25 % för dig som är eller blir medlem.

Våra bästa vandringstips

Inför en vandring finns det en hel del saker att fundera över. Planering, utrustning, träning och förberedelser. Kajsa och Malin, Adventure Stories, ger sina bästa tips inför vandringsresan.

De älskar att vara ute i naturen och tar varje tillfälle i akt till att vandra och uppleva platser – både på hemmaplan eller kring vandringsleder till fjälls. Adventure Stories är Kajsas och Malins holistiska koncept som med hjälp av naturen får människor att utvecklas och uppleva sina drömmar och skapa fina minnen. I juni vandrade de i Lofoten och vi passade på att ställa några frågor till tjejerna.


Varför ska man testa vandring?


Alla har sitt eget ”varför”. Vissa vill checka av en plats, se en speciell vy eller räkna en sträcka. Andra vill röra på kroppen eller ser vandring som meditation, en stund av att bara vara. Den individuella anledningen är den som får människor att komma ut i naturen, och den ska inte förkastas. Vi själva rör oss helst till vad vi tycker är magiska platser vilket innebär toppar, hav och vyer – helst med soluppgångar och solnedgångar (golden hours).






Vad är det bästa med vandring?


Det är härligt och fritt att vara utomhus – man får kontakt med naturen! Det skapar empati och välmående, det är vackert och levande, det finns något magiskt med enkelheten. Varje gång man vandrar blir man nollställd och börjar uppskatta ”det lilla” som lätt kan glömmas bort i en vanlig vardag eller när man är inomhus. Det är lite som att åka på mikrosemester från sin vardag. Att släppa allt en stund för att se, höra, känna, smaka och lära känna alla sina sinnen. Genom att vara ute får man också förståelse för varför man bör leva mer miljövänligt och ta hand om naturen, sig själv och andra.


Hur förbereder man sig bäst?


Man kan ”testbära” ryggsäck lite då och då, men även kläder och annan utrustning. Gå in dina kängor, gärna lite varje dag. Träna på att slå upp tältet, det kan vara storm när du kommer ut och då är det viktigt att du kan få upp ditt tält snabbt. Var också mentalt förberedd på ”worst case scenario”. Det skapar en extra trygghet som gör att man kan slappna av och njuta fullt ut av det man faktiskt är där för. Tänk på att det inte finns några bekvämligheter att tillgå ute i terrängen. Se till att du är förberedd för alla väder, eventuella skador och andra tänkbara scenarier.


Vad ska man tänka på som nybörjare?




Pröva vilket tempo som passar dig bäst, och undvik i största möjliga mån att svettas eller frysa. Det är viktigt för din komfort, funktion, uthållighet och fräschhet men framför allt som säkerhet – fukt, väta och kyla kan bli förödande.


Är vandring bra träning?


Jättebra! Det är både mental och fysisk träning, som båda är lika välbehövliga för oss. Allting som distraheras bort i ens vardag får möjlighet att närvara när du vandrar. Vi tycker att allt som har med rörelse att göra är bra motion, särskilt om det är som kontrast till en stillasittande vardag.


Hur bör man klä sig?


I fjällen kan vädret variera snabbt och vara kyligare än vad man (eller prognosen) tror. Se till att ha med dig regnplagg som håller för mycket fukt och vind, kängor samt mellanlager i ull eller syntet. En varm jacka eller tröja samt underställ för kalla kvällar och nätter. Tänk också på att solskydd i form av kläder, kräm, solglasögon och keps är viktigare än vad man kan tro eftersom man är exponerad precis hela dagarna.


Vilken typ av tält bör man ha med sig?




Det beror på. Vandrar man i oviss terräng och vill kunna flytta tältet enkelt, eller tälta på stränder och klippor, så är ett kupoltält bäst. Annars är tunneltält att föredra om du vill bära så lätt packning som möjligt, eftersom det kräver mindre tyg och färre tältbågar än andra. Investera i ett tält som är enkelt att fälla upp även i vind och regn. Det bör också ha bra ventilation, på båda sidor med myggnät, eftersom ventilation är A och O för fukttransport och minskad kondens – särskilt viktigt vid kallt eller fuktigt väder.


Viktigaste prylen som man inte får glömma hemma?


Förutom överlevnadsutrustning (alltså first aid kit, tändstickor och tändare, kniv, kök och värme/vindskydd) så tycker vi att Nalgeneflaskan är viktig och framför allt smart. Den kan användas som värmeelement i sovsäcken (och som nödvärmare). Häll i kokande vatten i flaskan och lägg ner i sovsäcken när du ska sova, det gör att du håller värmen. Den är dessutom väldigt slittålig och lättviktig, enkel att fylla upp med dricksvatten i strömmande vattendrag.

Hur långa dagsetapper är lämpliga?


Det beror på hur mycket man rör sig annars i sin vardag, vad det mentala och fysiska tål – och varför man är ute. En till två mil är en lagom maxlängd att räkna på, men med marginal. Allt är beroende på väder, terräng och lutning. Man får testa sig fram, i sitt eget tempo och sin utrustning, det finns ingen mall.