Emelie Forsberg: Tjusningen med trailrunning

Uppe på höga bergsryggar och genom terräng tar sig VM-medaljören Emelie Forsberg fram i sina löparskor. Med flera rekord och meriter som löpare och skidalpinist berättar hon här mer om tjusningen med trailrunning och hur hon hittar balans mellan träning, tävling och återhämtning.

Sedan urminnes tider har vi människor sprungit i naturen och kanske är det inte konstigt att trailrunning är en sport på framfart. Emelie Forsberg har vunnit både EM och VM i skyrunning, terränglöpning i berg, och är i dag en stor inspirationskälla inom trailvärlden. Nu är hon högaktuell med boken Dagbok från Moonvalley. I boken får vi följa med henne och kollegorna Mimmi Kotka och Ida Nilsson, också elitidrottare, när de tar oss med på en 12 månaders inspirationsresa i den norska fjällidyllen – med träning, tävling och mat i fokus.

Moonvalley ser otroligt vackert ut. Hur hamnade du där?
– Jag har bott i Norge mer eller mindre sedan jag slutade gymnasiet. Jutenheimen för jobb och träning, Tromsö för universitet, och Romsdalen för klättring. Vi kände efter några år i Chamonix att vi saknade de vilda fjällen, och började kika på små gårdsbruk i Norge. Romsdalen passade oss bäst med de enormt vackra och vilda och oändliga mängd fjäll som finns här. Även med klimatet som är varmt och fint på sommaren, vilket jag tycker om då jag älskar att ha en stor grönsaksträdgård.

I boken framhålls vikten av närheten till naturen, vad är egentligen tjusningen med att springa i naturen?
– Det är så mycket! Det är det som får mig att känna mig helt i nuet, att få en relation till naturen som jag tycker så mycket om. Det kan också vara ”bara” träning, eller att tänka igenom saker och ting.


Naturen har precis bytt kostym, hur ser höstens träning ut för dig?
– Just nu försöker jag finna en bra balans i att ha en sju månaders bebis och hitta tillbaka till min gamla form. Jag försöker att inte stressa fram något utan tar det steg för steg, och jag prioriterar mycket tid och energi till dottern Maj.


Emelie Forsberg tog VM-guld i Ultra SkyMarathon 80 km, 2014. Foto: Johannes Poignant/Dagbok från Moonvalley.

Har du några tips på vägen till den som är sugen på att prova på trailrunning?

– Det finaste med nästan alla städer i Sverige är att det finns så många naturområden och skog nära till hands. Kika på en karta och stick ut. Slå följe med någon grupp eller åk med en vän om det känns bättre de första gångerna.


Hur laddar du upp inför en tävling?
– Om jag verkligen går in för en tävling, så har jag förberett den några månader, men just innan så gör jag inte så mycket mer än att vila lite mer dagarna innan, och såklart går igenom hur tävlingen ser ut med höjdmeter, terräng och matstationer.


Välj rätt utrustning för säsongen. Foto: Matti Bernitz Pedersen/Dagbok från Moonvalley.

Vad är viktigast när det kommer till utrustning såhär års?

– Lagom varma kläder (mössa, löparväst, löpartröja), bra terrängskor för halkiga stigar och en bra pannlampa.


Som elitidrottare, hur hittar du en bra balans i träningen?
– Det gäller att blanda återhämtning, träning, ting som ger energi, och ting som tar mer energi lagom, och det är inte lätt alltid att hitta det. Det är ju så individuellt också.

Alla bilder är från boken Dagbok från Moonvalley.
Emelies 4 bästa tips för att bli en mer uthållig löpare:

1. Alternativ träning som cykling, rullskidor och simning bygger också uthållighet och kan vara ett tips om du vill öka antalet träningstimmar, men vill ta det lugnt med tanke på eventuell skaderisk.

2. Två korta pass om dagen får kroppen att hålla igång under en längre period. Kroppen vänjer sig vid att vara i rörelse och träningsmodus under en längre tid.

3. Att bygga uthållighet innebär att du måste lyssna på kroppen så att du inte påbörjar en nedåtgående spiral där träningen får en nedbrytande effekt. Återhämtning är A och O.

4. Även under perioder med stor mängd löpträning är det viktigt att underhålla styrka för långsiktig hållbarhet.