Att gå på topptur, eller radonnée som det också heter, har blivit allt vanligare de senaste åren. Enkelt beskrivet innebär det att man på skidor preparerade med stighudar tar sig upp till bergstoppen till fots, för att sedan åka ner i orörd snö. Ett slags kombination av vandring, långfärdsåkning och utförsåkning, med andra ord.
Fredrik Schenholm, äventyrsfotograf och skidfantast, bytte piståkning mot toppturer för många år sedan och har knappt åkt en lift sedan dess. För honom är det den stora naturupplevelsen av att bestiga fjäll i orörd snö som är den stora tjusningen – tillsammans med att till sist bli belönad med att få åka ner igen efter en lång vandring.
– Det finns ingen som inte älskar det om man väl gör det, säger han.
För tio år sedan, berättar Fredrik, kunde han vara på ett bra, lättillgängligt fjäll utan att träffa på några andra människor. Så är det sällan nu längre. Fredrik tror att den ökade topptursturismen främst beror på två faktorer.
Dels handlar det om utrustningen. För att ge sig ut på opistade fjäll långt utanför liftsystemen krävs en del prylar, och de har blivit både bättre, billigare och betydligt mer lättillgängliga. Den andra faktorn är att det ligger i tiden.
– Folk är alltmer nyfikna på naturupplevelser. Det är en trend att träna mycket och hålla sig i god form så det här är verkligen ett perfekt koncept. Man åker skidor, det är bra träning och en helt otrolig naturupplevelse – det finns inget som är lika bra!
Trots att toppturer har blivit vanligare och mer lättillgängliga rekommenderar Fredrik inte att man ger sig ut utan ordentliga förberedelser och åtminstone viss skidvana. Det första man bör göra är att gå en lavinutbildning, menar han. Då får man lära sig både de teoretiska delarna och även hur man rent praktiskt räddar sig själv eller någon annan som råkar ut för en lavin.
– När man har gjort det får man förmodligen lite mer respekt för det och blir lite räddare – sen kan man börja topptura!
Foto: Fredrik Schenholm.Förutom att arbeta som äventyrsfotograf, där skidåkningen blir en stor del, har Fredrik Schenholm även startat sajten snösäker.se tillsammans med journalisten Rikard Andreasson, för att sprida kunskap om toppturer och annan utförsåkning. Under parollen ”Kunskap för att hitta bra och säker snö” skriver de om allt från lavinkurser till bra topptursområden och hur du reser klimatsmart till bergen.
– Klimatdelen är något vi pratar mycket om. För vår del handlar det i grund och botten om att det är jäkligt kul att tänka klimatmässigt när det kommer till skidåkning. Att det är bra för miljön är en bonus. När man åker tåg eller buss blir resan en del av äventyret och det behöver inte alls ta längre tid än att flyga. Dessutom sparar man pengar.
För den som vill testa en topptur rekommenderar Fredrik Storulvån i närheten av Åre. Där finns allt man behöver i form av boende, utrustning och guider och dessutom är fjällen lagom flacka och snälla. Till de lite mer erfarna åkarna rekommenderar han norska Sunnmörealperna.
– Det är som att sätta Chamonix i ett fjordlandskap. Det är spetsiga berg, sund och hav. Världsklass, allt finns där!