Part of Stadium Group
Just nu: 3 för 2 på alla badkläder online. Just nu: 3 för 2 på alla badkläder online.Shoppa

3 vandringsleder att testa i höst

Sverige erbjuder många vackra vandringsleder, från norr till söder. Här är tips på några av guldkornen.

Kungsledenen klassiker
Mellan Abisko och Hemavan ligger den här klassiska fjällpärlan, på drygt 40 mil. Vandringsleden sträcker sig genom Lapplands fjällvärld, den anses vara en av världens vackraste och bästa vandringsleder, och även Sveriges mest kända. Kungsleden erbjuder ett varierat landskap då vägen växlar mellan sluttande terräng och fjällbjörkskog. Men trots den varierade terrängen passar vandringen såväl den erfarne som nybörjaren. Längs med leden ligger också ett flertal stugor för den som föredrar stuga framför tält.

Höjdpunkt: Kebnekaisemassivet

***

Jämtlandstriangeln perfekt för nybörjaren
En timmes bilresa från Åre ligger den 47 kilometer långa Jämtlandstriangeln. Leden, som även den anses vara en av Sveriges mest populära leder, sträcker sig mellan Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. Vandringen erbjuder varierad terräng i form av gles fjällbjörk- och barrskog i öster och kalfjäll med vackra fjälltoppar i väst. Jämtlandstriangeln är perfekt för nybörjaren då den är både lättillgänglig och lättvandrad. Triangeln kan du dessutom vandra med lätt packning då det längs med leden finns stugor som erbjuder middag, bastu och andra bekvämligheter. Du kan också gå guidade turer genom Jämtlandstriangeln vilket passar ultimat för nybörjaren.

Höjdpunkt: Syltoppen (1762 meter över havet)

***

Höga kustenledenett världsarv
Den 129 kilometer långa vandringsleden som sträcker sig från Kramfors till Örnsköldsvik är ett världsarv med en enastående varierad natur. Här erbjuds du som vandrar ett unikt utbud av klippor, skog och sandstränder längs med leden. Leden slingrar sig genom skog och kust och här vandrar man mestadels på stigar och grusvägar. Kustlinjen som sträcker sig längs leden är perfekt för en avstickare från vandringen för att ta ett dopp i böljan den blå.

Höjdpunkt: Skuleskogens nationalpark


Lästips:
Tips på mat för friluftssemestern
10 saker att tänka på när du tältar