN, W BYKLE HT JKT
THE NORTH FACE, W VENTURE 2 JKT
LUNDHAGS, M HABE JACKET

Till vandringsresan är det bra om du väljer en skaljacka som är både vind- och vattentät. Med hjälp av lager på lager-metoden kan du använda din skaljacka under alla fyra årstider genom att bara lägga till eller ta bort ett lager under jackan när temperaturen växlar. Det finns ett flertal olika skaljackor med olika funktioner – välj en med de praktiska lösningar som just du behöver för din vandring. Och kom ihåg: Ju tuffare aktivitet du ska ägna dig åt desto mer tekniskt avancerad skaljacka kommer du att behöva.


Byxor – stretchigt och slitstarkt materialEVEREST, M EXT PERF PNT
HOUDINI, W MOTION LIGHT PANTS
LUNDHAGS, W LOCKNE PANT
LUNDHAGS, M MAKKE PANT

Precis som skaljackan bör din vandringsbyxa även vara vind- och vattenavvisande, samt ha bra ventilation som transporterar fukt inifrån och ut.
Vilka särskilda funktioner och detaljer du sedan bör ha är helt upp till vilken typ av vandring du ska ägna dig åt och vilka behov du har. Här är några funktioner att hålla utkik efter vid val av byxa:

– Ska du vandra i en miljö där byxorna kommer nötas mot stockar och stenar bör man välja ett par byxor med extra förstärkningar. Vid vandring på en plats där slitage från träd och buskar inte är ett problem, kan man istället välja en lättare byxa som är smidigare.

– Ska du vandra i kuperad terräng kan det vara bra att välja en byxa med stretchpaneler som gör att byxan sitter bättre och är smidigare att röra sig i. Exempelvis förböjda knän på vandringsbyxan ger extra bra rörelsefrihet.

– En byxa med många fickor är rekommenderat oavsett var du ska vandra. Extra bra är om några av fickorna har dragkedjor så du kan skydda dina föremål från fukt. Placeringen är också viktig – det ska vara lätt att komma åt och öppna fickorna.

– Ska du vandra i varmare breddgrader? I såna fall är en tunnare byxa med blixtlås på byxbenen ett stort plus då du snabbt och enkelt kan göra byxorna till shorts om värmen tar på.

– För smidig av- och påtagning är öppningsbara benavslut ett bra tips. Detta gör det lättare att komma i och ur byxan, samtidigt som byxan kan öppnas för att ventilera ut värme vid behov.

– För att slippa att byxbenen glider upp och ner när du vandrar är det smart att välja ett par byxor med krok i benslutet som fäster sko och byxa samman.

Kängor eller trekkingskor – bekväma och vattenavvisandeSALOMON, W XT ASAMA GTX
THE NORTH FACE, M HEDGEHOG TREK GTX
THE NORTH FACE, W ALTEO GTX
THE NORTH FACE, W ULTRA FP MID GTX

Välj mellan rejäla kängor till vandringen eller trekkingskor – det är en smaksak. Det viktigaste är trots allt skornas komfort och tålighet. De ska passa för växlande och oförutsägbara väderförhållanden och samtidigt sitta bekvämt på foten. Hur vet du bäst att dem gör det? Du väljer ett par med vattentätt material och går in dem utomhus innan den planerade vandringen. Oprövade vandringskängor är den vanligaste orsaken till fotskador så se till att du testat skorna i praktiken innan du ger dig av.

Kängorna eller skorna bör vara breda nog att tårna inte pressas mot varandra samtidigt som de bör vara rymliga nog på längden för att rymma såväl fötter som sula och strumpor. Sen får man inte heller glömma att fötterna sväller vid värmepåslag och ökad belastning – så se till att åtminstone ha en fingerbredds utrymme framför tåspetsen.

En komplett sula för längre vandringar är tjock, kraftig och mönstrad. Oavsett om du väljer kängor eller trekkingskor bör du se till att skorna har en sula med bra dämpning och, framför allt, grepp som passar allt från sten, stig och barmark. Vissa skor är utrustade med små dubbar för extra bra grepp som är bra om du exempelvis ska vandra i branta områden eller där underlaget är berg och sten.

Förutom ovanstående egenskaper bör du även se över vilken typ av sko och vilka detaljer du behöver för din vandring. Ska du vandra i varierande och krävande terräng med mycket sten är det bra att till exempel välja ett par skor med högt skaft som ger bättre stabilitet och stöd. För dig som istället ägnar dig åt enklare dagsturer med mer platt underlag är ett par skor med mellan eller lägre skaft att föredra då dessa ger mer flexibilitet och komfort i anklarna. Det är även bra att se över sömmar och plös på skorna. Rekommenderat är att välja ett par skor med få sömmar då det minskar risken för att vatten kommer in och en lagom tjock plös så du slipper att det blir knöligt när du knyter dem.

När du vandrar har själva snörningen även stor inverkan på upplevelsen. Se till att knyta åt skorna ordentligt, framförallt så att hälen sitter bra och inte glider runt i skon.

Ryggsäck – praktisk och lättTHE NORTH FACE, BANCHEE 50
EVEREST, ADV AIRFLOW 30L
LUNDHAGS, GNEIK 34 RL

En ryggsäck sitter som allra bäst när den är välfylld – välj därför volym efter hur länge du ska vandra, och hur mycket packning du ska ha med dig. Alltså, en större ryggsäck lämpar sig bäst för långa vandringar där du kommer behöva mycket packning och en mindre är att rekommendera för kortare vandringar med mindre packning.

När du vandrar är det bra att ha en ryggsäck som är toppmatad men ändå har dragkedja i botten eller på sidorna för lätt åtkomst. Ryggsäcken får gärna ha flera fästpunkter så du kan spänna fast utrustning som liggunderlag eller andra nödvändigheter, extra fickor på utsidan och gärna vara rustad med kompressionsremmar.

Fundera även på om du bör ha en ryggsäck med bärram eller ej. En ryggsäck med bärram klarar generellt större bördor och ger en aning bättre ventilation på ryggen än de ryggsäckar utan. En ryggsäck utan bärram däremot sitter närmare ryggen och är oftast mer följsam vilket ger bra stabilitet vid mycket rörelser. Vanligtvis brukar man säga att en bärram lämpar sig bäst för långa turer medan en utan passar bäst för kortare vandringar.

Tips på fler produkter till vandringenUMANGEAR, SPORK GOBITES UNO
THE NORTH FACE, ALEUTIAN 404
KUPILKA, CUP 21
TRANGIA, KÖK 25 T 3


Här hittar du Stadiums sortiment av outdoorkläder och utrustning.