Mid season sale! Upp till 40% rabatt på mängder av varor

Mid season sale! Upp till 40% rabatt på mängder av varor Shoppa
Miljö

Miljö

En aktiv värld är en ren värld. Miljön är en prioriterad fråga på Stadium, och för att göra vår del fokuserar vi på att använda mindre vatten, mindre energi och bättre kemikalier. Och för att vara klimatsmarta har vi en försiktighetsprincip som vi applicerar på alla våra beslut. För all energi vi sparar in kan vi använda till att aktivera människor istället.

Tvätta miljömedvetet

På Stadium arbetar vi hårt för att vår produktion ska påverka miljön så lite som möjligt. Och det finns även en del saker du som konsument kan göra, då en textil påverkar miljön under hela sin livslängd.

Tvätta mindre

Du kan spara både miljön och plagget genom att bara tvätta sånt som verkligen är smutsigt. Genom att vädra plagg, borsta av dem och ta bort små fläckar med fuktig trasa istället för att köra dem i tvättmaskinen, gör du en stor insats för miljön.

Fyll maskinen

Tvätta alltid med full maskin, men inte för full. Ett bra sätt att hitta rätt tvättmängd är att du kan hålla en knytnäve ovanför smutstvätten utan att trycka samman kläderna.

Låg temperature

Använd en så låg temperatur som möjligt. Våra plagg är märkta med högsta tillåtna temperatur men ibland behövs det inte så varmt vatten för att det ska bli rent, så kör gärna 30°C eller 40°C.

Rätt tvättmedel

Använd ett miljömärkt tvättmedel, fritt från fosfater och optiska vitmedel. Följ alltid doseringen på tvättmedelspaketet, då för mycket tvättmedel kan försämra tvätten och göra att maskinen får svårt att skölja ur.

Lufttorka

Använd inte torktumlaren i onödan, den förbrukar väldigt mycket energi och sliter dessutom en del på kläderna. Lufttorka istället om möjligt.

Undvik kemtvätt

Lösningsmedlen från traditionell kemtvätt påverkar miljön negativt när de hamnar i naturen. Det finns idag mer miljöanpassade kemtvättar som rengör kläderna med enbart vatten och återvunnen koldioxid, vilket inte ger några skadliga utsläpp.

re:activate – Små gåvor. Stor skillnad.

Du vet väl att det alltid går att lämna in gamla kläder och sportprodukter i Human Bridges insamlingslådor i våra butiker? Human Bridge ser till att de delas ut i särskilt utsatta områden i världen och du är med och gör skillnad för någon som verkligen behöver det. Vi tar emot alla produkter, oavsett skick, och de som inte kan återanvändas skickas till återvinning.

Supporting earth

Med vårt Supporting Earth-koncept gör vi det enklare för våra kunder att hitta hållbara produkter i våra butiker. Etiketterna sitter på produkter som är tillverkade av ekologisk bomull eller återvunnen polyester, färgade med den vattensparande Solution Dye-tekniken eller fria från PFC. Vårt mål är självklart att exkludera alla kemikalier som är skadliga för miljön och människan.

För att göra det enkelt att välja hållbart har vi samlat alla våra produkter som är tillverkade med omtanke för människa och miljö på ett och samma ställe på vår hemsida.

Visa alla produkter


Supporting Earth – “Save water & energy”

Produkter färgade med nya metoder och tekniker som sparar vatten, energi och utsläpp. En av dessa tekniker är Solution Dye.

Supporting Earth – ”Sustainable cotton”

Produkter tillverkade av minst 60% ekologisk bomull eller andra hållbara bomullsalternativ.

Supporting Earth – “Recycled fabric”

Produkter tillverkade av minst 50% återvunnet material.

Supporting Earth – ”PFC free”

Produkter som är fria från miljöskadliga perfluorerade ämnen, PFC.


