Tips på mat för friluftssemestern

Ska du fjällvandra, cykelsemestra, paddla kajak eller campa? Lättpackad, lättlagad och energirik mat är att föredra till friluftssemestern. Här följer några matiga tips!

Gröt är ultimat
Frukosten är dagens viktigaste mål. Gröt gjord på havregryn eller hirsflingor bra alternativt som är mättande och energirikt. Ett tips är att blanda 1 msk hela chiafrön, 1 msk pumpafrön, 1 msk gojibär och 2 mjuktorkade fikon (som du strimlar). Lägg mixen i 2 dl vatten och låt stå över natten i en burk med lock. (Detta är för 1 person.)


På morgonen kokar du upp vattnet med blandningen i på ditt stormkök. Addera 2 msk hirsflingor och 1 msk mandelmjöl alternativt 1 dl havregryn. Låt koka i cirka 4–5 minuter. Toppa med valfria nötter, russin eller vad naturen har att erbjuda – exempelvis bär.

Packa turmat och glöm inte snacks
För att göra det enklare för dig när det är dags att koka gröt, ris eller annat – packa portionsvis. Då behöver du bara ta fram en påse och hälla allt i kastrullen. Det underlättar för dig och du slipper onödigt dräll i packningen.


Energirika eller uppiggande snacks är bra att ha med sig. Det gör underverk att äta en energibar eller bit mörk choklad (med hög kakaohalt) när du känner att orken börjar sina. Eller festa loss på ett knippe cashew-, val- eller andra nötter. Även torkat renkött eller torkade bär och frukter är passande, goda snacks för friluftssemestern.