Hur tränar vi 2020?

Förra året trendade padel, vad hamnar högst på listan 2020? Vi siar om kommande träningstrender och fenomen, både i Sverige och internationellt.

Älskar du också att prova nya grejer? Toppen, då ska du fortsätta läsa. Kanske hittar du något som gör ditt kommande träningsår ännu roligare.

Träning med en upplevelse
Vi vill få ut mer av vår träning än att bara svettas inne på gymmet. Vi vill ha en story, en upplevelse, ett äventyr som kittlar vår nyfikenhet. Vi har tidigare skrivit om bland annat toppturer, trailrunning och stand up paddleboard – vilket vi tror kommer växa ännu mer under 2020. Vårt intresse för både träning och friluftsliv är större än någonsin så varför inte slå ihop dessa två?

De senaste åren har det också poppat upp flera gruppträningspass som erbjuder något utöver det vanliga med virtuella 3D-upplevelser. Bland annat erbjuder både Sats och Puls & Träning spinning i en virtuell 3D-värld. Att vi dessutom får dela upplevelsen tillsammans med andra är en bonus.Tuff träning på ett lekfullt sätt

Även OCR-lopp, även kallat hinderbanelopp, bjuder på den upplevelsen som vi söker samtidigt som det är en riktig tuff utmaning. Den växande träningsformen har bidragit till att flera träningscenter idag erbjuder hinderbanor, inomhus och även utomhus, för den som vill träna hela kroppen samtidigt som man får släppa loss sitt barnasinne.

Tuffa utmaningar
Ultratrenden från USA lockar många motionärer just nu och det är inte längre bara den vana långdistanslöparen som tar sig an dessa extremlopp. Ultralopp förekommer i många olika distanser och till ultralopp räknas alla lopp som är längre än ett maraton, dvs. längre än 42,2 km.

För motionären är det ofta upplevelsen och att genomföra sträckan som är i fokus, och inte att springa på en snabb tid. Men för att ta sig an ett ultralopp bör du träna ordentligt innan och kanske ha sprungit något maraton, så att du har erfarenhet av att springa långt.
Årlig omvärldsspaning
Sedan 2007 har ACSM, American College of Sports Medicine, publicerat en trendrapport över kommande års träningstrender. Nedan har vi plockat ut fem spännande trender från deras lista för 2020.
Bärbar teknologi växer
Den digitala trenden fortsätter växa med allt mer avancerad bärbar teknologi i träningsvärlden. Träningsappar, pulsband och aktiveringsklockor är några exempel på saker vi tar till för att mäta vår individuella prestation. Vi loggar allt från puls, tider, steg till sömn och återhämtning, något som tidigare nästan bara använts av elitidrottare.

Effektiv hiit-träning
Hiit, högintensiv intervallträning, har varit populärt i några år nu och trenden verkar inte avta! Vi fullkomligt älskar denna svettiga och tidseffektiva konditionsträning som finns i många olika former. En av faktorerna som gör den så populär är att passen är korta, runt 30 min, vilket passar många med ett redan smockat schema eller för den som gillar intervallträning. Samtidigt går hiit att anpassa efter din nivå och dagsform och ändå få ut en kick och alla fördelar med att höja pulsen.Holistiskt välbefinnande
På olika plan i vår vardag tar hållbarhet större plats och det är inget undantag inom träning. 2020 fokuserar vi inte bara på att träningen ska ge oss en snabbare och starkare kropp. Vi tar ett helhetsgrepp kring vår hälsa för att den ska hålla livet ut. Mjukare träning, återhämtning och sömn blir allt viktigare delar i vår träning. Ett utökat utbud på mjukare träning ser vi bland annat hos Friskis & Svettis. Deras soft-utbud bygger på ostressad och uppbyggande träning där man kan anpassa träningen efter sina egna förutsättningar. Hållbarhetstänket ser vi även hos Sats som erbjuder sjukgymnastik och rehab på utvalda center.

Trenden pekar också på att vi i större utsträckning tar hjälp av hälsocoacher för att hitta balans mellan träning, återhämtning och stresshantering. Vardagsmotion, mindre stress, smidighet och ett gladare och friskare du är ledorden!Gruppträning allt mer populärt
Gruppträning kommer nog aldrig gå ur tiden och vi förstår varför! Många träningscenter erbjuder gruppträning i flera former med spinning, kampsport, CrossFit, yoga, dans och mycket mer i ett enda medlemskap – vilket gör att vi kan prova något nytt varje dag. Dessutom tycker många att det är enklare att träna i grupp, med en instruktör som lägger upp passet och hjälper en igenom alla övningar, än att träna ensam.

Den boxningsinspirerade gruppträningen rumble blev riktigt hett i USA förra året, men det kan fortfarande vara svårt att hitta träningsformen i Sverige. Däremot är all form av boxning superhett och vi tror att vi kommer få se boxning i ännu fler former i framtiden. Megaformer, virtuell spinning, barre och anti-gravity yoga är några andra former av gruppträning som vi är nyfikna på i år.

Mer fria vikter
Träningsmaskiner i all ära, men i år plockar vi tillbaka våra fria vikter både i gymmet och i gruppträningssalen. Kanske är det CrossFit som fått fler att våga ta för sig av de fria vikterna och gjort oss mer självständiga på gymmet för just nu vill vi träna med allt från kettlebells, skivstänger till medicinbollar. På Friskis & Svettis hittar vi nyheten Workshops i gymmet som är ett tecken på att gymmets popularitet växer. Under workshopen får du chansen att utvecklas, inspireras och gå in på djupet i en mindre grupp tillsammans med en tränare.