Produkter & material

Hållbar bomull

Ekologisk bomull har mindre negativ påverkan på miljön eftersom den är naturligt odlad från icke-genmodifierade grödor, utan syntetiska gödningsmedel eller bekämpningsmedel. Avsaknaden av dessa skadliga ämnen i odlingsprocessen medför även bättre hälsovillkor för odlaren och arbetarna.

I vårt samarbete med BCI (Better Cotton Initiative) förbinder vi oss att använda 100% hållbar bomull till 2017/2018, genom att använda Better Cotton, ekologisk bomull och på sikt även återvunnen bomull.

Fotbollar, handbollar och volleybollar

Att produkter som säljs på Stadium är tillverkade på ett etiskt korrekt vis är en självklarhet. Därför stödjer vi Fairtrade, och vi är stolta över att alla våra egna fotbollar, handbollar och volleybollar är Fairtrade-märkta. När våra kunder väljer Fairtrade-märkta produkter gör vi en skillnad för våra leverantörers anställda.

Vattenflaskor

Alla vattenflaskor vi säljer på Stadium är Bisfenol A (BPA)-fria och tillverkade av säkra material som följer EU-direktiv om plast och förpackningar som kommer i kontakt med livsmedel. De flesta av flaskorna är också tillverkade av bioplast, ett mer miljövänligt alternativ till oljebaserade plaster.

Logistik

En av de stora belastningarna som görs på miljön i textilbranschen är logistik och transporter, därför ställer vi krav på våra transporter. Kraven utgår ifrån en gemensam kravplattform som tagits fram tillsammans med andra företag inom detaljhandel och livsmedel i samarbete med Trafikverket. Kravplattformen ställer krav inom följande områden:

 • Verksamhetsledning miljö och trafiksäkerhet
 • Lagefterlevnad
 • Alkohol och droger
 • Utsläpp av växthusgaser
 • Hastigheter
 • Utsläpp av hälsoskadliga ämnen
 • Uppföljning
Kemikalier

Vi arbetar aktivt för att vår produktion inte ska innehålla ämnen och kemikalier som kan orsaka hudirritationer, allergier, vara cancerframkallande eller ha negativ påverkan på miljön. Vi följer, och kommer alltid att följa, rekommenderade begränsningar enligt den europeiska kemikalielagstiftningen REACH* och jobbar hårt med våra leverantörer för att ytterligare minska värdena. Genom hålla oss kontinuerligt uppdaterade kring rådande lagstiftning kan vi fasa ut de kemikalier som visar sig vara skadliga för människa eller miljö.

*Enligt den europeiska kemikalielagstiftningen REACH (förordning (EU) nr 1907/2006) är den som tillverkar, importerar eller säljer en vara som innehåller 0,1 procent eller mer av vissa ämnen skyldig att lämna information om detta till konsumenter som begär det. Informationsplikten gäller ämnen som tagits upp på EU:s kandidatförteckning. Ämnena är särskilt farliga på grund av hälso- och miljöfarliga egenskaper.

PFC

Sedan början av 2017 är vi helt PFC fria i de kläder vi själva tillverkar. Vårt mål är att helt sluta använda PFC-baserade impregneringar i alla produkter, så även skor, ryggsäckar och tält. Idag finns det alternativa PFC-fria impregneringar. Nackdelen med dessa är dock att de kan bidra till att beläggningen på baksidan av tyget samt att tejpningen släpper efter tvätt och klarar därmed inte våra kvalitetskrav. Arbetet med att hitta en PFC-fri lösning där beläggningarna sitter kvar efter tvätt sker fortlöpande, ett arbete vi började se positiva resultat av hösten 2014. Under 2015 var 80% av våra belagda material PFC fria. Under 2016 arbetade vi med att fasa ut PFC från alla kläder i vår egen produktion, vilket resulterat i att 2017 är året vi blev helt PFC fria.

I de fall där PFC-fria alternativ inte klarar våra kvalitetskrav gällande vattenavvisande när det gäller skor, ryggsäckar och tält kommer vi tillsvidare godkänna det perfluorerade ämnet PFOA, men noggrant följa Norges nya lag från 2014 som innebär hårdare krav vid hantering av ämnena i produktionen. Detta är inkluderat i vår kemikalieguide där det inte (till skillnad från den Europeiska REACH-lagstiftningen) är tillåtet att överskrida 1 microgram/m2 PFOA-innehåll i materialet. Alla material är helt fria från perfluoroktansulfonat (PFOS).

Våra PFC-fria produkter har etiketter med textinformation om detta, samt en grön Supporting Earth-etikett med texten ”PFC free”.

Energi

Energi är något vi på Stadium bara slösar med när vi tränar. Därför bygger vi om alla våra butiker för att bli ännu mer energisnåla. Resultatet av förändringarna vi hittills gjort är att energikonsumtionen i våra butiker har minskat med hela 60%.

Några förändringar vi gjort:

 • Minimerat ljuskällor i våra butiker
 • Minskat wattantalet i spotlights
 • Bytt ut butiksinredning med inbyggt ljus
 • Installerat rörelsedetekterande ljussensorer i våra lager och personalytor

Innovation är en del av vår företagskultur, och vi letar ständigt efter nya sätt att spara energi. Just nu ser vi till exempel över våra luft- och värmesystem så att de kan optimeras och användas så energisnålt som möjligt i framtiden.

Vatten

Att minimera miljöpåverkan är en stor utmaning för alla textilproducenter. För oss på Stadium innebär det bland annat att vi satsar stort på tekniken Solution Dye som används när man färgar kläder.

Traditionell infärgning av tyger kräver stora mängder vatten, energi och koldioxid eftersom färgen ”tvättas in” i tyget. I Solution Dye-processen färgas istället fibern redan från början – det vill säga innan ett oändligt antal trådar skapat ett tyg. Genom fibertrådarna spinns och vävs tyget fram. På det sättet kapas hela den traditionella infärgningsprocessen av tyget, då den röda färgen redan från början finns i tygets trådar. Detta sparar enorma mängder vatten och energi, och gör i sin tur en enorm skillnad för miljön.

På Stadium har vi använt Solution Dye-tekniken i över tio års tid, från början enbart på svarta foder. Från 2013 finns tekniken tillgänglig i ett stort antal färger, framförallt i foder men även i yttertyger under varumärkena Warp, Everest, SOC, Race Marine och Stadium. Vårt mål är att kontinuerligt öka andelen produkter som färgas med Solution Dye under kommande år.

Alla våra Solution Dye-plagg är försedda med tydliga Supporting Earth-etiketter med texten "Save water and energy".

Besparingar med Solution Dye-tekniken jämfört med traditionell infärgning:

Vatten – 80%
Energi – 60%
Koldioxid – 60%
Kemikalier – 60%

Mikroplaster

Stadium är medlemmar i Sweden Textile Water Initiative (STWI). Via STWI är vi en del av en projektgrupp med företag och experter som bland annat verkar för att främja nya lösningar och material för textiltillverkning i produktionsprocessen. En av de frågor som vi tillsammans jobbar aktivt med, är att minska risken att mikroplaster från textiler hamnar i våra hav och vattendrag. Målet är att hitta en konstruktionslösning för att eliminera problemet redan på materialnivå, men vi tittar också på olika lösningar för att minimera riskerna att mikroplaster sprids utifrån de material som redan finns på marknaden idag. Bland annat hoppas vi inom kort kunna köpa in sälja en tvättpåse som förhindrar att mikroplaster sprids vid tvätt i maskin.

Skötselråd för polyester, som t.ex. fleece

 • Undvik att tvätta plagget i onödan. Ta bort fläckar med en fuktig trasa och vädra plagget istället.
 • Vid tvättning i maskin: Se till att alltid fylla upp tvättmaskinen och tvätta i lägre temperaturer, det gör att plagget släpper färre fibrer under tvättning.
 • Använd inte sköljmedel.